Veszélyben a fókapopuláció a jégtakaró fogyatkozása miatt

Kanada partjainál sok újszülött fóka pusztul el a természetes élőhelyük, a jégtakaró fogyatkozása miatt. Amerikai kutatók ezért megkérdőjelezik, hogy a fókapopuláció nincs veszélyben.

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az Atlanti- óceán északi részét borító jégtakaró, ahol a grönlandi fókák kicsinyeiket nevelik, műholdas megfigyelések alapján 1979 óta hat százalékkal csökkent. Ez a változás a fókabébik egész generációinak pusztulását okozta, a PloS One című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint. “A Kanada északi részén általunk megfigyelt halálozási ráta drámai” – jelentette ki David Johnston, az egyik kutató.

A szakemberek 1992 és 2010 között vizsgálták a téli jégtakarót a Szent Lőrinc-öbölben, a fókák fontos szaporodási helyén, majd az adatokat összevetették az elpusztult fókabébik számáról szóló éves jelentésekkel. Éghajlati jelenségekkel összefüggésben is vizsgálták a fókapopulációt, mivel a szelek és a viharok nagy hatással vannak a jégképződésre. A tanulmány kimutatta, hogy azokban az években, amikor az Atlanti- óceán északi részén gyengébb volt az áramlat és kisebb kiterjedésű a jégtakaró, több fókakölyök pusztult el.

Az elmúlt években a grönlandi fókák hozzászoktak ahhoz, hogy a tavaszi jégolvadás tizenkét nappal csökkenti a szoptatás időtartamát. De az még nem világos, hogy a fókapopuláció mennyire lesz képes ellenállni a fokozatosan eltűnő jégtakaró következtében történő változásoknak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*