Változna a házastársi szponzoráció és az illegalitás problémájára is keresik a megoldást

spouse-canada-permanent-resident

A tervezet szerint azonnali állandó tartózkodást kaphat majd a szponzorált házastárs, ahogy Kanadába lép.

 John McCallum bevándorlási és állampolgársági miniszter egy új tervezetet készül bemutatni a következő hónapokban, mely megváltoztatná a jelenlegi házastársi szponzoráció feltételeit. A jelenleg még kidolgozás alatt álló változtatás lényegében arról szólna, hogy a szponzorált fél azonnal állandó tartózkodást (permanent resident) kaphat a feltételes státusz helyett, amint Kanadába érkezik.

“Jelenleg az a helyzet, hogy amikor Kanadába érkezik a házastárs, akkor nem lesz automatikusan állandó lakos (permanent resident), hanem két éves időszak letelte után kaphatja meg ezt a státuszt.” -Mondta John McCallum a The Hill Times újságnak. “Az elképzelésünk szerint ennek véget kell vetni. A cél az, hogy azonnal az érkezéskor megkaphassa a házastárs az állandó státuszt.

 Ahogy a miniszter mondja, most úgy van, hogy a szponzorált fél feltételes státuszt kap (conditional permanent residency), amikor Kanadába érkezik, és két évet kell várni, hogy az állandó tartózkodássá minősüljön. Ha ez idő alatt a házastársak között megromlik a kapcsolat, akkora szponzorált féltől megvonják a státuszt.

iconarrowA feltételes tartózkodási státuszt 2013-ban a Harper-kormány bevándorlási minisztere, Jason Kenney vezette be, hogy a megszaporodott házassági csalásokat visszaszorítsák. 

john-McCallumMcCallum a házastársi szponzorációs kérelmek feldolgozásának idejét is gyalázatosnak tartja, melyet radikálisan le szeretne csökkenteni. A minisztérium ezen is dolgozik, hogy miképpen lehet felgyorsítani a kérelmek elbírálását.

Jenny Kwan vancouveri politikus támogatja McCallum tervezetét azzal, hogy a házassági csalásokat a bevándorlási tisztviselőknek úgy kellene kiszűrni, hogy a szponzorált felet már Kanadába érkezése előtt átvilágítanák.

Gary Anandasangaree emberi-jogi ügyvéd és aktivista “nagy lépésnek” tartja a miniszter tervezetét, hiszen számos kérdésben hátrányosan érinti a szponzoráltat ez a két éves várakozási idő. Azt azonban ő is elismeri, hogy a házassági csalások és érdekházasságok létező problémák, melyekkel foglalkozni kell, viszont nem ez az első számú bevándorlási probléma.

Az ügyvéd megemlítette az illegális, papírok nélkül lakosok problémáját is.

“Úgy gondolom, hogy ez egy veszélyes társadalmi probléma. Például ha van egy munkahelyi baleset, akkor az ebben az esetben nincs bejelentve, ha van egy családon belüli erőszak, akkor félve a retorziótól szintén nem jelentik. Ha bármilyen esetben amikor rendőrségre van szűkség, ezek az emberek inkább nem tesznek bejelentést. A legtöbb esetben ezek normális és jó emberek, akik valamilyen okból nem töltötték ki a bevándorláshoz szűkséges űrlapokat, vagy nem mentek végig a folyamatokon, de meg kell találni a módját annak, hogy dokumentumokkal rendelkezőkké és adófizetőkké váljanak ezen személyek. ” mondta Mr. Anandasangaree.

Shaun Chen a dokumentumokkal nem rendelkező lakosokról szintén szót ejtett. Véleménye szerint ki kell dolgozni egy olyan javaslatot a kormánynak, hogy ezek az emberek fokozatosan integrálódjanak a társadalomba.

” Kanada hagyományosan olyan ország, amely a világ minden tájáról üdvözli az embereket. Mi egy olyan országban élünk, amely a bevándorlásra épül, és ezen elkötelezettségünknek, mint ország maradéktalanul eleget kell tennünk. Fontos számunkra, hogy megtaláljuk a legjobb módokat arra is, hogy az országunkban legálisan tartózkodók állandó lakosokká, és végül kanadai állampolgárokká váljanak. ” -mondta Shaun Chen scarboroughi liberális politikus.

 McCallum ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány foglalkozik az illegalitásban élő lakosok problémájával is, olyanokkal akik nem rendelkeznek semmilyen dokumentumokkal. Azonban az amnesztiát nem tartja járható útnak. “Keressük a megoldásokat, de ilyen határozatban nem gondolkodunk.” – felelte a bevándorlási miniszter.

 Sem a bevándorlási hivatal, sem a Kanadai Határszolgálati Ügynökség (CBSA) nem tudja megbecsülni, hogy hány ilyen személy tartózkodik életvitelszerűen az országban.  Wendy Atkins a CBSA szóvivője nem spekulál, hiszen az illegalitásban élők száma a természeténél fogva megbecsülhetetlen.

Korábban hasonló témákban:

Egy sikeres élettársi szponzoráció története

Jason Kenney újításai a 2013-as esztendőre: Átalakuló pontrendszerek és a házassági csalások visszaszorítása (+video)

6 hozzászólás

  1. Tetszik a dolog! Mar csak a csalo korrupt ugyvedek birok miatt deportalt emberek ugyet is fontolora kellene venni es a vizsgalatokat surgetni es el inditani.

  2. Azért ezt sem tartom korrektnek hiszen igy is nagyon sok visszaélés történik es olyan emberek jutnak statuszhoz akiknek nem járna !Egyetertek abban ,ha valakit elfogadnak szponzornak akkor kapja meg egybol a PR státuszt ne menjen at sok ember azon amin en,ket évig semmi segítséget nem kaptam.Nagyon be kellene állítani a szurot,mert mint az ábra is mutatja ,sok olyan ember kap státuszt aki nem egyenes úton jar el es sok olyan ember nem kap státuszt akinek igen is adni kellene !Azt hiszem az egesz rendszert at kellene formálni es könnyíteni valóban ,de baromi nagy szűrő listával ,különben sok semmirevaloval leszünk többen …..!

  3. Anita Kürti egyet ertek veled 100%-ban! Nagyon at kellene rostalni az embereket!

  4. Igen!Aki hasznos resze lehet Kanadanak az jojjon ,de aki csak lehúzza az országot abbol mar amugy is van eleg ,azokat kellene rostalni es engedni olyan embereket akik akarnak dolgozni nem csak eloskodni !

  5. Ket eve vagyunk hazasok a parommal , azota megszuletett a gyermekunk is es meg mindig nem kaptam papirt.?

  6. Hat igen meg a helyi Sikh emberek is razkodnak ettol. ..miert?..mert tudjak hogy ki lesz hasznalva penzert epp ugy mint azelott. .foleg Indiaik es Kinaiak voltak a csalok …es lesznek megint

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*