Több ezren vonultak Montreálban is a párizsi áldozatokra emlékezve

 A világ második legnépesebb frankofón városában, Montreálban is felvonulást tartottak a párizsi terror áldozatainak emlékére.

A montreáli polgármester és a francia főkonzul

A francia főkonzul és a montreáli polgármester

A hideg és szürkés vasárnapi demonstráció helyi idő szerint délelőtt 11 órakor kezdődött. Sokan tartottak a kezükben “Je suis Charlie” (magyarul: Charlie vagyok) feliratú plakátot, francia nemzeti trikolórt, vagy éppen túlméretezett ceruzával fejezték ki szolidaritásukat, és volt aki mini Eiffel-tornyot cipelt magával a csendes menetelésen.

Eredetileg 10 ezer főt vártak, de végül a becslések szerint 25 ezren vettek részt a montreáli demonstráción, ahol Denis Coderre Montreál polgármestere, illetve Bruno Clerc Franciaország főkonzulja is tiszteletét tette. Coderre a francia nép bátorsága és elszántsága előtt tisztelgett, a montreáli lakosság nevében pedig a mérhetetlen szomorúságban osztozott a franciákkal. Elmondta, hogy a nagy tömeg jelzi a Montreál és Franciaország közötti szoros kapcsolatokat és egyben a montreáliak elkötelezettségét a véleménynyilvánítás szabadsága mellett.

Csendes vonulás Montreálban

“Azért vagyunk most itt, hogy támogatásunkról biztosítsuk franciaországi testvéreinket, rokonainkat és, hogy megvédjük a szólás szabadságát, a sokszínűséget” – mondta a polgármester.

Coderre azt is hangsúlyozta, hogy ébernek kell lenni, de ugyanakkor el kell kerülni azt is, hogy a muszlim kisebbséget atrocitások érjék a szélsőséges iszlamisták miatt.

A montreáli tömegben rengetegen voltak francia származásúak (a québecieken kívül), akiknek a családja Franciaországban él, felvonult egy algériai csoport is demonstrálva azt, hogy a muszlimok nem egyenlőek a szélsőségesekkel, de Dávid-csillagot is szép számmal viseltek a párizsi kóser élelmiszerboltban megölt túszokra is emlékezve. Ariel Teboul aki eredetileg francia és a Charlie Hebdo elleni támadás előtti napon éppen Párizsban tartózkodott, a véleménynyilvánítás fontosságát hangsúlyozta. “Bármi is legyen a vallásod, vagy az állampolgárságod, mindannyian ugyanazért harcolunk – a szabadságért.” -mondta Teboul.

montreal-rally-je-suis-charlieA francia követség előtt a néma tisztelgést a francia himnusz, azaz a Marseillaise eléneklése törte meg és csupán egyetlen egy kisebb felzúdulás kísérte a demonstrációt, amikor egy férfi a muszlimokat szidalmazta. A körülötte lévő maréknyi ember csendre intette ezt a férfit, aki azonban azt válaszolta, hogy joga van a szólásszabadság jegyében azt mondani, amit gondol.

Én csak azt mondom, hogy a szélsőségesek őrültek. Talán nincs jogom ezt mondani? Ha ez a tüntetés a szólás és véleménynyilvánítás szabadságáról  szól, akkor miért nem beszélhetek?” – kérdezte a férfi, majd elcsitultak a kedélyek..

A kanadai Zsidó Szövetség virrasztása a Beth Israel Beth Aaron zsinagógánál 19:30-kor kezdődik. (Côte-Saint-Luc).

Kanada szerte – Québec Cityben, Ottawában, Torontóban, Vancouverben is hasonló demonstrációkat, illetve virrasztásokat tartanak.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*