Terroristagyanús testvéreket fogtak el Montreálban és Ottawában

Montreálban és Ottawában kaptak el egy testvérpárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy terrorista cselekményekben szerettek volna részt venni, illetve támogatni. Szintén letartóztattak két férfit a Föld másik felén, Sydney-ben is, akik vélhetően iszlám szélsőségesekkel állnak kapcsolatban. Az előző év végén éppen ezekben a városokban: Montreálban, Ottawában és az ausztráliai Sydney-ben is az iszlámhoz köthet, halállal végződő terrorista támadások történtek. Korábban Steven Blaney közbiztonsági miniszter éberségre intette Kanada polgárait a fokozódó terrorista veszély miatt.

Carlos Carleton Larmond-ot pénteken a montreáli P.E. Trudeau nemzetközi repülőtéren kapták el a rendőrök, akik szerint a férfi azért hagyta volna el az országot, hogy terrorista támadást hajtson végre külföldön.

Ikertestvérét, Ashton-t azzal gyanúsítják, hogy terrorista cselekményeket akart támogatni, őt Ottawában tartóztatták le.

A mai letartóztatások azt mutatják, hogy képesek vagyunk kezelni a sokrétű és folyamatosan fejlődő fenyegetéseket. A partnereinkkel való közös erőfeszítések sikere az, hogy meg tudtuk akadályozni, hogy ezek az emberek Kanadát elhagyva terrorista kiképzésben vagy tevékenységekben vegyenek részt a tengerentúlon ” – Mondta James Malizia az RCMP egyik tisztje.

Muszlimok Kanadában

A 2011-es statisztikai adatok alapján Kanadában több mint egymillió muszlim él, ami azt mutatja, hogy tíz év alatt majdnem a duplájára nőtt a számuk. Montreál vonzáskörzetében 221 ezer muszlimot regisztráltak, ez a helyi lakosság 6,6 %-a, Torontóban pedig majdnem fél millió muzulmán van, ami a torontói lakosság 7.2%-át teszi ki.

Vancouverben 73,215 fő, Ottawában 65,880 fő, Calgaryban 58,310 fő, Edmontonban 46,125 fő, Windsorban 15,575 fő, Winnipegben 11,265, és Halifaxban 7,540 fő vallotta magát muszlimnak 2011-ben.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden muszlim terrorista. A kanadai hatóságok októberben 80 olyan személyt kerestek, akik szélsőséges iszlamisták és Kanadában élnek. Egy kanadai muszlim vezető pedig arról beszélt, hogy a szélsőséges iszlamisták mérgezik a fiatalokat Kanadában.

Ausztráliában is elkaptak két terroristagyanús férfit

 Két férfit tartóztattak le pénteken a terrorizmusellenes razziák során Sydney-ben is az AFP szerint. A letartóztatások nem konkrét fenyegetések miatt, hanem hosszú ideje tartó nyomozás eredményeképpen történtek. Olyan egyénekről van szó, akik banki tevékenységet folytattak szíriai és iszlám szélsőséges csoportokkal.

Három nap után péntek este befejeződött a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni támadással kezdődött franciaországi terrorcselekmény-sorozat, miután a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is, az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*