Szerelmem, Kanada – Koltay Gábor dokumentumfilmje (+video)

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2011. november 11-én háromszakaszos pályázati eljárást hirdetett meg ismeretterjesztő filmek gyártásának támogatására. 16 pályázat részesült támogatásban, amelyek közül Koltay Gábor filmrendező dokumentumfilmje -a Szerelmem Kanada- 14 millió forintos forráshoz jutott. Ebből készült el a kanadai magyarság történetét bemutató A 2X52 perces dokumentumfilm.

szerelmemkanadaA XIX. század vége óta kb. kétszázezer magyar érkezett Kanadába, vándorolt ki a gazdasági nehézségek elől, vagy politikai menekültként keresett új hazát magának.Honfitársaink túlnyomó többsége, az egyszerű kétkezi munkásoktól kezdve, a magasan kvalifikált, vagy Kanadában egyetemet végzett és különböző foglalkozásokban, hivatásokban tiszteletre méltó pályát befutott magyarokig megállta a helyét, egzisztenciát teremtett, családot alapított, hűséges és elismert polgárai lettek e távoli országnak, következésképp öregbítették Magyarország jó hírét, de Kanada megerősödéséhez, fejlődéséhez is hozzájárultak.

Ez a földrajzi értelemben is hatalmas, gazdasági értelemben pedig jelentős, erős ország, amely példát mutatott a világnak a multikulturális értékek megbecsüléséről, mindig is nagy hangsúlyt fektetett a nemzetiségek befogadására, életkörülményeik biztosítására, egzisztenciális lehetőségeik folyamatos fejlesztésére.

Mi, magyarok büszkék lehetünk arra, hogy honfitársaink túlnyomó többsége élni tudott ezzel a lehetőséggel. A magyar földművesek hatalmas, kietlen és elvadult területeket tettek gazdaggá, a gyári munkások szorgalmas munkájukkal világhírű üzemek és gyárak nevét öregbítették, a magasan kvalifikált értelmiségiek pedig különböző hivatásokban szereztek megbecsülést.
A film az első magyar telepesek Kanadába érkezésétől kezdve szeretné nyomon követni a magyarság bevándorlását. Bemutatja azokat a történelmi csomópontokat, amikor honfitársaink nagy számban érkeztek az országba.
A filmben megszólaltatjuk azokat a jeles, sikeres magyar személyiségeket, akik nagymértékben hozzájárultak ezekhez a folyamatokhoz, valamint azokat a kanadai közéleti személyiségeket, akik munkájuk, hivatásuk gyakorlása során, kapcsolatba kerültek a magyar diaszpórával.

Nagy hangsúllyal mutatjuk be azokat a magyar egyházi közösségeket, amelyek már a XIX. század végétől első számú befogadói és szervezői voltak a magyarság létezésének, s amelyek nem csak lelki segítséget, hanem kifejezett érdekvédelmi szempontok szerinti biztonságot is jelentettek a lélekszámban egyre sokasodó magyarságnak.
Ezen túlmenően bemutatjuk azokat a legfontosabb magyar világi közösségeket is, amelyek különböző tartományokban és nagyvárosokban, de akár kisebb településeken is ápolják nyelvüket, kultúrájukat, hagyományaikat, azaz nem úgy olvadtak be egy nagy, soknemzetiségű közösségbe, hogy közben saját kulturális identitásukat feladták volna. Részletesen be kívánjuk mutatni, hogyan lehet mindezt a nyelv ápolásával, az irodalmi, kulturális, történelmi értékek felmutatásával elérni.

A film két részben mutatja be a magyarság életét. Az első részben az ország nyugati és préri provinciáit, a másodikban pedig Ontario és Québec tartományon belül, Montréal magyarjait örökíti meg. A rendező bemutatja a fiatal Kanada történelmét és, hogy miképpen zárkózott fel a nagy nyugati nemzetek közé az ország. Az első bevándorló magyar csoportok az amerikai Pennsylvániából érkeztek 1886-ban és ezzel egy időben templomokat, iskolákat létesítettek, hogy magyarságtudatukat fenntartsák. Ezt követően három nagy hullámban érkeztek még magyarok Kanadába. A két világháború és az 1956-os forradalmat követően akik jelentős mértékben hozzájárultak Kanada gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésében.

koltaygaborkanada

Koltay Gábor, vicrotiai vendéglátóival, Miska Erzsikével és Jánossal, valamint, Vaszkó József (Fotó: magyarkronika.com)

A Koltay Gábor filmjében is szereplő Miska János kanadai magyar író szerint a “Szerelmem, Kanada” dokumentumfilm DVD-jének ott a helye minden kanadai és nem kanadai magyar asztalán. Önismeretünk észlelése által gazdagabbak leszünk általa. Köszönet illeti Koltay Gábort és stábját, Takács Katalint, Koltay Gergely zeneszerzőt, Veres Zoltánt, Palotás Kriszti munkatársat, Mezei Attila opereatőrt, s mindazon helyieket, akik hozzájárultak a film megszületéséhez.

2 hozzászólás

  1. Sophie Czompo

    Hol vasarolhato meg a DVD?

  2. Sophie Czompo

    Hol vasarolhato meg a Szerelmem Kanada c. DVD?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*