Rendkívüli időjárás Közép-Kanadától az Atlanti-óceánig

 KV | Hó és jég, valamint ónos eső okoz rendkívüli helyzetet közép és kelet Kanadában. Ontario tartományban összesen 350 ezer háztartásban ment el az elektromosság, ebből Torontóban 250 ezren maradtak áram nélkül. Québecben több tízezren jártak ugyan így, míg Új-Brunswickban ezrek kénytelenek nélkülözni a villanyt. A helyzetet súlyosbítja, hogy akár 72 órába is telhet amíg mindenütt helyreállhat a villanyellátás, így sokaknak Karácsonya is sötétségben, és hidegben telhet el.

“Számítsanak a legrosszabbra” – mondta a Toronto Hydro vezérigazgatója. Ezzel arra utalt, hogy nem valószínű, hogy a Szentestére visszatérhet az otthonokba az áramszolgáltatás. Rob Ford -Torontó polgármestere arról beszélt, hogy Torontó történetének egyik legrosszabb viharával állnak szemben. Az elsődleges feladatok pedig, hogy a város két bajbajutott kórházának elektromos ellátását helyreállítsák. Ezek a Sunnybrook és Toronto East General egészségügyi központok. Torontó város önkormányzata már azon dolgozik, hogy ideiglenes menhelyeket hozzanak létre azok számára, akiknek Karácsonykor nem lesz elektromossága és fűtése. A  hó és jég súlya alatt összeroskadt faágak szakították el az elektromos hálózat kábeleit és több autót is megrongáltak. Volt akit a lehulló ágak sebesítettek meg amikor kilépett a háza ajtaján.

Torontóban a buszok késéssel közlekednek, a metrók egyes megállókat kihagyhatnak és minden villamosjárat üzemét felfüggesztették. A tartományi rendőrség nyomatékosan megkérte az embereket, hogy ne üljenek autóba, csak ha feltétlenül muszáj.

Keletebbre

A Hydro Québec beszámolója szerint 45 ezer háztartásban nincs elektromosság főleg Estrie és Montérégie körzetekben. Montreálban pedig 1500 lakásban nincs áram.

Torontó, Ottawa, Montreál és Halifax repülőterein jelentős késések voltak, Az Új-fundlandi St. John’s és az Új-brunswicki St. John repülőterein is késésekre, illetve járattörlésekre kell számítani. Az utasok feltétlenül tájékozódjanak járataik felől mielőtt elindulnak.

Montreálban a 40-es autópályát alig használták vasárnap délelőtt, a járművek csak nagyon lassan tudnak haladni rajta. Gyakorlatilag az útviszonyok katasztrofálisak a közlekedésre, mondta a Mathieu Dion a CBC riportere.

Következő napok időjárását és a jelenlegi hőmérsékleteket itt tekinthetik meg >>

snow-storm01

Kidőlt fa torlaszolja el a Bond Avenue-t, North Yorkban (Toronto) | Esmond Lee/Esmondlee.com

snow-storm04

Lehulló méretes faágak okoztak komoly sérülést

snow-storm03

 

snow-storm05

Egy Észak-torontói lakos nézi a károkat a mennyezetén, amit egy kidőlt faág okozott

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*