Orbán 180 fokos ideológiai fordulatáról ír a brit Guardian

A brit napilap internetes oldalán megjelent részletes cikk szerint azért tüntettek több ezren a hét elején a kormány ellen, mert a magyar miniszterelnök a tekintélyelvűség felé halad. A beszámoló részletezi a hétfői tüntetés mellett Magyarország, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap viszonyát, és azt is írja, hogy Orbán Viktor “a rendszerváltás óta 180 fokos ideológiai fordulatot vett” -írja az origo.hu

“Otthon és külföldön is tiltakozással szembesül Magyarország Viktátora” címmel terjedelmes cikket közölt péntek este Magyarországról internetes oldalán a Guardian című brit napilap. A cikk szerzője azt írja, hogy a “tekintélyelvűség felé haladó” magyar miniszterelnök politikája miatt vonultak több ezren utcára a hét elején, Magyarországon. A részletes beszámoló hosszasan foglalkozik a Magyar Televízió dolgozóinak éhségsztrájkjával is.

Az írás szól arról is, hogy míg a kormánypártok az új alaptörvényt ünnepelték hétfő este az Operaházban, az ellenzéki pártok és civilszervezetek az utcán tüntettek ellene. Az Operánál többezres tömeg skandálta, hogy Orbán, takarodj!, és a tüntetés hivatalos vége után is sokan a helyszínen maradtak, hogy megvárják az ünnepségről távozókat.

“180 fokos fordulat”

A Guardian szerzője szerint – aki kiemeli, hogy Orbán Viktor Oxfordban is tanult – a magyar miniszterelnök egyre inkább a tekintélyelvűség felé halad. A magyar miniszterelnök “180 fokos ideológiai fordulatot vett, holott a kommunista rendszer elleni fellépésével vált ismertté” – olvasható a cikkben.

A cikk szerint elegük lett a magyar viselkedésből a világ legbefolyásosabb embereinek és intézményeinek is. A Guardian kitér arra, hogy az Európai Bizottság a jegybanktörvényt kifogásolja a leginkább, és továbbra is csak ehhez köti a hiteltárgyalások kezdetét.

A bizottság korábban a jegybank- és a stabilitási törvényt kifogásolta, de újabb információk szerint vizsgálhatja az új alaptörvényt és több sarkalatos jogszabályt is. Az [origo] úgy tudja, emellett kötelezettségszegési eljárást készít elő a testület az adatvédelmi biztosi poszt megszüntetése miatt.

“Nagy nevek kritizálják Orbánt”

A Guardian azt írja, hogy karácsony előtt levelet írt Orbán Viktornak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is, aki nyomatékosan kérte, a magyar miniszterelnök fontolja meg a következményeit annak, ha az Egyesült Államok és az Európai Bizottság által is kifogásolt több sarkalatos törvény a következő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lép hatályba. A miniszterelnök szóvivője pénteken közölte, hogy Orbán “kellő alapossággal válaszolt” válaszolt Clintonnak.

Szó van a cikkben José Manuel Barroso Orbán Viktornak írt leveléről is, amelyben az Európai Bizottság elnöke a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására szólította fel a magyar kormányfőt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*