Nagyot alkotott Havasi Balázs a “Tavaszi szél” című magyar népdallal, 3 évig készült a klip (+video)

KV – A hollywoodi filmzenék világát idéző zenei tételt komponált HAVASI, amelynek az egyik leghíresebb magyar népdal, a “Tavaszi Szél” a vezető témája. A világzenei tételben Havasi Balázs mellett a magyar népzene olyan szakavatott ismerői képviselik a magyar zenei gyökereket mint Szirtes Edina “Mókus”, Szokolay “Dongó” Balázs, vagy a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói. 

Havasi profi stábjának köszönhetően minket, a Kanada Világa hírportált ért az a megtiszteltetés, hogy elsőként nálunk debütál az új videó, és így a kanadai magyar olvasók láthatják az Észak-amerikai kontinensen először ezt a különlegesen szép zenét és videót.

A szimfónia azért is igazán egyedülálló, mert a magyar zenészek mellett ázsiai művészek is feltűnnek, akik autentikus hangszereiken egy ázsiai népdalból adnak ízelítőt. A kompozíció – amelyben szokás szerint a Budafoki Dohnányi Zenekar és Endi is közreműködik (A Hooligans zenekar dobosa -a szerk.)  – egyfajta hidat képezhet a magyar és az ázsiai kultúra között, hiszen egyszerre szimbolizálja a népek különbözőségét és a zene egyetemességét.

“Számomra a Tavaszi Szél egy zenei szimbólum. Sosem rejtettem véka alá, hogy minden sikeremet a magyar zeneoktatásnak, és a magyar közönségnek köszönhetem. Meggyőződésem, hogy a Tavaszi Szél egy olyan dallamunk, amely bárhol a világon sláger lehetne. Mindig is vallottam, hogy születhettünk ugyan különböző földrészeken, a szívünk mélyén mégis mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéljük, és ez a közös nyelv pedig a zene…” – vallja a zeneszerző.

A különleges világzenei produkcióhoz a videoklip elkészítése közel 3 évet vett igénybe.

A művészek a koncepció szerint egy igazi “gyertya Arénában” álltak a kamerák elé, melyet a stáb pontosan 2013 gyertyából épített meg. A gyertyák meggyújtása közel négy óráig tartott, majd külön kihívást jelentett az egész jelenet leforgatása, mielőtt a gyertyák elégtek volna. “Soha nem fogom elfelejteni, amikor először beültem a gyertyák közé. Amellett hogy a bőrömön éreztem a melegüket, olyan érzés volt, mintha egy ősi szentélyben ültem volna. Úgy tartják, hogy a gyertyaláng a lélek fénye, és engem abban a pillanatban valami mélyen megérintett.” – nyilatkozta a forgatás élményéről HAVASI.

Ez azonban csak egy jelenet – az egész klip elkészítése számos egyéb kihívást is jelentett. Az alkotók (Kriskó László rendező, és Csincsi Zoltán vezető operatőr) látványosan kívánták megjeleníteni a természet ébredését, a tavasz pillanatait, bemutatni Magyarország természeti csodáit, gyönyörű tájakat. A stáb a gödöllői Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetének docensét kérte meg, hogy javasoljon Magyarország területén a videokliphez egy nagy területen elhelyezkedő, romantikus környezetben lévő cseresznyést, amely áprilisban virágzik. A hideg időjárás, majd a hirtelen felmelegedő hőmérséklet miatt csak tippelni lehetett, hogy 2-3 héten belül mikor is borulnak virágba a fák. A stáb így minden nap készenlétben állt a forgatásra, várva a virágzást, míg a megfelelő pillanat el nem érkezett.

Erről a bejegyzésről készült angol nyelvű változat is, amelyet ide kattintva tekinthetnek meg>>

 

A zene híd kultúrák és világok között. Olyan kommunikációs forma, amely közelebb hozhat minket egymáshoz. Ha más földrészen születtünk is, a szívünk mélyén mégis mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéljük. Ez a közös nyelv pedig a zene nyelve.
Havasi : Zeneszerző, zongoraművész

 

145 hozzászólás

 1. Erzsébet Varga

  Szupi! 🙂

 2. Futkosott a hideg a hátamon! Csodálatos, köszönöm!! 🙂

 3. Csodálatosan szép volt. Örülök, szárnyalok!

 4. Gyönyörű volt hallgatni és nézni is, köszönöm! 🙂

 5. Gábor Sója

  nagyon szép lett gratulálok ehhez a tökéletes videohoz

 6. Faisal Abbas

  Gyönyörű volt hallgatni és nézni is, köszönöm!

 7. Köszönöm!

  (és hadd küldjek egy kis ráadást: Attraction.. az idei Britains got talent győztesei, itt éppen próbálnak)

  http://www.youtube.com/watch?v=2QWG_z9076k

 8. tökéletes giccs

 9. Köszönöm!

  (és hadd küldjek egy kis ráadást: Attraction.. az idei Britain's got talent győztesei, itt éppen próbálnak)

  http://www.youtube.com/watch?v=2QWG_z9076k

 10. Lélekemelő. Köszönet és tisztelet érte.

 11. Hát ez aztán remek. 3 évig készült… Gondolom az összes költséget zsebből fizette a művész úr.Én személy szerint Freddie Mercury és Brian May 86-os előadásától leszek libabörös,amit koncert előtti délután tanultak meg.Mindig bánni fogom,hogy nem lehettem ott. Viszont ez a produkció nélkül boldogan eléldegéltem volna.

  De itt van egy másik szívemhez kedves feldolgozás

  http://www.youtube.com/watch?v=ms4bLQACgA8

 12. Hát ez aztán remek. 3 évig készült… Gondolom az összes költséget zsebből fizette a művész úr.Én személy szerint Freddie Mercury és Brian May 86-os előadásától leszek libabőrős,amit koncert előtti délután tanultak meg!!! Mindig bánni fogom,hogy nem lehettem ott. Viszont eme produkció nélkül boldogan eléldegéltem volna.

  De itt van egy másik,szívemhez kedves feldolgozás :
  http://www.youtube.com/watch?v=ms4bLQACgA8

 13. Nem érdekel, hogy melyik híresség mit tud alkotni, mert a szépet csodálom anélkül, hogy érdekelne ki és milyen nemzetű ember alkotta. Ez egy csodálatos mű. Futkosott a hideg a karomon míg hallgattam ami eddig 3 dalnál fordult csak elő. És igenis az még rátett egy lapáttal, hogy magyar dal volt aminek a feldolgozása kiváltotta ezt belőlem. Jó lenne ha minél többen látnák ezt a klippet.

 14. Szívhezszóló, jó választás volt ez a dal!

 15. Zeneszerző 😀 mástól megszerezte 😀

 16. Valaki nagy-nagy tévedésben van, látásmódja torz, a tükör amit az emberek elé akar tartani : torzít, nem tudja megkülönböztetni a lényegest a lényegtelentől, művészetet a giccstől. Mindez sekélyes és felszínes gondolkodásmódjának köszönhető. Folytatnám, de minek? Az illetékes úgysem érti meg.

 17. Ha nem is teljesen tökéletes, de csodálatos. A tökéletestől csak egy hajszál választja el.

 18. Az általad kedvelt változat valóban sokkal inkább kifejezi a dal lényegét. Jó ilyent is látni.

 19. Megérinti a lelket, nagyon felemelő.

 20. Anna Jánosi

  Magas színvonalú, tökéletesen megszerkesztett és kivitelezett kis film.
  Gratulálok!

 21. Peter Hunyor

  …Parasztvakítás…teljesen feledhető, külsőséges, szakmailag zenei általános 1. osztály…ennél többet tudunk, szerintem.

 22. Mindenben csak a pénzt számolgatjátok (tisztelet a kivételnek).Ha abból indulunk ki,hogy manapság mit adnak ingyen az fel se merüljön abba az iskolázatlan fejetekbe,hogy a művészetek szerteágazása mekkora örökséget jelent!Az pedig külön büszkeséggel kéne eltöltsön titeket,hogy Magyarországnak egy olyan képviselője akad,aki kellő és méltó szakmai alázattal,tudással és kreativitással hidat épít nemzetek,kultúrák és földrészek között!!!Elhiszem,hogy a magyar átlagnak bőven igény feletti örvendezésre ad okot a való világ 6-ik szériája,amivel a kultúrprogramot le is tudta,de szerencsére azért akadnak tanult emberek is,akik képesek értelmesebb elfoglaltságokban örömüket lelni!

 23. Magas színvonalú a zene és a klip is. Amit "negatívumként" tudnék felhozni (helyesebben inkább kritikaként, ráadásul személyes véleményem csupán), hogy kevés a pihenő benne. Az egész egy hosszú csúcspont gyakorlatilag. Szerintem ugyanakkor valóban ott a helye a nagyok között. Talán az, hogy nincs benne néhány amplitúdó váltás, magának a műfajának is betudható.

 24. János Wittmann

  Mikor lettél ekkora zene szakértő? 😀

 25. Hogy lehet meg ennyire gyonyoru video ala is ilyen gonoszsagokgat irni es meg itt is politizalni ?? Ti tenyleg nem latjatok/ erzitek a lenyeget ?? Mindig es mindehol az irigyseg , a rosszindulat latszik ! Havasi Balazs dolgozott , faradozott es alkotott …. ezt tiszteltbe kell tartani mint ahogy minden dolgozo es faradozo embert … Az allandoan kotoszkodo es gonoszkodo emberek miatt lett ilyen a vilag amilyen ……

 26. Horváth Ferenc József

  A kevesebb több…lenne…ez sok.

 27. Ibolya Turcsányi

  Én nem fanyalgok…Örülök, hogy él a magyar népzene, mert van, aki élteti…

 28. Mit mondhatnék annak akinek nem magyar a liba-bőre ! Annyit, hogy akkor nem muszálj ezzel terhelje magát ! Libabőrőzzön nyugodtan és hallgasson !

 29. Igen ! Csak egyetértésemet szeretném kifejezni ! Köszönöm Hanga !

 30. Csodálatos ! Hálás szívvel köszönöm !

 31. Zoltan Lengyel

  Méltó szakmai alázat .. no igen, ez jó lenne ha lenne benne, de pont az nincs benne egy gramm se. Amúgy a képek tényleg szépek.

 32. Jé Hunyorka , akkor miért maradsz le , szabad a pálya !

 33. Zoltan Lengyel

  Jajjj. EZ baromira NEM népzene.. ez SHOWBUSINESS.. A népzenének a pőreségéből/egyszerűségéből nincs benne semmi.. egy baromi nagy magamutogatás,amit "népzenei" köntösbe próbálnak bújtatni.. 🙁

 34. ez igy van!gyönyörködni kell benne.van, aki még fáradozik a népzenével.Teljesen igazad van,iszonyu gonoszak.kritizálni nagyon tudnak.alossatok valamit a hülye beszólások helyett.

 35. èn ott voltam,a soha nem fogom elfelejteni,csodalatos volt!!!!!!

 36. Péter Bócz

  Köszönöm ezt a kommentet. 🙂 Nem akartam írni, mert mindig én vagyok a fikázó, de ez nagyon igaz. A harmóniákat csúnyán lebutította. Sokkal több van ebben a dalban, mint amit ő kihozott belőle.

 37. Kuris Zsolti

  Kicsit el kellene már azon gondolkozni hogy Havasi Balázs mennyit munkát bele rakott ebbe,és nem fikázni kellene!meg nézném hogy hány ember tudná ezt csinálni……tipikus magyar mentalitás hogy ha valaki valamit csinált azt le kell szólni!

 38. János Wittmann
  Nem vagyok az. De a komoly zenét szeretem, ha nem is állandóan azt hallgatok. Tetszett a feldolgozás, csak azt éreztem mint amikor egy szuper kocsit folyamatosan a legmagasabb fordulaton túráztatsz. Annak meg ugye semmi értelme ha nincs mivel összemérni, vagyis nem lassítasz időnként. Szerintem mindegy miről beszélünk a csúcspontra el kell jutni és nem ott kezdeni és maradni végig. Vagy ha nem is egy csúcspont van (mondjuk ebben a feldolgozásban, de kis pihenők, amik kihangsúlyozzák a csúcspontokat nekem hiányzott. Amúgy szerintem jó lett. Egyébként lehet, hogy ez zenéhez értő szerint hülyeséget beszélek, csak azt írtam le róla amit gondoltam.

 39. Faskerti! Élj, a mi értékeink nélkül boldogan. Mi is azt tesszük nélküled.

 40. cukormázas giccsparádé

 41. Fantasztikusan játszik és több országban nem hogy elismerik de szeretik is munkásságát,amiért kőkeményen meg is dolgozott!Megérdemelten lehet büszke magára.Nem mindenki tudja megcsinálni azt,amit ő,sőt…! Lehet szeretni vagy épp nem,de elért eredményei és alkotóképessége vitathatatlan!Szerintem…

 42. Rosenberger Ramona

  Ki vette észre, hogy 2:13-tól és 3:30-tól ugyanaz a snitt van bevágva? :)…..
  Még egy helyen láttam egyezést, ahol a fák fölött lefelé nézetben suhannak el, de nem vagyok hajlandó többször végignézni és kikeresni..
  Talán nem kéne reklámozni, hogy 3 évig vették fel ezt a videót.

 43. Máté Gábor Kelemeny

  az, hogy három éve kitalálta, hogy ilyet is akar, majd 1hónappal ezelőtt bele is kezdett, az nem azt jelenti, hogy 3 évig folyamatosan ezen remegett éjt nappallá téve. 😀

 44. Máté Gábor Kelemeny

  az, hogy három éve kitalálta, hogy ilyet is akar, majd 1hónappal ezelőtt bele is kezdett, az nem azt jelenti, hogy 3 évig folyamatosan ezen remegett éjt nappallá téve. 😀

 45. Mivel a Youtube-ról letiltották a legélesebb kritikát megfogalmazókat, itt is megjegyzem, hogy mik a kifogásaim a darabbal kapcsolatban: A zenéről: 1. A szimfónia és a világzene nem olcsó játék hülye gyerekeknek, mert borzasztó nehéz úgy ötvözni a különféle stílusokat és hangzásokat, hogy az végül valami újjá váljon, hogy ne csak bot legyen és vászon, hanem zászló. 2. A végén iszonyatosan torz és diszharmonikus lesz az egész, amikor már minden együtt szól. Sajnálom, ezt nem csak én mondom, hanem zeneoktatásból élő ismerősöm is hasonló véleményen van. A videóról: Giccsparádé, igazi parasztvakítás. De annak jó, az áradozó kommenteket látva. Legalább a profán célját elérte, ha már a nemesebbiket nem tudta. 4 évig népitáncoltam, magyar népdalok szövegelemzéséből írtam szakdolgozatot és némiképp értek a médiához, szóval nem anyahajókabinajtó-hajtogatóként osztom itt az észt. Vagy eszet. Kinek hogyan hangzatosabb. 🙂

 46. Gyula Istvan Nagy

  Vannak szép részei, csak fel kellene énekelni.

 47. Nagyon örülök, hogy a magyar népzenével Magyarországot népszerűsíti a nagyvilágban.
  Ezután is rajongója maradok a zenéjének. Sok sikert a további munkájához!

 48. Zselyke Hajnal Horváth

  egyet értek!

 49. Zselyke Hajnal Horváth

  így gondolom én is…

 50. A Tavaszi szél nekem a szerelemről szó. Ez valami egészen más, egy nagy erőlködés. Ezen a 2013 gyertya, meg a lassított patak sem változtat. Az meg, hogy "hollywoodi filmzenék világát idéző zenei tételt" tud szerkeszteni, hogy néhány divatos világzenei hangzást össze tud mixelni, az minimális követelmény lehet egy tanult zeneszerzőnél. Szerintem hiányzik belőle az igazi művészi invenció, az ötlet. Hallgassátok inkább ezt. Ők gyertyák nélkül is el tudnak varázsolni: http://youtu.be/Rny4WM1pUKc

 51. Vörös Viktor

  Ő már rakott le valamit arra a bizonyos asztalra!Ellenben meg a sok irigy és rosszmájú hozzászólók többsége,akiknek nem tetszik,szerintem sz@rt sem értenek az igazi zenéhez!

 52. Zselyke Hajnal Horváth Majd téged is jól elküldenek a πcsába! 🙂

 53. engem untatott, és mivel olyan tompák voltak a színek a táj sem különösebben ragadott meg… lehet utálni érte, de nekem egyáltalán nem tetszett. 🙂

 54. A hollywoodi filmzenék világához mi köze egy tiszta,szép Magyar népdalnak? Vagy inkább ehhez a népdalhoz,a giccses hollywoodi filmzenék világának? Ezt a népdalt meg kellett volna kímélni ettől az egésztől…

 55. Szűcs Éva Most ez a "trendi". A Himnusz új hangszerelésébe is becsúszott egy olyan rész, ami tisztára olyan, mint az Aladdin rajzfilm zenéje. SZÉGYEN. De nem, baj, percemberkék magamutogatása ez, nem ők fogják feltalálni a lyukat a csövön.

 56. Ez tényleg ennyi időbe került? Nem egy nagy durranás. Ettől van sokkal szebb feldolgozás is….
  Most mit lehet erre mondani?? Köszönjük…szép…de hagy kívánnivalót maga után….

 57. Marcell Nagy

  Ez egy szar és az hogy ezen a szaron 3 évig dolgozott hát az szánalmas. A szart mindig lehet fokozni és ezt művészi szinten csinálja ez a "zeneszerző". Szar.

 58. Nincs igazatok! Ez is egy feldolgozás. Azért mert magyar ember követte el (hangsúlyosan magyar), nem kell keresztre feszíteni. Ál-szakmai duma sem kell! Ez így lett megkomponálva és kész. Nekem nagyon tetszik, felemelő. Várom a következő feldolgozásokat!

 59. Bokor Elemer Tibor

  Nem akartam kommentelni, de ilyen goromba, nagyképű hozzászólást, mint amit Magdolna enged meg magának, úgy érzem kell!
  A klipp még talán tetszett volna, ha nem folytják bele a szót a kritikusabb hozzászólókba. De inkább a miért nem: UTÁNÉRZÉS. Ez volt az első, amit éreztem. "Deep Forest" talán mond valamit Madgolnának is. 🙂 Vagy "Az angol beteg" Sebestyén Mártával. Ő is magyar kedves Magdolna! Én konkrétan az Ő hangjától és ALÁZATÁTÓL "magyar libabőrzöm"! 3 évig készült? Akkor nem kellett volna ennyi ismétlést beletenni a klippbe! És ez valóban egy feldolgozás. (A hegedűs rész nagyon jól elkapott pillanat volt képileg és zeneileg egyaránt!) De sajnos nem a legjobb feldolgozás! És elnézést kérek, ha ezt ki merem mondani. Az alázat pedig tényleg hiányzik belőle! Ha esetleg valaki felsötétítene, hol van ebben, megköszönném!
  A véleményét nyugodtan fogalmazza meg mindenki, akinek nem tetszik az én véleményem az lépjen tovább, és írja le az enyémtől függetlenül a SAJÁT véleményét! Szerintem, még a "Nincs igazad" is felesleges. Hál' Istennek nem vagyunk egyformák. Egyébként + én éneklem legszebben ezt a dalt!!! 😛

 60. Bokor Elemer Tibor

  Nem akartam kommentelni, de ilyen goromba, nagyképű hozzászólást, mint amit Magdolna enged meg magának, úgy érzem kell!
  A klipp még talán tetszett volna, ha nem folytják bele a szót a kritikusabb hozzászólókba. De inkább a miért nem: UTÁNÉRZÉS. Ez volt az első, amit éreztem. "Deep Forest" talán mond valamit Madgolnának is. 🙂 Vagy "Az angol beteg" Sebestyén Mártával. Ő is magyar kedves Magdolna! Én konkrétan az Ő hangjától és ALÁZATÁTÓL "magyar libabőrzöm"! 3 évig készült? Akkor nem kellett volna ennyi ismétlést beletenni a klippbe! És ez valóban egy feldolgozás. (A hegedűs rész nagyon jól elkapott pillanat volt képileg és zeneileg egyaránt!) De sajnos nem a legjobb feldolgozás! És elnézést kérek, ha ezt ki merem mondani. Az alázat pedig tényleg hiányzik belőle! Ha esetleg valaki felsötétítene, hol van ebben, megköszönném!
  A véleményét nyugodtan fogalmazza meg mindenki, akinek nem tetszik az én véleményem az lépjen tovább, és írja le az enyémtől függetlenül a SAJÁT véleményét! Szerintem, még a "Nincs igazad" is felesleges. Hál' Istennek nem vagyunk egyformák. Egyébként + én éneklem legszebben ezt a dalt!!! 😛

 61. Tímea; ez egy tipikus magyar viselkedés, nem érdemes beszélni róla….

 62. Freddy és Brian zenéjének semmi köze sincs a magyar kultúrához, népzenéhez. Ennek a dalnak viszont igen. Ezért teljesen más szemmel kellene megítélni….

 63. Nem tudom, milyenek voltak ezek az "éles kritikák", gyanítom, hogy akadt köztük "ez szar" jellegű fikázás is jócskán. Te viszont érvelsz, és ennek – remélem – helyt adnak itt.
  Hasonló véleményre jutottam én is; elindul valami kellemes (bár kissé kommerszesített, ami önmagában nem baj), ami a végére egyszerűen diszharmonikus lesz, és az ívét is elveszti. A kevesebb több lett volna.

 64. En kulfoldon elek es nem vagyok egy nagy honvagyos tipus, de ezt hallgatva konnybe labadt a szemem!

 65. Ha majd kinőssz a pubertás korból Marcell,talán másképp látod majd a világot és átértékelődik benned 1-2 dolog 🙂 Addig is meg kell elégedjünk a választékos szóhasználatoddal 🙂

 66. Gyönyörű,és a mienk,a szívnek, szemnek gyönyörűség.

 67. A kínaiak miért kellettek ? Egy madarat azért jó lett volna látni…. Nem vagyok elájulva.

 68. Sok szánalmas bunkó! Nektek, nekünk magyaroknak szól ez a dal. Ha nem tetszik, nem kell hallgatni és főleg nem kell hülyeségeket írni. Hallgassátok a sok " celebek" által kreált szarságot amit a média közvetít felénk. Igen. Van akit csak a pénz hajt és ahhoz pedig a tömeget kell kiszolgálni. A tömeg pedig igénytelen. Ezért nem hallod ezt a dalt a rádiókban. És most már azt is tudjuk, hogy akik csak blamálni tudják mások munkáját, művészetét,azok bizony a tömeghez tartoznak. Sajnállak titeket…

 69. "Az alkotók látványosan kívánták (….) bemutatni Magyarország természeti csodáit." SIKERÜLT!!! 🙂

 70. Könnyezem!!!!!!! Ez GYÖNYÖRÜ VOLT!!!!

 71. Az egyiknek tetszik a másiknak nem.Nem kell ezért egymásnak esni.Nekem se tetszik Havas Balázs művészete és a “nagyon alkotott” erős túlzás szerintem,de egyszer meg lehet hallgatni vagy egy kattintással megállítani.Próbáljuk tolerálni egymást honfitársaim!

 72. Tényleg nagyon jó lett:-))

 73. Zsuzsa Kássa

  A látvány és a hangzás csodálatos harmóniája…lenyűgöző és csodálatos…köszönöm…

 74. Richard Somogyi

  Faskerti Laszlo Na ez volt csak igazán rettenetes!

 75. Richard Somogyi

  Valóban atomgiccses, és nem túl kellemes nézni, ahogy a "Művész Úr" megrészegül ,önnön kvalitásainak nagyságától…

 76. Richard Somogyi

  Ez egy giccsparádé, és ez a felvezetés, miszerint: "A hollywoodi filmzenék világát idéző zenei tételt komponált HAVASI" , már eleve tönkretesz mindent. Miért kell egy magyar népdal -feldolgozásnak hollywoody filmzenék világát idéznie?! Azt hittem , ez a dal a szerelemről, és rólunk Magyarokról is szól. Ezt semmiképp sem tartom összeegyeztethetőnek Hollywooddal. Szóval…

 77. Nekem nagyon tetszik.Szépek a képek és a zene is szépen meg lett csinálva. Na meg az a sok gyertya:) És szerintem meg teljesen felesleges mások előadásával összehasonlítani vagy mindenféle szakmai szempontból elemezgetni. Élvezted vagy sem és kész::)A gonosz ember meg ugyis csak azt lesi, hogy hol fúrhatja a másikat, hogy neki attól jobb legyen.

 78. Ferenczi Gyorgy

  3 évig????? http://www.youtube.com/watch?v=I7OFtjBexjc – ez készült 2 évig és ez csak a film elözetese. Sok a marketing, de a tobbi az átlagos.

 79. nekem tetszett, magyar népdalt bármikor, bármilyen formában meghallgatok…ennyi:)

 80. szerintem nagyon szép feldolgozás. Jó az "alkotói" körülmények terén enyhén túlzásokba estek,de szép lett. Csak azt a Carmina Buranas véget nem értem minek kellett oda…

 81. Gyorgy Tamas

  Vitos Fruzsina de nem 3 evig:-o

 82. Gyorgy Tamas

  Vitos Fruzsina de nem 3 evig:-o

 83. csiricsare!! Fredy Mercury!!!!!!!!

 84. Nagyon tetszik! Köszönjük Havasi Balázs!

 85. Ferenczi Gyorgy

  Igy van. Szep lett, pont:)

 86. Ferenczi Gyorgy

  Igy van. Szep lett, pont:)

 87. nem a koncert előtt tanulta meg!!! fel volt írva a tenyerére!

 88. Nem értem miért vagytok elájulva ettől a produkciótól. Valószínűleg az itt lévő emberek nem nagyon vannak otthon a filmzenében, továbbá a cikk írója is megválogathatná a szavait. A legfőbb probléma ami lényegében meg is öli az egészet: egy népdal központú elemhez különböző nemzetiségű elemeket hozzácsapni kész röhej. mindenki írja hogy így magyarok, úgy magyarok, mindenki döngeti a mellét szétfeszítve a magyar virtustól hogy mekkora büszkeség ez Magyarországnak és a magyar hagyományoknak. De vegyétek már észre hogy ez egy teljesen kommersz zene. Mi a fenét keresnek benne keleti motívumok és még sok más erős jellegű hangzás van ami egy rakás népre jellemző de nem Magyarországra. Továbbá az egész túlzsúfolt, túl sok a hangszer, mintha az lenne a lényege hogy minden létező dolgot belezsúfoljon. Nem mondom én hogy rossz, de könyörgöm, ne hasonlítsuk már a filmzenékhez mert minőségben ez a közelébe se ér egyik nagynevű zeneszerző munkájához sem. A magyar zeneipar a béka segge alatt van, úgyhogy nem lepődök meg a nagy ájuláson amit mindenki produkál, republic magna cum laude féle szarok uralják a pályát olyan semmit mondó vérszegény zenével, ami külföldön alapból kukában végezné, nem beszélve a "felbulvározott" műanyag emberekről. A filmzenéről már nem is beszélek, jó pár éve volt egy jó kis John Williams filmzene gálakoncert Pesten, azóta se semmi. Erre itt nincs igény, vagy nincs ismeret. Természetes hogy aki nincs benne a dologban az egy ilyen művet felmagasztal. De komolyan, Hollywood-i filmzenéhez hasonlítani egy ilyet több mint pofátlanság

 89. Gergő Szegő

  Jogos!!!

 90. Halmai Gábor

  sztem simán egy szinten van ezzel:D:D:D:D:D:DD:D:D:D:D
  http://www.youtube.com/watch?v=44jUbUUOz0Y

 91. Halmai Gábor

  http://www.youtube.com/watch?v=wxnKCIRDr0w
  ez pl egy koreai népdal feldolgozása steve jablonsky által, aki ezt a d-war című akciófilmhez írta. őt a filmzenei berkeken belül is elég stílustalan szerzőnek tartjuk, mégis több érzékkel nyúlt ehhez a tőle távol álló kultúrai elemhez, mint havasi a saját nép zenéjéhez.
  nagy közhely, de a kevesebb néha(sokszor) több. iszonyatosan ömlesztve kapjuk másodpercenként az újabb és újabb hangszereket, ami semmilyen folyamatosságot nem eredményez a dallamban és totálisan élvezhetetlenné teszi. a keleti hangzáson túl, egy afrikai népi hangzású vokál is felcsendül pár pillanat erejéig, amit már végképp nem értek. olyan ez az egész klip, mintha meg akarná mutatni a világnak hogy itt van havasi balázs, aki mindenféle hangszerhez ért, mindenféle stílust képes ötvözni és mindezt csodálatos képekkel képes fűszerezni. biznisz-szagú, az egész és nem pedig művészet. ez a fő baj vele.

  ha pedig végképp meg szeretné mutatni mennyire multi tálentum, akkor ajánlom neki hogy hasonló stílusban tegye mint az alábbi fiatalember, brian tyler: http://www.youtube.com/watch?v=zLdFNLH-xQM

 92. el se olvastad a cikket normálisan

 93. Tibor Farkas

  Szép- szép!
  De vajon miért nem csak magyar zenészek láthatóak a klipp-ben?
  Nem hiszem hogy azt a betét dallamot nem tudta volna valamely neves magyar zenész eljátszani.
  Itt most nem a költségekről vagy egyéb anyagi dolgokról szeretnék szólni.
  Számomra az egész mű keleties dallammal és sajnos küllemmel is szólalt meg. Inkább éreztem Kínainak vagy Japánnak mint Magyarnak.
  Ez csak egy érzés amit igaznak hiszek, nem kell megkövezni érte.

 94. "…ami külföldön alapból kukában végezné"
  Biztos vagy ebben? Azt a sok zeneszemetet elnézve, amit az utóbbi években "a külföld" kitermelt magából, egy Republic maga a gyönyör.

 95. nem az mtv-t kell nézni drága, sőt nem is kell messzire menni, elég németország, norvégia és a finn rock felhozatalt megnézni……..megértem hogy van olyan akinek az ingerküszöbe a béka segge alatt van, egy zenének akkor van értéke ha olyan kiemelkedő teljesítményt nyújt mire tényleg azt mondod hogy hmmm ez igen. Érdekes hogy a 6 éves zeneiskolások republic-al gyakorolják az első lépéseket. 😀 Most komolyan, mit lehet szeretni egy olyan zenei produkcióban ahol a hangszerek még ki sincsenek használva annyira kezdetleges a tudás és a technika…A bugyuta dalszövegekbe már ne is menjünk bele…

 96. Miért van az ,hogy ha valaki csinál valamit az irigy fikázók rögtön kibújnak az önsajnálattal és “magas szakmai ” tudással teletömött dohos,kopott ,savanyú szagú ,senkit sem érdeklő fellegváraikból és megmondják a tutit.Legalábbis ők azt hiszik.Szar,hogy nem rólatok szól ez a cikk,hogy nem tudtok ilyen zenét ,vagy bármi más kimagasló alkotást létrehozni?Ilyen hozzáállással soha nem is lesztek semmire képesek csak azt szajkózni,hogy ezt én sokkal jobban megcsináltam volna.Ha a volna ott nem volna .Üdv a szóban nagyoknak !

 97. Gondolom, akik ezt a zenei feldolgozást most lehúzzák a véleményükkel, ugyanígy tettek az Alföldi rendezésű István a királlyal is… tán el kéne fogadni hogy kinek a pap, kinek a papné. Minden téren.

 98. Mazár Mária

  Szeretem a ezt a dalt népdalként, ez viszont túl összevissza, már már diszharmonikus!A klip is jó és a zenészek is külön külön de ez így egyben nekem nem tetszik.

 99. József Bérczi

  Neked mennyi tapasztalatod van zenekomponálás terén,ha már ennyire tudod értékelni?
  Ha meg egy fikarcnyi sincs, szerintem gondold meg mielőtt írsz bármit is.

 100. Azért még annyit hozzáfűznék, hogy a fuvolás kínai (vagy japán, nem tudom) csávónak mi köze van ehhez? De tényleg… Egy kicsit azért többet akartak ebből kihozni mint ami. Csak nem sikerült. Ezen kár volt 3 évig dolgozni.

 101. Marcell Nagy
  Nem tudom tisztába vagy e azzal, hogy mit is írtál, de lenne pár kérdésem hozzád:
  1. Mennyire is vagy tájékozódott, vagy tanult a zenével kapcsolatban? (tájékozódott/tanult, ergo tanultál/tanulsz hangszeren, tudsz legalább kottát olvasni és a zeneirodalom terén is megállod a helyed)
  2. Véleményem szerint csak az nyilvánítson ilyen magabiztosan véleményt, aki mindenbe belekóstolt ebben a témakörben. Te úgy érzed, mindent tudsz a zenéről és a művészetekről?
  3. Ez nem csak a zenéről szól… arról, hogy magyar vagy. Vagy talán nem vagy az?
  4. Mennyit is tudsz te a filmkészítésről s annak szabályairól? (á de bizonyára te ezt jobban meg tudnád csinálni…valószínű)
  5. Készítettél már valaha filmet, vagy akár kisfilmet vagy vágtad már őket? Tudod azt, hogy mikor, milyen időben alkalmas elkészíteni bizonyos filmeket? Illetve, hogyan?
  6. Kellett már valaha embereket "toboroznod", vagy felkészítened?
  7. Kezeltél már valaha pénzt, dolgoztál már valaha?
  8. Bizonyosan nagyon olvasott és kulturált ember lehetsz, ha ilyen merészen alkotsz véleményt egy művész munkájáról. Igaz?
  9. Ó és persze nem utolsó sorban… én még nem láttalak téged se újságban, se TV-ben, se plakátokon. Nos, ha ez "szar" ahogyan ezt te fogalmaztad, akkor kíváncsi lennék te 3 év alatt mit raksz össze, ami ezt a szintet megüti. Meg tudod csinálni?
  Azzal, hogy kritizálsz egy alkotást, egy embert, egy tárgyat, vagy akár egy ember életfilozófiáját, teljesen mindegy mit, de azzal, hogy ezt te megteszed, azt tudatod a hallgatóiddal, olvasóiddal, hogy te ebben a témában művelt embernek vallhatod magad. Ám, ha a zene művészete nálad kimerült a skrillex-nél és DJ "ezmegaz"-nál akkor a helyedben én nagyon gyorsan visszavennék az ilyen fajta véleménynyilvánításból, mert később még sokan fognak "szembeköpni" ezért.
  Ó és 10. kérdés: Tettél te már le valamit is az asztalra? Teljesen mindegy, hogy mit. (és nem pohárra vagy tányérra gondoltam) pl érettségid már megvan legalább?

 102. alkotni valamit nagyon nehéz. fikázni nagyon könnyű. az ember pedig ostoba, szűk látókörű ösztönlény lett. Mély tisztelet és megbecsülés a kivételnek!

 103. Varga Tamás Napos

  A lényeg, hogy multikulturális legyen és eltüntessék a magyar kultúra jellegzetességeit. Na pont ennek a sunyi szándéknak hozsannázik itt a "műértő" nihilista többség ….

 104. Kacsa Kutya Marcellre vonatkozó "eszmefuttatásoddal teljes mértékben egyet kell hogy értsek. Mondom ezt annak ellenére, hogy zenei műveltségem szégyenletesen csapnivaló. Megrekedt a dó re mi… kottán való "megtalálásánál!

 105. Hát ahhoz képest , hogy 3 évig készült nem valami színvonalas. Ehhez a zenéhez sokkal jobb klippet kellett volna csinálni. Ha meg volt rá 3 évük is… akkor meg abszolút nagyon ütősnek kellene lennie!

 106. Kacsa Kutya szerintem pedig kritizálni igenis lehet, de természetesen igazad van abban, hogy azért "némi" jártasság szükséges ehhez. Na meg kis kulturáltság, csak úgy leszarozni valamit igen nagy taplóság. Az ételkritikus is megbecsült ember, kritizál, mégsem főz (a legtöbb). Nade a lényeg: nem csak zenész kritizálhat zenét, de a gyerek stílusa nem ideillő 😀

 107. Ez valami csodálatos!!!

 108. Mindenkinek megvan a maga véleménye.Az viszont, hogy egy külföldi előadót jobban megbecsülj, mint egy magyar művészt, aki nem utolsó sorban világhírű, s a magyar népzene egyik gyöngyszemét dolgozza fel….Ezért vagyunk ott ahol, mert mindenki a külföld seggét nyalja ahelyett, hogy észrevenné a hazában rejlő szépségeket…

 109. Mert a holdfény szonáta, Beethoven cisz moll szonátájának első tétele sokkal jobb egy cimbalmon? Ugyan már.Persze abszolút egyet értek azzal, hogy kitűnő zenekar, csak tekintve, hogy ég és föld a különbség a két stílus között akár a Metallicával is összehasonlíthatta volna.Amit elfogadok, hogy a klipp borzasztóan cukormázas, és talán kicsit sok is.Bár dramaturgiai szempontból helytálló.

 110. Péter Bócz A harmóniákat nagyon lebutította??????Hmm..Nem tudom az eredeti népdalt ismeri-e??Egyáltalán van-e bármi szakmai belátása a dologba?Borzasztó, hogy ilyen inkompetens személyek fűznek kritikát a zenei oldalhoz.Javallom nézze át előbb a kottáját az eredeti (már amennyire egy népdalnál ez lehetséges) dalnak.Az, hogy hallotta már más feldolgozásban az csak egy dolog.Ilyen a nép nyelv, a nép zene.Ki elvesz, ki hozzá rak.Kinek ez tetszik, kinek pediglen az.Ezzel nincs is gond.Lesz szíves a "buta harmóniákat" megindokolni, s meg mondani nekem mi is az a harmónia!?

 111. Peter Hunyor Lesz szíves egy hasonló kaliberű SAJÁT dalt belinkelni.Utána elfogadom a kritikát.Addíg pedig azt szokták mondani, ha hallgatott volna okosabb maradt volna.

 112. Jajjj! De a Tavaszi szél…egyszerűsége benne van! Mint ahogy más produkciókban is benne van a stilizált motívum…Népdal, néptánc, népi díszítőművészet motívuma.

 113. Remek-szép! röviden csak így minősíteném!- A kritizálóknak csak annyit:-tessék nekiülni,alkotni,s meglátjuk,hogy a lekicsinylő kritikákat hogyan fogadják

 114. Olyan érdekes hogy sokan azt hajtogatják “nem szabadott volna keverni az elemeket”,meg hogy “nem kellett volna feldolgozni”,”diszharmónikus”..stb.,
  1.Ha az eredeti népdal lett volna itt rá sem kattintottak volna az emberek! 😀
  2.Azt senki nem veszi figyelembe (mert valószínű soha nem készítettek vele még riportot)hogy az újságíró úgy írja meg a cikket ahogyan ő akarja,magyarán beskatulyázza a zeneszerzőt valamibe ami talán nem is az igazság,vagy nem is úgy fejezte ki magát!

  3.Ha nem tesz a dalhoz hozzá a szerző akkor most az eredeti dal lenne itt zongorára átkomponálva,az sokkal szebb lenne? 😀 Szerintem akkor senki nem kattintott volna rá ugyancsak.
  4.Klassz lenne ha néhányan akik nem értik minek kell beleszőni Kínai dallamokat,hangszereket-ássa bele magát egy kicsit jobban a magyar történelembe!!Mert innen is látszik hogy kissé sekélyes a tudás!
  Egy magyar dal nem attól lesz magyar,mert a Száztagú Cigányzenekar,vagy Sebestyén Márta vagy sorolhatnám még-ki adja elő!Hiszen a Punnany Massifnak is van népdal feldolgozása. 😀 Bár az gondolom jobban tetszik némely hozzászólónak!
  Mindegy is,benne van a lényeg,szép,van tetőpontja,hiszen erről is szól egy filmzene (Rettenthetetlen),magyarul van,magyar embertől,és a lényeg hogy a MIENK!

 115. Hát, mondjuk rá, hogy ez szép, de nem áll kritika felett. Művészi alkotás ebbe nincs mert egy ismert darabot csak össze kombinált más hang szerelésben és adott hozzá egy vizuális alapot. Ez nem az ami a múvészetet jelenti, mert egy hang orkán az sokkal kevesebb és egy igazi művész darab nem támaszkodik más zenéjére.
  v. Lassú Árpád

 116. az egyszerüseg hive vagyok tul komplikaltak es ennyi

 117. Kedves hozzászólók! Havasi Balázs alkotott valamit, lépjünk túl rajta……Én nagyon nem szeretem a zongorát…..neki köszönhetően, az ő művein keresztül lett számomra hallgatható…..azért nyilván nem azzal szerzett magának hÍrnevet, hogy egész nap vakargatta a ……….. feldolgozott egy népdalt, és bár lehet, hogy tudatlan vagyok és műveletlen azzal amit Írok, de szerintem egy feldolgozásnak nem az a lényege, hogy az eredetit halljuk vissza…….Havasi Balázs egyik nap felkelt és úgy gondolta átdolgozza ezt a népdalt úgy hogy, hogy számos ország zenei motÍvuma jelenjen meg benne…és ezzel mi a baj? erről szól a zene nem? szerintem szép…egy hozzászólónál olvastam, hogy egy nagy csúcspont az egész, ezzel egyetértek, néha jó lenne benne egy kis nyugi, ettől eltekintve szép, Ízléses és nem csak magyar hanem világszÍnvonalú, eladható bárhol…….és persze aki a zenéből él annak ez is fontos kell, hogy legyen, úgyhogy azt sem értem miért baj, ha olyan klippet alkotott ami nem sajátosan magyar hanem nemzetközi……….filmzenei motÍvumok? érdekes, a szép, felemelő, giccses filmzenéket magyar vagy sem mindenki szÍvesen hallgatja, ennél a műnél azonban már sipÍtoznak miatta……….Kedves Mindenki…..a mű nem tökéletes, ahogy semmi sem az, ellenben szép, Ízléses, magyar és lgyen annyi elég…….akinek nem tetszik ne hallgassa, de azért egy zenésznél, művésznél ne tartsa már nagyobbra magát az akinek a zenéhez annyi köze van hogy hallgatja rádión

 118. Nahát, megint megannyi hozzáértő meg akarja magyarázni másoknak -szakmai és/vagy érzelmi alapon-, hogy miért kellene tetsszen vagy ne tetsszen másoknak valami. Akinek tetszik hallgassa, akinek nem, az meg ne hallgassa, esetleg , ha már annyira ért hozzá, kedveskedjék megmutatni nekünk nagyszerű alkotásait. OLYAT LEHETETLEN KÉSZÍTENI/KOMPONÁLNI/ÍRNI/RAJZOLNI/ALKOTNI, HOGY AZ MINDENKINEK A KEDVE SZERINT LEGYEN. Ettől vagyunk egyéniségek.

 119. Müller Árpád

  Miért kell mindjárt ledorongolni azt ami magyar.Csak nyugati jó?A munkát értékelni kell.Akik lehurogták csináljanak jobbat tegyék fel és majd eldől,hogy melyik a jobb.Nekem nagyon tetszett úgy az operatőri munka mind a zenei feldolgozás.

 120. A zene mindenkié! …ez lehet 1 idézet is . Ami biztos, csak az ért hozzá igazán, aki csinálta. Mi többiek vagy szeretjük, tetszik, vagy
  nem. Számomra vannak benne egészen megkapó elemek, mint pl.a hangulat fokozásának módja, vagy a kórus éneke, a hangszerek sokfélesége (néha már erős) játéka, stb. A mai zenei világban ezen a téren sokkal rosszabbakat is lehet hallani, melyek mégsem váltanak ki ennyi bírálatot. Ez mindenképpen pozitív! Összességében dicséretes művet hallottam!

 121. Egy videó, amit érdemes a kalocsai hímzésről megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=AWdDOxg7n-s

 122. Nagyon tetszett, libabőrözötta karom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*