“Míg nyelvében legalább él a nemzet, köztársaságot nyelvével még senki sem nemzett…” Köztársaság vs. Nemzet -videó

Ha Ön kíváncsi Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc igazi arcára – mely jó ideje nyelvi leleményeik harcában tükröződik legtisztábban -, de sírógörcs helyett inkább nevetne, akár vesztét érezve is, ajánljuk figyelmébe ezt a rövid összeállítást 2006 március 15-ei, ünnepinek szánt beszédeikből.” –Mondta Mártonyi Zoltán az alább látható kicsinyke, de annál erősebb humorral átszőtt rövidfilm készítője anno.

  Már csak alig egy hónap és hamarosan újra ünnepel Magyarország. Hamarosan újra szónokolni lehet a budapesti utcákon a március 15.-i ünnepség keretein belül és el lehet mondani, hogy hol tartunk, honnan jöttünk és hová megyünk. Újra lehet blöffölni az elmúlt két évet, vagy ha tetszik az elmúlt nyolcat, tizenhatot, huszonkettőt… Majd pedig a soha meg nem valósuló víziókat prezentálhatják a politikusaink az arra még fogékony ünneplő tömegeknek.
Ez hat éve -vagyis 2006. március 15.-én sem volt másképpen, és az akkor elhangzottakat az alábbi videó tömören és a lényegi mondanivalót a lehető legjobban megfogva adja vissza. A két szónok -Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc akkor teljesen eltérő szerepkörben volt mint ma, de a mondanivalójuk azóta sem változott. A zseniális összeállítás napjainkra lett igazán aktuális, amelyhez sem többet, sem kevesebbet nem kell hozzátenni. Nemzet vagy köztársaság?! Mindenki döntse el saját maga az eltelt évek alapján…

A rövidfilmet Mártonyi Zoltán (a rövidfilm operatőre) és Markos Viktor(vágó) készítette -Zoltán így vélekedik a videóról:

“Ha Ön kíváncsi Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor igazi arcára – mely jó ideje nyelvi leleményeik harcában tükröződik legtisztábban -, de sírógörcs helyett inkább nevetne, akár vesztét érezve is, ajánljuk figyelmébe ezt a rövid összeállítást 2006 március 15-ei, ünnepinek szánt beszédeikből. A válasz pedig, mármint, hogy köztársaság vagy nemzet, jelen pillanatban úgy hangzik, hogy míg nyelvében legalább él a nemzet, köztársaságot nyelvével még senki sem nemzett… Az alig másfél perces kisfilm többet elárul arról, miben hasonlít és miben különbözik a két politikus, mintha a Google által kiadott 11.600.000 link tartalmát végigböngésznénk. A videó NEM tartalmaz ismétléseket!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*