Milyen lenne az élete, ha egy másik országban született volna?

KVÉletünk irányát már a születésünkkor behatárolja születési helyünk, hiszen sok múlik pusztán azon is, hogy melyik országban jöttünk a világra. Vajon másképp élnénk -esetleg rövidebb, vagy hosszabb ideig- ha egy gazdagabb, vagy éppen egy szegényebb országban látjuk meg a napvilágot?  Miben tér el annak az élete aki például Kanadában él Magyarország helyet, vagy éppen fordítva?

Érdekes, ámde közel sem teljes összehasonlítást végezhetünk, ha ellátogatunk az ifitweremyhome.com honlapra, ahol a Föld valamennyi országát egybevethetjük egy másikkal 11 fő pontot vizsgálva, és megtudhatjuk –statisztika alapján-, hogy ha valaki Kanadában él akkor Magyarországgal szemben:

 1. 4,2-szer több villamos energiát fogyasztana Kanadában, mint Magyarországon
  Az egy főre jutó villamosenergia fogyasztása Kanadában 15.880 kWh, míg Magyarországon ez 3785 kWh
  Ez a kimutatás a villamos energia éves fogyasztásán alapul, amely az import és export különbözetét is számba veszi az adott országokban.
 2. 4,1-szer több olajat fog elhasználni Kanadában, mint Magyarországon
  Kanadában 2,8116 gallon olajat használ el egy ember egy napon, míg MAgyarországon 0,6891 gallont
  Ez a kimutatás az országok napi olaj elhasználását veszi alapul osztva a lakosság számával.
 3. 2,1-szer több pénzt keresne Kanadában, mint Magyarországon
  Az egy főre jutó GDP Kanadában 38.400 $, míg Magyarországon ez csak 18,600 $Ez a kimutatás a GDP vásárlóerő paritáson alapszik (PPP). A vásárlóerő-paritás árfolyamát mindenekelőtt nemzetközi életszínvonal-összehasonlításokra használják. A nemzetközi GDP-összehasonlítás nem veszi figyelembe, hogy egyes országokban különböznek az árak. A piaci árfolyam és a PPP árfolyam közti különbség jelentős eltérést is mutathat.
 4. 2,5-ször többet költene egészségügyi ellátásokra ha Kanadában élne, szemben Magyarországgal
  Az egy főre jutó állami és magán egészségügyi kiadások együttesen Kanadában3673 $, míg Magyarországon  1492 $Ez a kimutatás az egy főre jutó állami és magán egészségügyi kiadások alapján értendő, amerikai dollárban.
 5. 7,6 évvel tovább élne ha Kanadában élné mindennapjait, mint Magyarországon
  A születéskor várható élettartam Kanadában 81,29 év, míg Magyarországon ez 73,69 A kimutatás tartalmazza a női és férfi lakosságot egybevetve. A születéskor várható élettartam is mutatja egy adott ország életminőségét egy országnak.
 6. 35,19%-al kevesebb az esélye a születéskori halálozásnak Kanadában, mint Magyarországon.
  Kanadában 1000 élve születésből 4,99 újszülött halálozik el, míg Magyarországon 7,7 ez a szám.Ezt az arányt gyakran használják az egészségügyi állapotok bemutatására is.
 7. 4-szer nagyobb az esélye a HIV / AIDS fertőzésnek Kanadában, mint Magyarországon
  A felnőtt lakosság 0,40%-a fertőzött HIV / AIDS vírussal, míg Magyarországon csak 0,10%Ez a kimutatás a felnőtt lakosság (15-49 éves, nő és férfi) százalékos értéke.
 8. 21,3%-al kevesebb a munkanélküliek aránya Kanadában, mint Magyarországon
  Kanadában a  munkanélküliségi ráta 8,50%, míg Magyarországon 10,80%Ez a kimutatás az országok munkaképes lakóinak alapján számított munka nélküliek aránya.
 9. 14,64%-al magasabb a GINI index szerinti társadalmi egyenlőtlenség Kanadában, Magyarországgal szemben.
  Ez a kimutatás a társadalmi rétegek jövedelemegyenlőtlenségét méri.A GINI index Kanadában 32,10 pont,  míg Magyarországon ez 28,00.
 10. 9,01%-al több Baba születik Kanadában, Magyarországgal szemben.
  Az éves születések száma 1000 főre vetítve Kanadában 10,28 , míg Magyarországon csak 9,43.
 11. 3,42%-al több szabadidő jut Kanadában, mint Magyarországon.
  Kanadában a foglalkoztatottak 1725 órát dolgoznak évente, Magyarországon pedig 1786 órát töltenek munkával -hivatalosan.A kimutatás az összes munkaórát veszi alapul az országokban,  osztva a foglalkoztatottak számával.

A honlapon egyébként ezen a héten kiemelt országként éppen Kanada szerepel, amely szerint:

Kanadát a társadalmilag demokratikus programok jellemzik, mint az egyetemes egészségügyi ellátás, a nyugdíj-terv, vagy éppen diákhitel. A ‘The Economist’ 2006-ban kiadott jelentése alapján Kanada a harmadik legdemokratikusabb ország a világon, maga mögé utasítva az összes Észak-és Dél-Amerikai országot.

Hasonlítson össze bármely két országot az IfItWereMyHome honlap segítségével >>

 

One comment

 1. En nagyon szeretnek Kanadaba elni! Legalabb egy kicsit belekostolnak a boldogsagba! Ami sajnos Magyarorszagrol nem mondhato el csak a szomorusag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*