Még igényelhető Kanada visszailleszkedési támogatása a magyar menekülteknek (+video)

KV | Már csak szűk egy hónapja maradt azoknak a Kanadába menekült magyar állampolgároknak, akik jogosultak és élni is kívánnak Kanada visszailleszkedési támogatásával (AVRR). Az AVRR program a Kanadai Határszolgálati Ügynökség (CBSA) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) közösen működtetett kísérleti program, amely támogatást nyújt azon elutasított menekültkérelemmel rendelkezőknek Torontó és környékén, akik önként hagyják el Kanadát.

 A napokban Nicola Graviano, a program vezetője már elbúcsúzott a torontói magyar főkonzulátus munkatársaitól, és köszönetét fejezte ki a kiváló együttműködésért, de a program még nem zárult le. A jelentkezés leadásának végső határideje 2015. február 13, és március 31.-ig le kell bonyolódnia a hazatérési eljárásnak – tudtuk meg Vértesi Évától, a torontói magyar főkonzulátus munkatárástól.

Torontó környékén (GTA) 2012 nyarán kísérleti jelleggel meghirdetett program célja az volt, hogy csökkentse a végül elutasított menedékkérelmekkel járó állami költségeket. 2012-es jelentések szerint ugyanis a kanadai adófizetőknek minden egyes elutasított menedékkérelem körülbelül 55 ezer dollárjába (12 millió forint) került. A visszatérés és beilleszkedés költségeit a kanadai állam fedezi, mely maximálisan 2000 dollár lehet fejenként.

Szigorú feltételek

A programban való részvételt szigorú feltételekhez kötik a hatóságok. Nem vehetnek részt benne többek között a büntetett előéletű személyek, illetve azok, akik a hatóságok félrevezetésével terjesztették be menekültkérelmüket. Az úgynevezett visszailleszkedési támogatás felső értéke kétezer kanadai dollár (450 ezer forint), ám ezt nem kapják kézhez a részesülők. A pénzt az IOM közvetítésével és segítségével használják fel. Miután a programban részt vevő egyén jelzi az illetékes IOM-irodának, hogy mire lenne szüksége, az összekötő szervezet jóváhagyást kér a kanadai államtól az adott összeg felhasználására.

Az ügyfeleink többsége elsősorban Miskolcra és környékére, valamint Budapestre érkezik vissza, rendszerint többévnyi külföldi tartózkodás után. A reintegrációs támogatást éppen ezért a leggyakrabban a lakhatási körülményeik megoldására fordítják (például albérletre vagy bútorokra), de olyan is akad, aki ruhát, illetve tanszereket vásárol belőle a gyerekeinek – fejtette ki Lehel Balázs a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) budapesti irodájának programkoordinátora.

 

  Korábban: Elkaptunk egy IOM Budapest levelet

 

Csak a torontó környéki (GTA) menedékkérők igényelhetik

A Kanada Világa hírportál korábban felkereste Lehel Balázst, az IOM Budapest Program Koordinátorát, hogy a támogatás felől érdeklődjünk közvetlenül ott, ahol annak kifizetése történik.. Lehel Balázs elmondta, hogy a támogatás kifizetése a Kanadai Önkéntes Hazatérő és Reintegrációs Program szabályai szerint történik, amely kimondja, hogy kizárólag Greater Toronto Area (GTA) hazatérő menekültjei igényelhetik csak a visszailleszkedési támogatást.

Lehel Balázs tájékoztatása:

“A Kanadai Önkéntes Hazatérő és Reintegrációs Program szabályait a kanadai kormány határozza meg, nem a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A program pontos és részletes leírását, köztük a részvételi kritériumokat, a Kanadai Határrendészet Ügynökség (Canada Border Services Agency, CBSA) honlapján el lehet érni.

 Önkéntes Hazatérő és Reintegrációs Program: http://www.cbsa-asfc.gc.ca/prog/avrr-arvr/menu-eng.html

 A statisztikai adatok alapján a kanadai kormány úgy döntött, hogy a program szolgáltatásait azok számára teszi elérhetővé, akik Torontóban és környékén (Greater Toronto Area, GTA) adták be menedékjogi kérelmüket. Jelenleg nem rendelkezünk információval arról, hogy a program területi hatálya a jövőben változik-e.”

A programban a magyar menekültek vettek részt a legnagyobb számban

A program előzetesen körülbelül 7 ezer ember visszailleszkedésének hazasegítésével számolt. A 2014 decemberi statisztikai adatok szerint összesen 3865 különböző nemzetiségű személy részesült ténylegesen a támogatásban. Ebből majdnem minden második fő magyar állampolgár volt, azaz  1776 honfitársunk térhetett haza Magyarországra és részesülhetett a kanadai állam visszailleszkedési támogatásában. Ez nem meglepő, hiszen a 2008-as kanadai vízumkényszer eltörlését követően évről-évre Magyarországról érkezett a legtöbb menekültkérelem.

StatisztikaIOM-canada

 

A programról részletesen az alábbi hivatalos oldalakon tájékozódhat

 

Kanadai Önkéntes Hazatérési és Reintegrációs (AVRR) Kísérleti Program (az IOM Kanada magyar nyelvű tájékoztatója)

Részletes tájékoztató a programról (az IOM Kanada magyar nyelvű tájékoztatója)

Gyakori kérdések a programmal kapcsolatban (az IOM Kanada magyar nyelvű tájékoztatója)

Az IOM részletes magyar nyelvű tájékoztatója hazatérőknek (PDF file)

Az IOM magyar nyelvű utazási kisokosa, amikor már utazik haza (PDF file)

Az IOM további információs segédje (PDF file)

Az IOM további információs segédje – Gyakran Ismételt Kérdések (PDF file)

Assisted Voluntary Return and Reintegration pilot program (A kanadai határőrség hivatalos angol nyelvű tájékoztatója) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*