Magyar települések Kanadában 2.rész – Békevár és Otthon története

Az első részben megismerkedhettünk Esterházy és Kaposvár összefonódó történetével. Maradunk Saskatchewan tartományban és ellátogatunk a Békevár és Otthon településekre.

A magyarok több mint 120 éve vannak jelen Kanadában. Az első magyar bevándorlók farmerek voltak, gazdaságot vezettek. Esterházy Pál bevándorlási ügynök szerepében rengeteg magyar, cseh és szlovák bányászt hozott át az amerikai Pennsylvániából, de új bevándorlók is csatlakoztak a magyar kolóniához Magyarországról.

network.hu

Otthon Mellville és Yorkton között helyezkedik el.

A tanyavilágot egy bizonyos Kovács János alapította. Ő Pennsylvániában volt a Magyar Református egyház minisztere. A 2006-os népszámláláskor 56 fő lett nyilvántartásba véve mint “Otthon”-i lakos.

Egy másik János akit Szabónak hívtak Az “Otthon” sikerén felbuzdulva saját Református közösséget alapított Békevár néven.

network.hu

Később egy másik Presbiteriánus közösség is megalakult, sőt egy kisebb Baptista gyülekezet lett igen aktív. Békevárra az akkor még Észak-Magyarországhoz tartozó Bótrágy (Batragy, Ukrajna) környékéről érkeztek legtöbben. Ez a kolónia gyorsan nőtt és hamarosan a körzetben négy iskola is elkezdte működését: Kossuth, English, Rákóczi és a Kis-hegy (Small Mountain) A magyar közösséget túlnyomó részbe Protestánsok és Baptisták alkotják akik saját templomot emeltek 1911-ben.

 

network.hu

A Gótikus és hegyes-íves tervezést kiegészítette a debreceni nagytemplom ihlette építészeti elemek is.  Ez a templom a kevés magyar szimbólumok egyike, ami még megmaradt. 1996-ban felvették a városi örökségek listájára Kipling járásban. A templommal kapcsolatban manapság az a hír járja, hogy furcsa illatok és nyugtalan érzés fogja el az odalátogató embereket, és harangozáskor egy férfi szelleme is előkerül aki a templomot őrzi.

A kicsiny fa templomban lépve pedig olyan “túlvilági” érzés lesz az emberen úrrá mintha valaki figyelne bennünket. Hogy ebből a mende-mondából mi igaz, talán csak akkor tudjuk meg ha ellátogatunk Saskatchewan-ba, és felkeressük Békevár templomát személyesen is.

 EMLÉKTÁBLA BÉKEVÁR ÚTTÖRÖIRŐL

network.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*