Lekvár komponálás szeretetből, zenéből, hangulatokból, a gyógyulás útján

Nemrégiben egy teljesen új és egyedi magyar lekvárféleséget ismerhettem meg, melyet Kocsis Bálint mesterszakács, Executive Chef fejlesztett ki, miután egy csúnya daganatos betegségből felállva teljes életmód és szemléletváltáson esett át. Nem csupán a lekvárok jóízűen egészséges mivolta fogott meg, hanem az ahogy Kocsis Bálint a mindennapi robotolásából a kialakult súlyos betegségén át eljutott oda, hogy változtatni kell az életén, ha törik, ha szakad. Bálint mindemellett hihetetlen alázattal és tisztességgel indult el azon az úton, hogy nem csak Magyarországon, de nemzetközileg is megkívánja ismertetni az egészséges alapanyagokból készült -kizárólag gyümölcscukrot tartalmazó CSIKOS lekvárcsaládot a világgal. A Kanada Világa büszke arra, hogy az elsők között adhat hírt eme csodálatos emberi történetről és egy különleges magyar lekvárcsalád születéséről, amely szép sikert futhat be szerte a világban. Hogy mitől különleges még a CSIKOS lekvár? Attó, hogy Bálint összes jósága, szíve és lelke is benne van minden egyes üveg  lekvárban. 

 

Van az úgy, hogy a betegség bekopogtatása a jel arra, hogy változni, változtatni kell az életünkön. Kocsis Bálint éppen kifelé tart súlyos betegségéből: nem is olyan régen agyalapimirigy-daganatot állapítottak meg nála az orvosok. Bálintnak a hetedik érzéke súgta meg, hogy baj van, hogy valami súlyos dolog van kialakulóban. A hetedik érzéke, és egy riasztó tünet: a látás élességének csökkenése.

A sokadik dioptria-módosítás után érezte úgy, hogy egy átfogó vizsgálatra kell jelentkeznie. Prosztata-vizsgálattal nyitott, ahol a laboreredmények láttán azonnal további vizsgálatokra küldték. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem véletlenül romlott a látása, mert daganata van és a tumor úgy helyezkedik el, hogy elnyomja a látóideget.

“Igazságtalannak tartottam a betegség megjelenését – a miért pont én, miért velem történik érzés padlóra küldött. Ugyanakkor jogosnak is éreztem, hiszen ha őszintén végiggondoltam felnőttkorom történéseit, az életmódomat, akkor úgy éreztem, ez nem büntetés, csak következmény. És persze jel, az utolsó csengetés, hogy álljak már meg, ne úgy, ne abba az irányba rohanjak. Mert akárcsak mások, én is ‘rohanva’ éltem: a Balaton-part egyik legnívósabb szállodájának konyháját vezettem és vezetem. Tavasztól őszig minden pillanatom be volt táblázva, kapkodva ettem, jellemzően húsféléket, majdnem száz kiló voltam (96 kiló egész pontosan), szakadatlanul dohányoztam, alig pihentem. Stresszes voltam – nyílvesszők álltak ki minden porcikámból. Tudtam én, hogy felőrlöm a tartalékaimat, de nem tudtam leállni, egyszerűen nem ment. Aztán jött a betegség, és vele egy olyan idegállapot, amivel már kezdenem kellett valamit. Nem sokkal a daganat diagnosztizálása után elvégeztem egy agykontroll-tanfolyamot, mert akkor már tudatosodott bennem, ha életben akarok maradni, ha nem akarok idegösszeroppanást kapni, akkor kontrollálni kell a szervezetemet, az agyamat, az idegrendszeremet.”

A szembesülés után az is nyilvánvalóvá vált Bálint számára, hogy gyökeresen kell átírnia az életét: “Szó szerint új naptárat nyitottam. Letettem a cigit, egészségesen táplálkozom, ami nemcsak egészséges alapanyagokat jelent, hanem rendszeres étkezést is, valamint 35 évesen elkezdtem futni. Először csak a közeli focipályát vettem célba, és majd’ meghaltam az első kör után. Nem kaptam levegőt, rogyadozott a lábam, semmi energia nem volt bennem. Ma már félmaratonokat futok (de idén a maraton a cél!), és szinte narkotikus öröm van bennem minden futás után. Nem tudom, más ismeri-e az érzést, amikor már a futóruha illata is megmozdítja az idegrendszert és mámorító a vágy, hogy futásnak eredjek. Ez nem menekülés, nem elfutás a betegség elől, nem is verseny. Csak a mozgás puszta, élettel teli öröme. A legjobb azonban mindenben, hogy környezetemet is megfertőztem a futással, egyre több ismerős, barát kapott rá erre a mozgásformára, és a versenyeken is egyre többen indulunk, szóval ragadós a példa. De nem csak ezt tartom fontosnak, ma már missziónak tekintem azt is, hogy férfitársaim időben jussanak el prosztataszűrésre, mert az a vizsgálat ezernyi bajt kiszűrhet.

CSIKOS01

A daganat, ami még bennem van, az eredeti hat milliméter helyett az utolsó méréskor már csak négy milliméter volt. Hogy miért? Mitől a gyógyulás? A gyógyszertől, amit szedek? (1 cm alatti daganatnál nem nyitják fel a koponyát, gyógyszeres terápiával próbálja az egészségügy sakkban tartani a betegséget.) A rendszeresen végzett agykontroll-gyakorlatoktól? A futástól? Attól, hogy más lett a látásmódom, máshol vannak az életemben a hangsúlyok, hogy a családom, a kislányom, a pici fiam és a feleségem az őket megillető helyre kerültek a napjaimban? Hogy most várjuk a harmadik babánkat a csodálatos feleségemmel, aki végig mellettem állt és áll ma is? Talán éppen ez segít, hogy ennyi szeretetet kapok tőlük? Hogy ma már ők a példaképeim? Nem ismerem a választ, de a daganat nyomon követhetően veszített a méretéből, a betegség az erejéből.” Valószínűleg a gondolkodásom és az életmódváltás és a hitem mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy meginduljon a gyógyulás bennem.


Lekvárok szeretetből

CSIKOS02

Bálint elmondása szerint a pörgés az egyetlen, ami nem csillapodott benne és körülötte: “Amíg a betegség előtt mozaikszerű káoszban cirkulált az életem, ma kétszer annyi feladatot elvégzek, kevesebb idő alatt. Valahogy a helyére került minden. Valóban mindenre van időm, ráadásul tele vagyok ötlettel, a munkám mellett szeretnék kibérelni egy kis éttermet is, ahol életmódtáborokat szeretnék szervezni családoknak. Ezernyi programmal, nagy együtt főzésekkel, előadásokkal fűszerezett varázslatos hétvégéket tervezek. Persze a megélt tapasztalataimat már most is igyekszem átadni nyilvános főzésbemutatókon, életmódklubokban.

És egy új, mesebeli feladat is megtalált. Az utóbbi év számomra a lekvárfőzésről szólt. Egészen pontosan lekvár-komponálásról, mert a levendulás-mandulás eperlekvár, a citromfüves-erdei gyümölcsös varázs, vagy éppen az Othello zenéje ihlette drámai hatású lekvárköltemény egyikét sem lehet úgy egyszerűen a lekvárok közé besorolni. Vagy mégis… csak éppen ezek a lekvárok gyümölcs és fűszerek mellett szeretetből, zenéből, illatokból, hangulatokból, mesékből születnek. És a gyógyulás reményéből.

Sokszor bajban is vagyok, mert a környezetem rákapott a lekvárokra, sőt, száznyi megrendelést kapok most már külföldről is, én meg úgy érzem, nem tudom kétszer ugyanazt megfőzni.  Főleg úgy, hogy csak ránézek a másik emberre, aki szeretne valami különlegességet tőlem, és a személyisége, ahogy megszólal, a hangja, az illata, a színei beindítják a képzeletem, és már össze is áll bennem a kép. Én már tudom, hogy milyen lekvár illene hozzá. És sokszor egészen más, mint amit kér, amit rendelne. Persze alkalmazkodom (alkalmazkodunk) az igényeihez, de én tudom, mit kellene magával vinnie. Ezt, hogy képes vagyok a lekvárok nyelvén (ízén) megfogalmazni magamban az embereket, ezt egyértelműen a betegségtől kaptam. De kaptam mást is. Egy olyan látásmódot, amely mentén valódi szeretettel tudok közeledni a többi emberhez. A betegség előtt is ugyan, de azóta sokszorosan ráérzek a másik problémáira, empatikusabb lettem, együttérzőbb, megértőbb és ezt vitathatatlanul ajándékként értékelem.”


CSIKOS Lekvárok

Miből? Hogyan? Mihez? Kiknek?

“A lekvárok új és kreatív ízkombinációkat tartogatnak, melyek a tudatos és egészséges táplálkozás és életmód szempontjait figyelembe véve lettek összeállítva. Termékeimben kizárólag gyümölcscukrot használok fel, mely egy jóízű alternatíva lehet a diabétesszel élők számára is. Felhasznált nyersanyagaink kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy elsősorban hazai magyar nyersanyagokból készüljenek a termékek. A CSIKOS amennyire modern és innovatív, legalább annyira hagyománytisztelő is. Kínálatom állandóan bővül, mert folyamatosan fejlesztem az újabb termékeimet. Némelyik termék limitált mennyiségben készül, ezért javaslom figyelemmel kísérni híreinket, aktualitásainkat. A termék felhasználása igen sokrétű, ezért ajánlott minden háztartás számára, ugyanis sültekhez, sajtokhoz, baráti borozgatásokhoz, kerti partykhoz, salátákhoz és szendvicsekhez tökéletes kísérő, de a gyümölcsből készült lekvárjaink desszertek és édességek, sütemények méltó kiegészítője, legyen szó töltelékről, mártásról . A termékek megjelenése és arculata tökéletes céges és üzleti ajándékká teszik, valamint bármelyik Delicates –élelmiszer üzlet polcán megállják a helyüket, mert a kompromisszumok nélküli tökéletes minőség számomra alapkövetelmény. Mivel a márka még csak a közelmúltban került piacra, nem titkolt célom, hogy a külföldi piacon is elérhetővé tegyem minden honfitársamnak, aki tenni akar az egészsége megőrzése érdekében.” Mondta Kocsis Bálint a Kocsis Manufaktúra ügyvezetője

CSIKOS lekvárcsalád bemutatkozó kisfilmje

Ha Kanadából, vagy más országokból érdeklődnél a CSIKOS lekvárcsalád fogyasztása, esetleg forgalmazás iránt:

Amennyiben felkeltettem érdeklődését, látogasson el honlapomra ( www.csikoslekvar.hu ), ahol további információkat
szerezhetnek termékeimről, vagy tegye fel kérdéseit a csikoslekvar@gmail.com e-mail címen.
Hiszem, hogy termékem Önnek is azt az élményt nyújtja majd, mint amilyen élmény volt világra hozni ezt a nagyszerű márkát.

Remélem, hogy a közeljövőben Önt is partnereim között köszönthetem!

Őszinte tisztelettel kívánok jó egészséget és boldogságot:

Kocsis Bálint
Ügyvezető igazgató
Kocsis Manufaktúra Kft

+36/30/755-2040
www.csikoslekvar.hu
csikoslekvar@gmail.com

vagy a kapcsolat@kanadavilaga.com

Email címeken.

66 hozzászólás

 1. Nagyon gusztusos a csomagolása, nem lehet rossz maga a lekvár sem! 🙂

  • Köszönjük az elismerő szavakat.
   Keresse fel honlapunkat vagy írjon a következő címre, hogy elküldhessük termékismertetőnket.
   Őszinte üdvözlettel:
   Kocsis Bálint

 2. Éppen a napokban olvastam, hogy egyre inkább növekszik a kereslet a minőségi, helyi temékek iránt. Itt Kanadában is egyre többen vannak úgy, hogy jobban meggondolják mielőtt a kissé olcsóbb, de a minőség és egészségügyi szempontokból esetleg kompromitálódott diszkontos termékeket vásárolnának kizárólag azért, hogy néhány centet spóroljanak. Egyébként én is nagyon ízlésesnek találom a Csikos lekvár modern, tiszta csomagolását. A termék mögött rejlő személyes történet pedig kimondottan inspiráló. Ha a tavasszal ismét Magyarországon járok, mindenképpen kipróbálom.

 3. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 4. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 5. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 6. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 7. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 8. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 9. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 10. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 11. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 12. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 13. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 14. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 15. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 16. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 17. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 18. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 19. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 20. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 21. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 22. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 23. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 24. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 25. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 26. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 27. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 28. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 29. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 30. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 31. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 32. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 33. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 34. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 35. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 36. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 37. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 38. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 39. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 40. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 41. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 42. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 43. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 44. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 45. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 46. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 47. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 48. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 49. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 50. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 51. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 52. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 53. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 54. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 55. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 56. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 57. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 58. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 59. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 60. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 61. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 62. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 63. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

 64. Kóstoljátok aki tudja, mert tényleg nagyszerű.. Én vettem nem is egy üveggel..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*