Lázár János szabadon tőzsdézhet, mutyizhat az álságos Fidesz kettősmércéje alapján

A Fidesz “tőzsdézéssel” vádolta az előző kormányt és a magánnyugdíjpénztárakat, de ha Lázár János csinálja az rendben van?

Miután 2007-ben a hódmezővásárhelyi közgyűlés felhatalmazást adott a polgármesternek arra, hogy kockázatos devizaműveleteket folytasson a város által kibocsátott kötvények pénzéből, a Lázár János vezette önkormányzat két éven keresztül aktívan spekulált. 2007-2008-ban ebből 1,6 milliárd forint bevétele származott a városnak, de a korábbi hitelek és kötvények árfolyamveszteségét ez sem ellensúlyozta. Lázár most az Erste Banktól várja el a veszteségek megosztását.

A Napi Gazdaság Hódmezővásárhely “tőzsdézett” a kötvénypénzzel címmel közölt összeállítást csütörtöki számában, amelyben az Állami Számvevőszék jelentésére hivatkozva azt írta, hogy Lázár János polgármesternek 2007 és 2008 során közgyűlési felhatalmazása volt arra, hogy származékos devizaügyleteket kössön, azaz spekuláljon.

A város ezeken a tőzsdei ügyleteken nyert, de mivel a svájci frank árfolyama már ezekben az években is erősödött a forinthoz képest, a korábbi devizahiteleken és kötvényeken veszteség keletkezett, és valamivel meg is haladták a spekulatív ügyletek nyereségét.

Lázár decemberben levélben kérte a város által 2006-ban 12 milliárd forint értékben kibocsátott devizakötvényének megvásárlóját, az Erste Bankot, hogy osztozzon Hódmezővársárhellyel a tetemes árfolyamveszteségen. A bank a napokban küldött választ Lázárnak, amelyben a polgármester nyilatkozata alapján azt írta: tárgyalna az adósság elengedéséről, ha az önkormányzat egyben visszafizetne tízmilliárd forintot. A polgármester szerint ez irreális, ezért a képviselőtestület a csütörtöki közgyűlésén erről is tárgyal.

Az [origo] átnézte a Hódmezővásárhely gazdálkodásáról szóló ÁSZ-jelentést, amelyből kiderül, hogy 2007-ben nyolc, 2008-ban pedig harminc alkalommal kötött határidős devizaügyleteket a polgármester. Ezek az ügyletek a legkockázatosabb tőzsdei tranzakcióknak számítanak, amelyeket magánszemélyeknek vagy a kockázatot kerülő óvatos intézményi befektetőknek például soha nem ajánlanak a befektetési tanácsadók, brókercégek.

A határidős devizaügyleteken a befektetett pénz sokszorosát meg lehet nyerni, de nagyon könnyen el is lehet bukni. Az ÁSZ-jelentés nem állapította meg, hogy ezek az ügyletek törvénybe ütközőek lettek volna, de a kockázatokra több helyen is felhívta a figyelmet. Egyrészt leszögezte, hogy a 2006-os “kötvénykibocsátásból származó fizetési kötelezettség teljesítésénél a forint svájci frankhoz viszonyított árfolyamváltozása az önkormányzat számára kockázatot jelent”, másrészt pedig kiemelte, hogy “az önkormányzat kockázattal járó azonnali és opciós deviza műveleteket is végzett”.

2007-ben 187 millió, 2008-ban pedig 1,4 milliárd forint bevétel jött össze Hódmezővásárhelyen a devizás tranzakciókból, ezzel szemben állt az árfolyam meglódulása miatt keletkező veszteség, ami előbb 196 milliós, majd 1,4 milliárd forintos mínuszt hozott 2007-2008-ban.

A Napi Gazdaság szerint az, hogy az önkormányzat évekig carry trade ügyleteket köthetett (vagyis egy alacsony kamatozású devizában felvett hitelt magas kamatozású devizában fektethetett be, miközben árfolyamkockázatot vállalt), komoly szabályozási hiányosságra utal. A lap szerint Lázár korábbi sajtónyilatkozatokban büszkélkedett azzal, hogy a spekulatív ügyleteken kamat- és árfolyamnyereségre tett szert.

Naivan kérdezem, hogy vajon a nyereségből mennyi juthatott Lázár Jánosnak a zsebébe? Mert, ugye biztosan csurrant-cseppent valami a “jól” (jól vagy rosszul, az mindegy) forgatott tőzsdézése nyomán?

Lázár Úr! Hogy is volt az a híres nevezetes mondása Önnek? “Akinek nincs semmije az annyit is ér?” Szerencse, hogy Önnek van mit a tejbe aprítani a hóhányó, széltoló és lókötő aljas tevékenységeiből. Legyen büszke a teljesítményére, és taposson a tisztességesen dolgozó magyar emberek méltóságába továbbra is, az ilyen és ehhez hasonló mondataival!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*