Kövesse élőben Sandy-t (Video + élő hírfal)

A Kanada Világa próbálja összeszedni az elérhető élő videó adásokat, de a nézettség és a szerverparkokat érintő esetleges áramkimaradások az élő adás akadozását is okozhatják. A Kanada Világa szerkesztősége Montreálba van, amit “csak” súrol Sandy, így valószínűleg nem kell áramkimaradással számolnunk itt.

.

Élő hírfolyam (Frissítse az oldalt)
Local Time (New York, Montreal, Toronto)

02.09 Kuba sem úszta meg Sandyt

Kubában is pusztított a Sandy. A jelentések szerint 11 ember vesztette életét és több mint 130 ezer épület rongálódott meg. A helyi lapok szerint évekig tarthatnak a helyreállítási munkálatok. Venezuela Haitinek és Kubának is felajánlotta a segítségét, többek között ételt és ivóvizet is küldtek.

02.03 Katasztrófa fenyeget Haitin

A Sandy hurrikán nemcsak New York környékén pusztított, hanem korábban a karib-tengeri szigetvilágban is. Haitin több mint 50 ember vesztette életét, és több mint 200 ezer ember vált hajléktalanná, miközben a világ egyik legszegényebb országának számító Haiti csak 17 ezer hajléktalanról tud gondoskodni.

01.53 Meghalt egy nyolcéves fiú

Meghalt egy nyolcéves fiú az amerikai Pennsylvania államban, miután halálra nyomta egy kidőlő fa. Ő a tizennegyedik áldozata a viharnak.

01.45 Katonák vigyáznak New Yorkra – fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
Katona száll ki egy teherautóból New York pénzügyi negyedében (a képre kattintva galéria nyílik)

01.40 Evakuálnak egy kórházat

Az összes beteget evakuálni kell a New York-i egyetemi kórházból az áramszünet miatt. A betegeket közeli kórházakba szállítják.

01.36 Egy hétig áram nélkül lehetnek

A New York-i elektromos szolgáltató szerint felkészületlenül érték őket az események, ezért elképzelhető, hogy Manhattan egyes részei egy hétig is áram nélkül maradnak. A Consolidated Edison szerint a vártnál nagyobb volt a Sandyvel érkező árhullám, amit csak tetézett az egyik alállomáson bekövetkezett robbanás.

01.27 Víz alatt van egy kisváros fele

A helyi polgármester jelentése szerint a New Yersey államban lévő Hoboken városának a fele víz alatt van. Az ötvenezres lélekszámú település két tűzoltóállomását is ki kellett üríteni. A város egyik metróállomását elöntötte a tengervíz.

01.20 Sötétségbe borult New York – fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce
Részleges áramszünet New Yorkban (a képre kattintva galéria nyílik)

01.15 Hatmillióan áram nélkül

A legfrissebb jelentések szerint nagyjából 5 és 6 millió közé tehető azoknak a személyeknek a száma, akik áram nélkül maradtak a Sandy miatt.

01.08  13 halálos áldozat

Legkevesebb tizenhárom halálos áldozatot követelt eddig a Sandy hurrikán. Amerikai sajtójelentések szerint tizenkét ember az amerikai New York, továbbá New Jersey, Maryland, Pennsylvania, Nyugat-Virginia és Észak-Karolina államokban vesztette életét, míg egy személy a kanadai Torontóban halt meg. A hatóságok közlése szerint a legtöbb áldozat halálát a hatalmas szélvihar által kicsavart fák, illetve a szél által repített különböző tárgyak okozták. Két ember a ciklon miatti autóbalesetben vesztette életét.

01.00 A vártnál több lesz a hó

Az eső továbbra is esik az egész partvidéken, helyenként még igen intenzíven, bár magyar idő szerint éjféltől általában véve ez is csillapodik már. A következő 24 órában kell még számítani jelentős csapadékra. Magyar idő szerint délutánra az alapszél 30-40 km/h-ra mérséklődik, 60-70 km/h-s széllökésekkel az egész partvidéken.

Ami változás a hétfő esti előrejelzéshez képest, hogy több lesz a hó. Az Erie-tótól az Appalache-hegységig húzódó területen várnak nagyobb mennyiséget (domborzattól függően 5-20 centimétert). Ez egy körülbelül Kárpát-medence nagyságú terület, például olyan nagyvárosokkal, mint Pittsburgh és Cleveland. A hó azonban legkésőbb csütörtökre elolvad az előrejelzések szerint. Az Appalache magasabban fekvő (800 méter feletti) részein 30-70 centi hó is eshet, amelynek egy része meg is maradhat.

00.53 Víz hömpölyög az utcán – fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
Víz hömpölyög a New York-i Carey-alagútban (a képre kattintva galéria nyílik)

00.45   130 km/órás szél fúj

Az előrejelzéseknek megfelelően gyengülni kezdett a Sandy, amelynek már a közepe is a szárazföld felett halad. Magyar idő szerint este-éjjel még az egész partvidéken tombolt a vihar, jelenleg New York és Portland között a legerősebb. A széllökések azonban már itt is gyengültek valamelyest, jelenleg 110-130 km/h sebességűek, de mostantól ezen a területen is gyengülni fog a vihar – mondta Fövényi Attila repülésmeteorológus, az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere az [origo]-nak. New Yorknál továbbra is komoly gondot jelent a magas vízállás, mert a viharos szél délkelet felől fúj, ami felduzzasztja a Hudson-folyó vizét.

00.41 Javult a helyzet a Battery Parkban

A New York-i polgármester közlése szerint javult a helyzet a manhattani Battery Parkban. Michael Bloomber szerint az alacsonyan fekvő területen a vízszint nagyjából három méter és egyre apad. A Battery Parkot öntötte el először a víz, volt hogy 5 méternyi víz hömpölygött a területen.

00.28 Így omlott le a New York-i emeletes ház – videó

Közzétettek egy videót arról a New York-i épületről, amelynek a teljes homlokzata leomlott a viharban, miközben tűzoltók dolgoztak a környékén. A felvételen az látszik, hogy a homlokzat egyik pillanatról a másikra teljesen váratlanul megbomlik, és nagy porfelhőben lemállik a házról. A tűzoltó szerint senki nem sérült meg.

00.22 Kárfelmérés

Az AP hírügynökség közölt egy listát a Sandy okozta károkról az amerikai államokban. Carolinában a parti őrség 14 ember mentett meg egy hajóról, egy ember meghalt, a kapitány pedig eltűnt. Connecticutban közel 400 ezer épületben nincs áram, egy embert pedig egy ledőlő fa nyomott halálra. Az iskolákat bezárják kedden. New Jerseyben 1,6 millió épületben nincs áram, két áldozata van a Sandynek. New York államban 1,1 millió helyen nincs áram, öten haltak meg, a New York-i metró egy részét elöntötte a víz. Nyugat-Virginiában egy nő meghalt egy autóbalesetben, több mint tíz centis a hó. A Sandy a következő órákban végzi majd a legnagyobb pusztítást ebben a térségben.

00.00 Redőnyt vágnak a tűzoltók – kép

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
A New York-i tűzoltók egy leszakadt redőnyajtót próbálnak eltávolítani

23.53 Evakuálták az áram nélkül maradt kórházat

Több egymástól független híradás is arról számolt be, hogy az áram nélkül maradt New York University Hospital betegeit a sötétben, hordágyakon menekítették ki ás szállították át más kórházakba. Az intézménynek volt tartalék áramforrása, a vészhelyzet esetére fenntartott generátorok azonban nem indultak be. A BBC szerint a betegeket sorban álló mentőautókba pakolták be és szállították el, a SkyNews tudósítója szerint pedig hihetetlen jelenetek játszódtak le, amikor a nővérek a sötétben, a karjaikban vitték ki az épületből a beteg gyerekeket.

23.48 Bajban New Jersey atomerőműve

A hatalmas áradás veszélyezteti az USA legrégebbi atomerűművét, a New Jersey déli részén álló Oyster Creek erőművet is – jelentette késő éjjel az illetékes amerikai bizottság. Az atomerőmű 40 mérföldre (65 km) délre található a vihar által leginkább sújtott Atlantic Citytől, és jelenleg éppen karbantartást végeznek rajta. Egyelőre azonban nem tervezik, hogy a vihar miatt leállítsák az erőművet.

23.40 Autók állnak az elöntött mélygarázsban – kép

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
New York központjában a kocsikat sem kímélte az áradás

23.37 Kanadai halottja is van a viharnak

Tovább nőtt a Sandy hurrikán áldozatainak száma – jelentette a SkyNews, amely már 11 halottról tud. A legújabb áldozat meg nem erősített jelentések szerint egy kanadai nő, akit a szél által felkapott törmelék sebzett halálra.

23.33 Nincs pánik Washingtonban

A szél még mindig erős, a fák jobbra-balra dülöngélnek az esőben, és olykor tűzoltók szirénáit hallani – jelentette Washingtonból Attila nevű olvasónk. A férfi szerint pánik nem jellemző, az üzletekben viszont megnőtt a forgalom a hétvégén, plackos vizet pedig vasárnap óta nem lehetett kapni. Sok üzlet – elsősorban nem élelmiszer üzletek – zárva tartanak. Kedden délelőtt még nem lesz tömegközlekedés, de a helyi közlekedési vállalat azt ígéri, hogy kedden először ellenőrzik a hidakat, aluljárókat, megállókat és azt követően indítják be a járműveiket – írja.

Forrás: [origo] olvasó
Attila ablakából nyugodtnak tűnik Washington

23.26 Kitelepítést rendeltek el Connecticutban

Egy New Yorkban tartózkodó olvasónk, Andrea azt írja, hogy nem sokkal éjfél előtt (magyar idő szerint fél ötkor) kapott emailt, miszerint a Connecticut állambeli Stamfordban evakuálják az albérletét és környékét. A városi tűzoltóság honlapján hatalmas sárga folt jelöli a kitelepítési zónát. Olvasónk szerint ez alapján nehéz elhinni az állam kormányzójának korábbi nyilatkozatát, miszerint már túl vannak a vihar nehezén.

23.19 Hatalmas villanással robbant fel valami – videó

A New York-i robbanás a Reuters hírügynökség szerint egy erőműben történhetett, ahol állítólag 19 munkás rekedt benn. A robbanásról az interneten egy videó is megjelent: ezen az látszik, hogy előbb egy kisebb, vöröses villanás, majd egy az egész látóteret beterítő, fehér villanás borítja el New Yorkot, amely később újra és újra felvillan.

 

23.12 Dől be a víz a metróállomásra – kép

Manhattan déli részén a korábbi jelentések szerint elárasztotta a metrót a betörő víz. Éjjel a New York-i Kikötői Hatóság közreadott egy képet, amely szerint nem csak New Yorkban, de New Jerseyben is hasonló problémával küzdenek: a fotón a New Jersey-i Hoboken Path állomás liftje látható, amelyen keresztül dől be a tengervíz az állomásra.

Forrás: AFP/The Port Authority of New York & New Jersey

23.09 Robbanás történt New Yorkban

Manhattan keleti részén egy nagy robbanásról érkezett jelentés – hangzott el a SkyNews adásában. Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi történt, egyes találgatások szerint egy transzformátorállomás robbanhatott fel. A városról készült éjszakai felvételeken szikrák, villanások látszanak. Egy Ohio államban élő olvasónk, János a CNN adásán is elcsípte az állítólag felrobbant transzformátorállomásról szóló beszámolót, ő azt írja, hogy sérültekről, áldozatokról egyelőre nincs hír.

23.00 Helikopterrel mentették a Bounty legénységét

Az amerikai parti őrség videót közölt arról a tengeri mentőakcióról, amelyben a Sandy hurrikán miatt elsüllyedt háromárbocos, a Lázadás a Bountyn címben szereplő hajó legénységét mentették. A helikopteres mentőakcióban szinte mindenkit kihoztak, de a hajó kapitányát továbbra sem találják. A videón még két eltűnt személyről van szó, de a felvételt feltőltő parti őrség kommunikációs tisztje a kommentekben jelezte, hogy egyiküket már megtalálták.

22.55 A Ground Zerót is elöntötte a tenger

A 2001-es támadásokban lerombolt World Trade Center helyét, a Gorund Zerót is elkezdte elárasztani a víz New Yorkban – jelentette a BBC. Az AP hírügynökség felvételén látszik, ahogy az építkezési területre vízesésként zubog alá a várost elöntő tengervíz.

22.49 Áradás fenyegeti Washingtont is

Több mint 100 000 ember maradt eddig áram nélkül a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben, ahol szintén több városrészt evakuáltak – írja a BBC egy helyi lakosra hivatkozva. Az időjárás-előrejelzés a fővárosban a következő 24 órára is heves esőzéseket ígér, a Washingtonon átfolyó Potomac folyó ezért várhatóan szintén jelentősen megárad. Meteorológusok szerint a folyó mentén szerdán és csütörtökön rekord méretű áradásra kell számítani, amely meghaladja majd az 1996-ban mért vízszintet is.

22.43 Tízre emelkedett a halottak száma

Már legalább 10 életet követelt a Sandy hurrikán a keleti parton – összegezte az eddigi adatokat az AP hírügynökség. New York államban eddig hivatalosan 5 halottról tudnak, New Jerseyben két ember halt meg kidőlő fák miatt, és egy-egy ember veszett oda Maryland, Pennsylvania és Connecticut államban is.

22.39 Obama bőrig ázva a Fehér Ház kertjében – kép

Forrás: AFP/Brendan Smialowski

22:36 -Fél New York sötétbe borult – kép

Egy az interneten terjedő kép jól mutatja, ahogy New York déli fele sötétbe borult, míg az északi részen továbbra is égnek a lámpák a felhőkarcolókban. Az áramszünet azért a déli részt érinti, mert itt, az alacsonyan fekvő területen tört be az árvíz a városba. A képet a félig elsötétült városról itt találja. A kép korábban készült, a SkyNews élő képe szerint azóta újabb felhőkarcolókban is kialudtak a fények, amelyek pedig továbbra is világítanak, vélhetően generátorról oldják meg az áramellátásukat.

22.26 Szirénák visítanak Washingtonban

Tűzoltók szirénáját hallani Washington központjában, a fő vasútállomás közelében – írja Zsolt nevű olvasőnk, aki az Amerikai fővárosban tartózkodik. A férfi szerint a tűzoltók sűrűn járnak a városban, de az eső már kicsit alább hagyott. A szél néha lecsendesedik, néha föltámad, széllökések jellemzik az időjárást – írja.

22.19 Áram nélkül maradt egy New York-i kórház

Elvesztette az áramellátást egy kórház New Yorkban – jelentette a SkyNews hírtelevízió A New York University Hospital az áramszünet miatt a tartalék generátorokra kapcsolt volna, de a tévé értesülései szerint a vészhelyzetekre fenntartott áramellátás nem működik.

22.16 Már apad az ár New Yorkban

Michael Bloomberg polgármester szerint a New Yorkot elérő áradás a legnagyobb becsléseiket is felülmúlta, de már túl vannak az áradás tetőpontján. A tenger már apad, és helyi idő szerint reggel hat után (magyar idő szerint délelőtt 11-kor) az apály egészen visszahúzódik. “Az áradás nagyon nagy része véget ér néhány órán belül” – mondta a polgármester.

22.13 Fél óránként tízezer segélyhívás

A New York-i polgármester közölte, hogy a hatóságok fél óránként 10 000 hívást kapnak a 911-es segélyhívón, és nem képesek ennyi panaszt kezelni. Bloomberg felszólította a New York-i lakosokat, hogy csak akkor hívják a segélyhívót, ha életveszélyes helyzettel van dolguk, egyéb esetben ugyanis valódi veszélyben lévő társaikat sodorják veszélybe.

A polgármester szerint az is nagy probléma, hogy egyre több autó akad el az utakon hömpölygő vízben, és ezzel akadályozzák a tűzoltók és mentők közlekedését. A politikus megismételte, hogy a menekülés ideje lejárt, veszélyes útra kelni, ezért mindenki maradjon otthon, és senki ne használja az utakat.

22.06 Leszakadt kábelek okoznak tüzeket

Bloomberg azt mondta, hogy több tűzeset miatt is riasztották a tűzoltókat, mivel a hurrikán vezetékeket tépett le, amelyek szanaszét hevernek az utakon, és tüzeket okoznak. A polgármester azt kérte, senki ne nyúljon a kábelekhez, mert azok veszélyesek lehetnek.

22.03 Újra beszél a New York-i polgármester

Michael Bloomberg New York-i polgármester újabb sajtótájékoztatót tartott a helyzetről, amelyben közölte: már csupán Manhattan néhány részén van áram, de a sziget legnagyobb részén áramszünet lesz egészen kedd reggelig.

22.00 Bostonban kedden újraindítanák a buszokat

Bostonban a közlekedési hatóság optimistán nyilatkozott a keddi kilátásokról, és közölte, elképzelhető, hogy már kedden újraindíthatják a városi tömegközlekedést.

21.54 Connecticut már túl van a legrosszabbon

Connecticut állam kormányzója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy helyi idő szerint este 8-kor (magyar idő szerint hajnali 1-kor) tetőzött az árhullám, és már túl vannak a legrosszabb pillanatokon. A kormányzó ugyanakkor felrótta, hogy sok lakos nem engedelmeskedett a kitelepítési parancsnak, ezrek maradtak otthon a tiltás ellenére – írja a BBC.

21.48 A New York-i tőzsde is víz alatt

A New York-i tőzsde épületében 3 láb magasan (kb 90 cm) áll a víz – hangzott el a SkyNews esti hírműsorában. A televízió által megszólaltatott szakértő szerint biztosra vehető, hogy a New York Stock Exchange kedden sem nyitja meg a kereskedést. Utoljára 2001. szeptember 11-én, a World Trade Center elleni támadás napján fordult elő, hogy a tőzsde váratlan esemény miatt zárva maradt.

21.41 Bömbölő szél bénítja a JFK repteret

Az amerikai meteorológiai szolgálat jelentése szerint a New York-i JFK reptéren 117 kilométeres széllökéseket mértek. A Sandy hurrikán teljesen megbénította a keleti part légi közlekedését, járatok ezreit törölték.

21.35  New York-ban már öt halottról tudnak

Már legalább öten haltak meg a Sandy hurrikán miatt New Yorkban és környékén – jelentette élő adásban a Sky News. A hírtelevízió által közölt felvételeken jól látszik, ahogy már New York utcáin is víz hömpölyög, elárasztva néhány irodaház bejáratát, és csapdába ejtve egy utcán ragadt kocsit.

21.30 Víz ömlik a metróalagútba

A BBC jelentése szerint a tengervíz elkezdte elönteni a New York-i metrót. New York állam műveleti igazgatója, Howard Glaser a várost járja kocsival Andrew Cuomo kormányzó társaságában. A szakember a Twitteren jelentette, hogy az egyik metró alagútjába ömlik be a víz.


21:06 – Sandy elérte a szárazföldet, 12600 repülőjáratot töröltek Észak-Amerikában

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*