Kézzel készített koszorúkkal járja az utcákat István a Prince Edward szigeten (+CBC Videó)

Bánkuti István szobája teli van koszorúkkal

Bánkuti István szerint nagyon fontos, hogy továbbvigyük a hagyományokat, amelyekre a szüleink tanítottak bennünket.

Egy magyar férfi, aki nemrég költözött Magyarországról Stratford-ba, a Prince Edward szigetre, folytatja a koszorú készítés hagyományát. Ezt a tradíciót még a családja kezdte ápolni. Bánkuti István házról házra jár, hogy a helyieknek adjon el a kézzel készített koszorúkból.

“Az apám tanított meg, még Európában. Ő most 75 éves, és még mindig karácsonyi koszorúkat készít.” – mondta István.

Bánkuti egy kis piros, fából készült kocsiban viszi körbe a koszorúkat a városban.

Nehezemre esett sokáig a kezemben tartva sétálgatni velük, ezért úgy döntöttem, hogy szerzek egy kis kocsit, és azt húzogatom körbe. Így sokkal egyszerűbb.

Bánkúti azt mondja, nem szereti forgalmas vásárokban eladni az áruját, és az, hogy ő maga megy házakhoz, ahhoz is remek lehetőség, hogy új emberekkel találkozzon, és ismerkedjen meg.

Karácsonykor jobban szeretek körbe menni a kis kocsimmal, mert nem igazán szeretem a nagy tömegeket. Szeretem a friss levegőt, és egyébként is, ez nagyon jó alkalom új emberekkel találkozni és eladni a termékeimet.”

István a kis Stratford-i pincéjében készíti a koszorúkat.

A CBC riportja Istvánról

Azt mondja túl sok pénzt egyébként nem hoz neki a dolog, főleg ha azt vesszük, milyen sok órát dolgozik rajtuk. A munkát még ősszel kezdte el, amikor elkezdett több száz száraz fenyő tobozt gyűjteni.

“Általában parkokban és kempingekben gyűjtök hozzá alapanyagot, szalma alapja van, és egyáltalán nem használok ragasztót! Mivel nagyon erősre kötöm őket, a lakk és a díszítés is erősít rajta, így nem esik szét, mint a ragasztósak.”

Bánkúti majdnem minden nap, reggel 10-től este 7-ig járja az utcákat, és elmondása szerint változatos reakciókkal szokott találkozni.

Néhány ember úgy megszokott lepődni, mintha a holdról jöttem volna. Csodálkoznak mi a fenét akarhatok.

“Miután elmondom nekik, hogy ez az én saját készítésű termékem, egyből érdeklődni kezdenek, és szinte minden alkalommal azonnal vesznek is egyet.” A videóban egy Stratford-i lakos, Eric Bowlan elmondja, hogy szerinte a házhoz járás nagyon jó üzleti módszer. “Annyival jobb ez a módszer, mintha egy vásárban akarnád eladni a dolgaidat rengeteg különböző embernek.” – mondja. A férfi még tanácsot is ad Bánkútinak az üzlet nevéhez: ‘Koszorúk keréken’. “Imádom!” – mondja István.

Ami azt illeti, a koszorúk nagyon népszerűek a helyi közösség körében. István elmondása szerint 200 koszorút csinált, de már több, mint a fele elkelt.

Rájöttem, ahogy közeledünk a karácsonyhoz, az emberek egyre több karácsonnyal kapcsolatos dolgot szeretnek venni, én viszont csak pár száz koszorút készítettem. Ez nem lesz elég.

Az ünnepek alatt Bánkúti hazajön Magyarországra, hogy szüleivel töltse a karácsonyt, és elmesélje nekik, hogy Kanadában is tartotta a családi tradíciót.

“Nagyon fontos, hogy vigyük tovább azokat a hagyományokat, amiket a szüleink tanítottak nekünk, főleg ebben a világban, amikor minden olyan mesterséges.”

Forrás: CBC

A Prince Edward sziget a Szent Lőrinc-öbölben van, ez Kanada legkisebb tartománya. Egyike a kanadai tengeri tartományoknak, területe 5660 km², lakossága 138 ezer fő, akiket a kanadaiak gyakran csak “a szigetiek” néven emlegetnek. Legnagyobb városa Charlottenburg, Stratford a maga hatezer lakójával a harmadik a sorban. A szigetet a Váratlan utazás című népszerű sorozat tette világhírűvé, ami ott játszódott. A Lucy Maud Montgomery regényéből készül filmsorozatot hazánkban is vetítették a 90-es és a kétezres években.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*