Katonaszökevényből politikai menekült: Beszélgetés Ábrahám Tiborral, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai elnökével (+audio)

 Ábrahám Tiborral a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai elnökével készített riportot Kun Zsuzsa a Klubrádió riportere. A 20 perces beszélgetésből megtudhatjuk, hogy miért menekült el  – fiát és feleségét is hátrahagyva – Magyarországról Olaszországba, majd onnan Kanadába, ahol aztán politikai menedéket kért. Az építész végzettségű Tibor katonaszökevényként élte az életét, és csak a rendszerváltás után 1995-ben látogatott haza, de még eleinte ekkor is félve. Vancouverben számtalan családi ház, iroda és szálloda az ő tervei alapján épült fel. A riport teljes egészében alább hallgatható meg:

 A riportból megtudhatjuk, azt is hogy Tibor nagy ékszerkedvelő. Az egyik kedvenc gyűrűje egy Kossuth-címeres, amelyet még Magyarországról vitt magával és ezt hordja a legtöbbet. Egy másik kedvence az édesapjától kapott egyedi, kézműves gyűrű, melynek eszmei értéke az édesapja halála után felbecsülhetetlen.

 A Kaposvár mellől, Zimány községből származó Ábrahám Tibor visszajáró vendége szülőfalujának. Amikor hazalátogat mindig meglátogatja a temetőt, ahol nagyszülei, szülei nyugszanak.  Az egykoron közel 1500 lelket is számláló település mára nagyjából 700 főssé zsugorodott, de még mindig lakják barátok, ismerősök.

 Tibor Budaörsön szolgált katonaként a díszzászlóaljban, ahol egyre feljebb lépdelt a ranglétrán. Később pedig ő is vezényelte a díszkatonákat. Aztán tartalékosként évi kétszer behívták, és 24 órás szolgálatokat kellett ellátnia, ami teljesen ellehetetlenítette az építész végzettsége gyakorlásától, de a katonaságból nem volt visszaút. Egyre érlelődött benne egy terv, hogy elhagyja az országot, de erről senkinek nem beszélt. Aztán fiát és feleségét is hátrahagyva elindult először Olaszországba, majd onnan 32 évesen tovább Kanadába. Politikai menekültként Regina (SK) városába került és takarítóként kezdte pályafutását az új hazájában. Édesanyja féltette is emiatt, de Tibor megnyugtatta, hogy tudja mit csinál. Így is lett, és napi 16 órákat három különböző helyen dolgozva egy év után saját házat tudott venni.  Életét a nulláról, az alapoktól kezdte újraépíteni és megértette, hogy türelemmel kell lennie. Türelmének és Kanadának hála nem csak, hogy elérte azt a szintet ahonnan visszaesett,  hanem talán túl is szárnyalta. Vancouverben körülbelül 68 családi házat tervezett a különböző szállodák és irodaépületek mellett.

riporter: Kun Zsuzsa – Klubrádió

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*