Kanadai érméken és bélyegeken a magyar származású paleoművész alkotásai

SIlver25CAD Kanada különleges pénzérméi igen sokfélék és sokszínűek – szó szerint, hiszen valóban színes elemek is tarkíthatják ezeket az érméket a legkülönbözőbb témakörök illusztrálásával. Sokkal egyedibbek azok, amelyek már nemesfémeket is -olykor Swarowski kristályokat- tartalmaznak, hiszen ezek értéke a névértéknél is magasabbak, emiatt a forgalomban nem valószínű, hogy találkozunk velük. Egy ilyen csodaszép verdei minőségű ezüst 25 dollárost kaptam ajándékba a minap, mely egyenesen Ottawából a Kanadai Királyi Pénzverdéből érkezett, díszes csomagolásban, leírással, hitelesítéssel egyetemben.

 Azon túl, hogy ezt az érmét viszonylag kis példányszámban bocsájtották ki, és a legtisztább ezüstből (999,9/1000) készült a kanadai zászló 50. évfordulójának emlékére, ezen felül nekünk magyaroknak még egy plusz különlegességet is tartogatott. Ahogy az érme eredetiségét igazoló tanúsítványát, és a különböző specifikációkat olvastam át, akkor akadt meg a szemem azon a soron, ahol a művészek nevét tüntették fel.

Artist: “Dzsúliusz Kszo’toɲií“,  micsoda?? Nem, neeeem Kszotonyí, hanem Csotonyi, sőőőt Csötönyinek hívják a művészt, -esett le a tantusz rögvest.

JuliusCsotonyi-canada-25-silver-dollar

Az eredetileg mikrobiológus Julius Csotonyi, azaz Csötönyi Julius (Gyula) magyar származású kanadai művész többféle kanadai érmének és bélyegek dizájnjának is a gazdája.

A pécsi családból származó Julius Csotonyi 1973-ban született, de csak öt éves koráig élt Magyarországon, amikor is a családjával Albertába költözött. Julius az edmontoni Alberta Egyetemen az ökológia és környezetbiológia szakot végezte el, és több kutatási eredményt publikált olyan ökológiai témakörökben, mint a növények beporzása, melynél meghatározó a növények és állatok kölcsönhatása a természeti viszonyok alakulásában, és a mohák élete, ahol viszont azt vizsgálta, hogy rájuk milyen hatással van, ha letapossák őket. A Winnipeg Egyetemen mikrobiológiából szerzett diplomát. Az utóbbi időkben pedig olyan baktériumok vizsgálatával foglalkozik, melyek az óceánok mélységeiben és szárazföldi, sós vizű forrásokban élnek.

A dinoszauruszoktól, a kanadai érmékig és bélyegekig

forrest of canada coins

Kanada erdősége sorozat

 Az idén kiadott fenti ezüst 25 dollároson kívül, más különleges érméken is találkozhatunk Julius Csotonyi alkotásival. A Kanada erdősége, az északi fény, a karácsonyi és a kanadai dinoszauruszok sorozatokon kívül például tavaly az őskori témájú alkotásait véste rá a Kanadai Királyi Pénzverde, amely az igencsak népszerű  fény a sötétben foszforeszkáló sorozat (pachyrhinosaurusQuetzalcoatlus, Tylosaurus pembinensis és Tiktaalik roseae).

 Nem véletlen, hogy az őskori témák vannak nagyobb részt a repertoárban, hiszen a kiváló magyar származású illusztrátor gyermekkora óta érdeklődik a dinoszauruszok iránt. Sokat olvasott róluk, szívesen rekonstruált dinoszaurusz képeket, és maga is rajzolgatta a dinókat. Ez a tevékenysége 1998-ban fordult komolyra. Ekkor az Edmontonban (Alberta) rendezett utcai művészeti bemutatón vett részt, és sikere úgy fellelkesítette, hogy elküldte első rajzait a Prehistoric Times magazinnak és más őslényes galériáknak, sőt saját honlapot is indított. A továbbiakban kikapcsolódásként tudományos munkája közben folytatta ezt a tevékenységet, ám 2005-től számos kiadó és múzeum kereste meg rekonstrukciós rajzok kérésével, és így lassan fő tevékenységgé vált a dinoszauruszok és kihalt állatok szakavatott rajzolása.

Kétségtelenül az első felismerhető rajzomat 3 éves koromban készítettem, ami egy kakas volt. Manapság egyre több bizonyíték igazolja a dinoszauruszok és a madarak rokonságát, ezért én úgy tartom, hogy már 3 évesen a kedvenc állataimat kezdtem el rajzolni.

 Valójában mindig is dinoszauruszokat rajzolt, ameddig csak vissza tud emlékezni, de 2005-ben kezdett el komolyabb céllal rajzolni, amikor közreműködött Dougal Dixon A dinoszauruszok képes enciklopédiája (The Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs) című könyvében.

Mi volt a legnagyobb sikere?
A legnagyobb munkám kétségkívül az a 19 méter széles falfestmény a Houstoni Természettudományi Múzeumban, amely 2008-ban a Dinoszaurusz Múmia CSI: Krétai Tudományos Nyomozás (Cretaceous Science Investigation) című kiállításra készült, melyen egy nagyon jó állapotban maradt, mumifikálódott dinoszauruszt is kiállítottak. Szintén sikerként könyvelem el, hogy én készítettem a National Geographic Grave Secrets of Dinosaurs című könyvének a borítóján látható rajzot.

J-Csotonyi-book-coverHol jelentek meg eddig rajzai?
A műveimet világszerte felhasználták már könyvekben és múzeumi kiállításokon Kanadában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Oroszországban és Ausztráliában is. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan nagy kiállításokon jelenhettek meg az alkotásaim, mint amilyen például a kanadai Dromhellerben  a világ legnagyobb dinoszaurusz múzeumának és parkjának számító Royal Tyrrell Museumban, a múzeum 25. évfordulóján. A legnagyobb csavar a történetben, hogy pont ennek a múzeumnak a dinoszauruszképei ihlettek meg engem 11 éves koromban, akkor, amikor a múzeum megnyílt.

 Magyarországon sajnos eddig se múzeumban, se könyvben nem jelent meg illusztrációm, de remélem, hamarosan lesz lehetőségem együtt dolgozni szülőhazám szakembereivel is.

Miért nem lett önből paleontológus, ha ennyire szereti a dinoszauruszokat?
Szeretek ábrázolni dolgokat, és a paleoművészet számomra olyan, mint a paleontológia krémje. Végül is a paleontológia nagyobb részt arról szól, hogyan működtek ezek a történelem előtti ökoszisztémák, és most nekem jut a munka legélvezetesebb része, hogy ábrázoljam egy hosszú és nehéz kutatás gyümölcsét. Nagyon szeretem a dínókat, de inkább rekonstruálom a környezetüket a paleontológusok segítségével, semmint hogy kiássak egy új dinoszauruszt. Így egy nagyon gazdag tudományos háttérre támaszkodhatom, ami még érdekesebbé teszi számomra a munkát.

Melyik a kedvenc rajza?
Nehéz egy ilyen kérdésre válaszolni. Igyekszem mindig fejleszteni a módszereimet és a képzettségemet, így többnyire az éppen aktuális rajzaim azok, amelyekkel a legelégedettebb vagyok. Ha egyet kellene választanom, akkor az a festmény lenne, amely egy itató köré gyűlt állatokat ábrázol 77 millió évvel ezelőtt, Montanában. Ez is a houstoni kiállításra készült, eredeti méretében 2 méter széles a kép. Nagyon szerettem kidolgozni a sok apró részletet, és nagyon tetszik az előtérben a növényzet által alkotott keret, amihez az ihletet Douglas Hendersontól, az egyik legnagyobb dinoszaurusz illusztrátortól vettem. (Henderson szakértőként közreműködött a Jurassic Park című filmben is – a szerk.)

JuliusCsotonyi-artistMilyen technikával készülnek a rajzok? Számítógépen vagy papíron?
Korábban sokkal többet dolgoztam ecsettel és ceruzával. A Sinosauropteryx képen például a környezet fényképes, de az állatot hagyományos vízfestékkel festettem, majd beszkenneltem, és egybeolvasztottam a háttérrel. Ma már csak akkor használok ceruzát vagy ecsetet, ha a digitális technológia alkalmatlan a rajz elkészítésére. Újabban jobban szeretem a digitális munkát, de a honlapomon megtalálhatók a nem digitális rajzok is.

Mennyi idő alatt készül el egy rajz?
A kép méretétől és a technikától függ. Egy montanai itatót ábrázoló képemnél egyszerre csak egy-egy ecsetvonást végeztem, és 1,5 hónapba telt, amíg befejeztem. Más képek, például a háttér nélküli Darwinius, egyetlen éjszaka alatt készült el. A 19 méter széles falfestmény, amelyet a Houstoni Természettudományi Múzeum számára készítettem, 3 hónap alatt lett kész, de ez a kép a hátterében több fényképes elemet is tartalmaz.

A kanadai posta is felfedezte

J-Csotonyi-stamp-dino

A művész és alkotásai a bélyegeken

Idén került forgalomba a kanadai posta 3D-szerű bélyegsorozata, amely szintén Julius Csotonyi alkotásait választotta illusztrációként, hogy bemutasson az ország területén valaha élt dínók közül ötöt.

A paleoművész, biológus izgatottan beszélt arról, hogy Kanada szerte láthatják ezeket a fantasztikus lényeket a bélyegeken, amelyek tudományosan igazolt és hitelesen módon vannak ábrázolva. Azt is reméli, hogy a képei által az emberek még többet megtudhatnak a történelem előtti óriás teremtményekről.

Óriási dolog, ha a média segítségével, érmékkel, bélyegekkel, bármilyen módon az emberek figyelmét egy kicsit a tudomány felé fordíthatjuk. Számomra ez nagyon izgalmas dolog – Mondta Csotonyi.

A “kanadai” dínók szinte életre kelnek a Canada Post bélyegein

A képre kattintva a művész honlapja, a csotonyi.com galériája érhető el

Gratulálunk a nívós alkotásokhoz, és további sikereket kívánunk a művészet, illetve a tudomány területén is Juliusnak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*