Jövő héten lépnek életbe a kanadai állampolgárság megszerzésének új feltételei

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a kanadai állampolgárság megszerzése október 11-től.

Ahmed Hussen miniszter

 Ahmed Hussen bevándorlási, menekültügyi és állampolgársági miniszter szerdán jelentette be, hogy október 1.-én lépnek életbe a C6 törvényben rögzített új szabályok, melyek a kanadai állampolgárság megszerzését egyszerűsítik és egyúttal gyorsítják is az állandó lakosként Kanadában élők számára.

 Az új törvény szerint például a leendő állampolgároknak állandó lakosként 1095-napot (3 év) kell Kanadában eltölteniük öt éves időtartam alatt, míg ez korábban 6 év alatt 1460 nap (4 év) volt. Valamint az ideiglenes tartózkodás időtartamából is beszámíthatnak legfeljebb 365 napot, ami eddig nem létezett. Ez fontos változás, hiszen például tanulóként, vagy vendégmunkásként eltöltött idő sem vész el, mert ezen napok is tovább csökkentik a C6 törvényben amúgy is mérsékelt állandó tartózkodási napok számát.  (Az ideiglenes tartózkodás státuszban eltöltött napok fél napot számítanak ez esetben.)

 Az állampolgárság megszerzéséhez elengedhetetlen a nyelvi tudás megkövetelése, azonban ezen is enyhítettek a kormány azzal, hogy szűkítették azt a korosztályt, akikre vonatkozik. Eddig 14 és 64 év között mindenképpen meg kellett felelni, most viszont az alsó határt 18-ra módosították, a felsőt pedig 54-re csökkentették.

 “A kanadai mindennapokba való sikeres beilleszkedés egyik legerősebb pillére az állampolgárság megszerzése, vagyis a nagy kanadai családhoz tartozás. A kormányunk arra ösztönöz minden bevándorlót, hogy tegyenek lépéseket az állampolgárság megszerzése felé, és használják ki amit kínálunk számukra”  – nyilatkozta Ahmed Hussen bevándorlási, menekültügyi és állampolgársági miniszter.

A szövetségi kormány tájékoztatja az állampolgárságra pályázókat, hogy kérelmükkel várják meg az október 11-et, amikor a C6 törvény hatályba lép.

 Részletes infó a C6 törvényről (angol)>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*