Jelenleg zajlik, jövőhéten beállhat a Duna Budapesten is

Ha maradnak a kemény fagyok, a jövő héten valószínűleg beáll a jég a Dunán. Az alsó folyamszakaszt már 60-70 százalékban jégtáblák borítják, és folyamatosan jégmentesíteni kell a téli kikötőket Győrnél és Baján. Hajózni ilyen időjárásban csak saját felelősségre lehet. Csütörtök-vasárnap -16, -17 Celsius-fokos éjszakai fagyok várhatók a Duna mentén, és napközben sem lesz melegebb -5, -6 foknál.

Fotók: kanadavilaga.com

Duna nagyobb szakaszokon már február elsején befagyott a bolgár-román határ vonalán, akadályozva a hajózást. Amennyiben ez itthon is megtörténik, az izgalmas látvány ellenére tilos és életveszélyes a jégre lépni a vízügyi szakemberek szerint, mert nem lehet pontosan tudni, hol hány centiméter a jég, és a jeges vízbe zuhanni életveszélyes.

Balaton

A Balatonon a part mentén összefüggő jeget mértek. A tó középen szakadozott felszínű, változó vastagságú a jég; az átlagos vastagság 8-10 centiméter, de nem veszélyezteti a parti védőműveket. A rendőrség és a vízügyi igazgatóság arra figyelmeztet, hogy a sportolni akarók csak a kijelölt területeket használják, mivel az egyes partszakaszokon és a nyílt vízfelületen is eltérő lehet a jég vastagsága. Korcsolyázáshoz legalább 10 centiméteres jég szükséges, de a vastag hó alatt nem látszanak a vízátfolyások, amelyek jelentősen gyengítik a jég szilárdságát – figyelmeztet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A figyelmeztetést nem vették komolyan azok, akik kedd délelőtt két 3 tonnás Hummer terepjáróval a jégre merészkedett, amely annak rendje és módja szerint az beszakadt alattuk -erről ide klikkelve olvashat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*