Imperializmus a vád: keresztényellenes kirohanás egy kanadai egyetemen

Rá akarta venni az ontarioi Brock Egyetem vezetőségét egy tanára, hogy szakítson meg egy külföldi ösztöndíjprogramot, mivel az kötődik a Christian Life Movementhez.

Ana Isla, az egyetem perui-kanadai származású tanára, aki a szociológia és a női tanulmányok szakon tanít, azért írt levelet a Brock University vezetőségének,mert problémásnak találta, hogy a Solidarity Experiences Abroad (Külföldi Szolidaritási Tapasztalatok) címen futó ösztöndíjprogramot a Christian Life Movement (Keresztény Élet Mozgalom) szervezi.

A program a CNA cikke szerint 2004-ben indult az egyetem katolikus lelkészségének kezdeményezésére, és eddig 16 felsőoktatási intézmény ezer diákja vett részt benne. Az ösztöndíjasok, akik közt számos felekezet és vallás tagjai és felekezeten kívüliek is vannak, Afrika és Dél-Amerika országaiba utaznak, ahol többnyire valamilyen karitatív (iskolai, kórházi, stb.) munkában vesznek részt. A perui Chincában például a 2007-es fölrengést követően egy iskola újjáépítésében vettek részt.

A tanárnő három oldalas levelében már azt is kifogásolta, hogy az egyetem diákjai egyáltalán részt mernek venni egy ilyen keresztény szervezet munkájában, a Christian Life Movementet pedig azzal vádolta, hogy az homofób, rasszista, imperialista, abortuszellenes, az egyetem pedig lehetőséget teremt ezen veszélyes nézetek terjesztésére, ráadásul még finanszírozza is a programjaikat.

Ana Isla támadó levele után azonban kétszáz, a programot támogató válaszlevél érkezett az egyetem vezetéséhez. Daryl Kayton, egy politológushallgató, aki az ösztöndíjprogram résztvevője, például megjegyezte: nem tudja, mi a probléma azzal, ha támogatják egy inuit tanulmányútját az Arktiszra, a saját népéhez. Azok pedig, akik a program vallási eseményeiben nem kívánnak részt venni, nyugodtan megtehetik ezt. Layla S. Mofid, a quebeci McGill Egyetem diákja szerint pedig éppen hogy erősíteni kellene az ilyen, a globális tudatosságot és interkultúrális kapcsolatokat erősítő programokat.

forrás: Magyar Kurír

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*