Gyűjtőszenvedélyből lett babamúzeum

Szegvár – Baba gyűjtemény Antal Péter gyógyszerész tulajdonában, amit a Károlyi-kastély háthó épületében lehet megtekinteni. Fotó: Karnok Csaba

Szegvár – Baba gyűjtemény Antal Péter gyógyszerész tulajdonában, amit a Károlyi-kastély hátsó épületében lehet megtekinteni.
Fotó: Karnok Csaba

 Magyarországon, azon belül is az alföldi régióban tekinthető meg egy igencsak sajátos gyűjtemény, amely először meghökkenti az arra járókat. A szegvári mackók, és a különleges babák tárlatához azonban sokan később vissza-visszatérnek. Antal Péter gyűjtő beavatott minket a tárlat titkaiba. -írta Salánki Zsófia a delmagyar.hu-n

“A feleségem kezdte gyűjteni a játékokat, és ha ő csinált valamit, akkor nagyon alaposan utánajárt a témának”

– mesélte Antal Péter gyógyszerész, aki nemrégiben elhunyt feleségével alapította a szegvári babamúzeumot. Péter és Remzső Gyöngyike saját erőből hozták létre a nagyközség egyik nevezetességét a Babaházat. A kis múzeum korábban a főutca egyik lakóházában kapott helyet, benne mackó- és babagyűjteménnyel, kis néprajzi ízelítővel és  jól felszerelt akváriumokkal.

Hozzátette: először csak a maguk örömére gyűjtögettek, később ötlötték ki, hogy olyan hellyé varázsolják a gyűjteményt, amit mindenki élvezhet. Hetente járták a régiségvásárokat, üzleteket, hogy újabb darabokat szerezzenek.

A több száz darabos gyűjteményben – amely nemrég költözött át a szegvári kastély hátsó részébe – láthatunk különböző méretű és korú mackókat, népviseletbe öltözött, valamint porcelán-, kaucsukfejű, rongy- és karakter babákat is.

“Egyes játékokat igyekeztünk munka közben ábrázolni. Van itt barkácsolás közben megfáradt, gyalupadon szunyókáló medve. A látogatók nagyon szeretik a boltos, az iskolás vagy épp a patikus példányokat is. Utóbbit nem hagyhattuk ki, hiszen a feleségem is ezzel foglalkozott, én pedig még ma is”

– mesélte Antal Péter miközben körbevezetett minket a nem mindennapi gyűjteményben. Rengeteg játékot kaptak külföldről is: voltak olyan külföldi látogatóik, akik ittjártuk után hazájukból küldtek játékokat. Öt unokájuk is becsempészte már ide régi kedvenceit.

Az egyedi gyűjteményt Szegváron a Károlyi-kastély hátsó épületében lehet megtekinteni.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*