Friss hírek hazánkról a külföldi lapokban

Az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatos bejelentéseivel foglalkozott csütörtökön a The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadása (WSJE), a The Economist című brit, valamint a Sme című szlovák napilap, míg a BBC videoriportot közölt Magyarországról.

A The Wall Street Journal európai kiadása szerint az Európai Bizottság szerdai bejelentései azt jelzik, hogy tovább romlott az EU és Magyarország viszonya. A lap EU-s tisztségviselőktől úgy értesült, hogy a brüsszeli bizottság megítélése szerint a bírák kötelező nyugdíjazási határidejének 70-ről 62 évre történő leszállítása sérti az életkor alapján való diszkrimináció uniós tilalmát. Az EU valószínűleg megtámadja azt a törvényt is, amely “a bírák és ügyészek kiválasztásának lehetőségét egyetlen hivatal kezében összpontosítja”, valamint az adatvédelmi és a jegybanktörvényt – írta EU-forrásra hivatkozva a WSJE. “A központi bank függetlensége szentségnek számít az EU (alap)szerződésében” – jegyezte meg a lap.

A BBC Megkérdőjeleződött a magyar demokrácia és jólét címmel tette közzé Paul Mason, a brit műsorszolgáltató gazdasági szerkesztőjének helyszíni videós riportját. Mason szerint a válság a hatodik évébe lépett Magyarországon, a forint az összeomlás szélén áll, az embereknek pedig rá kell jönniük, hogy “a kormány, amelyet a problémák megoldására választottak meg, Európa páriájává válik”. A BBC szerkesztője ismertette az Orbán-kormány néhány fontosabb törvénymódosítását, hangsúlyozva, hogy “a múlt héten több tízezer magyar vonult utcára, hogy – szavaikkal élve – Orbán alkotmányos puccsa ellen tüntessen”. A brit újságíró rámutatott, hogy a magyarok “Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan alacsonyabb gazdasági növekedéssel és adósságválsággal szembesülnek, de lényegi különbség, hogy a Duna partján már kipróbálták a szakértői kormányt”, amire az előző választásokon a válasz a “jobbra tolódás” volt. Bár az új nemzedék “nem ismerte a kommunizmust, kezd közeli ismeretségbe kerülni a gazdasági nacionalizmussal. Az ígéret úgy szólt, hogy az Európai Unió garantálni fogja a liberális és szociális értékeket, a demokráciát és a jólétet. Most ezek mindegyike megkérdőjeleződött” – zárta budapesti riportját Mason.

A Sme című szlovák liberális napilap Don-kanyarban című csütörtöki kommentárja szerint Orbán Viktornak ma nincs más választása, mint 110 százalékra teljesíteni az IMF és az EU követelményeit, mert ellenkező esetben Magyarország júniusig csődbe megy. A lap úgy látja: Orbán Viktor másfél éves nemzeti felszabadító harca ezzel a magyar történelem olyan eseményei mellé sorakozna fel, mint Mohács, Trianon és a Don-kanyar. “Nem objektív módon, de a Fidesz (és a Jobbik) választóinak szemében. Orbánt most nem foglalkoztatja az a kérdés, hogy politikailag könnyebb-e túlélni az államcsődöt vagy a totális programkapitulációt. Azonban előbb vagy utóbb felteszi magának (e kérdést)” – írja Peter Schutz. A szerző rámutat: Orbán a hősből, aki megígérte nemzete kivezetését a rossz piacok igája alól, az IMF-EU protektorátusának kormányzója válna.

“Parlamenti kétharmad ide vagy oda, ha az alap és az unió elrendelik a további, most már a rendszert érintő megszorításokat, amelyek minden réteg életszínvonalát érinteni fogják, a 12 vagy 16 éves hatalomról szóló álomnak vége lesz. A csőd utáni jövőkép biztosan nem vidámabb” – véli Schutz. Megállapítja, hogy az IMF és az EU nagyon határozott, s Christine Lagarde és Olli Rehn kijelentései azt jelzik, hogy Magyarországból példát akarnak statuálni azon ügyfelek számára, akik nem akarnak szót fogadni. Schutz szerint Orbán erre a leckére nagyon alkalmas személy. “A pénzügyi hiány mellett ugyanis demokráciahiányt is produkált – szintén elég magasat -, tehát az emlékeztetőben elszámoltathatják nemcsak a jegybankról és a stabilitásról szóló törvényekről, hanem a médiatörvényekről, a bíróságokról és más hasonlókról is” – véli a cikkíró.

forrás: HVG.hu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*