Fontos tájékoztató a Kanadába utazóknak! (+video)

A torontói magyar főkonzulátus tájékoztatója a Kanadába utazóknak!

KV | Az elmúlt hetekben egyre több olyan honfitársunkat helyezte őrizetbe a kanadai határőrség (CBSA), akik nyelvtudás, és/vagy megfelelő okiratok hiányában nem tudták hitelt érdemlően igazolni Kanadába utazásuk okát. Az alábbi rövid összefoglalóban felhívjuk a figyelmet a visszatérő problémákra.

 Korábban: Hat hétig tartották fogva a Torontóba látogató magyar férfit

 Rémálom – Több mint negyven napot volt fogságban a két zselízi magyar fiatal (+video)

 • A Kanadába érkező magyar állampolgárok a CBSA munkatársával találkoznak először. A határőr dönt arról, hogy a külföldi állampolgár (látogató, turista, diák vagy üzletember) beléphet-e Kanada területére. Döntésüket két dolog befolyásolja: a dokumentumok, amelyeket bemutatunk, illetve amit és ahogy mondunk. 
 • Fontos pl., hogy látogatás esetén a meghívólevelet a meghívó ne felejtse el dátummal ellátni és aláírni, illetve olyan telefonszámot adjon meg, amelyen a határőr a repülőgép érkezésekor fel tudja hívni. 
 • Legyen igazolható a hotelfoglalás és repülőjegy, az utasbiztosítás fedezze az esetleges orvosi költségeket.
 • Amennyiben hosszabb időre jövünk, akkor ne pár száz dollár legyen nálunk, mert annyiból nem lehet megélni és ez a határőrben gyanút ébreszt. 
 • Nagyon fontos, hogy a határőrnek az igazat mondjuk. Amennyiben kiderül, hogy valaki – bármely okból – hamis adatot adott meg, vagy valójában más célból jön, mint amit megjelölt, ez önmagában elég indok ahhoz, hogy ne engedjék Kanadába belépni
 • Amennyiben a CBSA őrizetbe helyezi, a kanadai külképviseletektől konzuli segítséget kérhet, erről a CBSA munkatársát kell tájékoztatnia.

11 hozzászólás

 1. Uk-ben elek, USA-bol utaztunk at harom napra. Szallodafoglalas nem, csak egy wimdus foglalas volt, Torontoba. Semmilyen papirt nem kertek az utlevelen kivul, meghivoleveleunk sem volt, de kikerdeztek, milyen celbol vagyunk ott. Vegul siman beengedtek.

 2. Ez nagyszerű! Fontos megjegyezni, hogy szárazföldön, az USA-ból egészen más az eljárás az országba érkezéskor. A torontói magyar főkonzulátus felhívása alapvetően a Magyarországról légi úton érkező, magyar állampolgároknak szólnak.

 3. Kanada Világa Ertem. Ezt akkor jo tudni. Kicsit tobbet kerdeztek mint az amerikaiak, de minden rendben volt. Egyebkent meg amit lattam Torontobol, es igy Kanadabol: megyek en meg oda vissza:) Az emberek is es az orszag is fantasztikusnak tunik.

 4. “Amennyiben hosszabb időre jövünk, akkor ne pár száz dollár legyen nálunk, mert annyiból nem lehet megélni és ez a határőrben gyanút ébreszt. ”

  Őőő, izé, miért is kéne több ezer, tízezer dollárt készpénzben magammal vinni?Bankkártyát nem ismerik arrafelé??? 😮

  • De ismerik a bankkártyát, csak azt nem látják, hogy az valóban a te saját pénzed ami azon van. Például megkérsz valakit, hogy utaljon rá sok ezer dollárt “kölcsönbe” pár napra, azaz trükközöl. Ezért is jobban szeretik a határőrök a készpénzt.

   • Miért, ugyanezt készpénzzel nem lehet megcsinálni?Az is lehet simán csak kölcsönbe nálam…Nem?
    Meg ez az officer néni a képen is, hát hogy is mondjam, csak úgy süt belőle a vendégszeretet…Európában eddig sehol se láttam ilyet, hogy úgy néznének a turistára mint a véres rongyra…

    • De, meg lehet csinálni KP-val is, csak lássuk be, hogy az egy hajszállal körülményesebb. A két variáció közül pedig valamelyik módit azért meg kell hagyniuk. Tehát inkább KP mint kártya. Azt jobban szeretik, bár nekem soha az életbe nem kellett fizikailag megmutatnom, hogy mennyi pénz van nálam, vagy mennyivel rendelkezem. Elég volt bemondani. Viszont ilyen határőrcsajjal én is találkoztam anno, de volt hogy a fickó meg ennek a tök ellenkezője -laza, normális, kedves volt. Nem mondom, hogy kimondottan a magyar útlevélre allergiások, de érezhetően nagyobb ellenszenvvel voltak 2008-tól kezdődően azokkal szemben akik Magyarországról jöttek. Nem is véletlenül, hiszen egyes napokon 100-120 magyar “menekült” érkezett Kanadába pár évvel ezelőtt, így jó eséllyel fülelhettek le azok közül, aki magyar útlevelet lobogtattak. Az köztudott ,hogy még 2012-ben is az összes egyéb országból menekült személy együtt sem tett ki annyit mint a Magyarországról érkező menekültek száma. Én egyébként a müncheni reptéren ennél sokkal katonásabb, szigorúbb nővel találkoztam -igaz az volt vagy 50 éves, de olyan volt mintha egyenesen Dachau-ból küldték volna a nőt a reptérre a múltból. Szóval Kanadában is vannak kedves, aranyos határőrök, és Európában is mogorvák.

     • Madárné Bakonyvári Éva

      epp irtam feljebb, hogy haromszor repultem be Kanadaba, utlevelen kivul semmit nem kertek, meghivo levelet atfutottak, penzrol nem erdeklodtek. Viszont egyet mindenki jegyezzen meg. Kanadaban hatosagnak csak egyszer lehet hazudni, tobbet nem..

 5. Ildikó Tóth Igazat adok neked teljesen 🙂 En haromszor jottem Kanadaba legi uton, Magyarorszagrol. Sosem volt problemam, kertek az utlevelet, kerdeztek miert jottem, (eloszor latogatoba, masodjara eskuvore, harmadjara 3 kutyaval). Soha semmibe nem kotottek bele, megneztek a meghivot, majd mosolyogva mondtak, hogy kellemes idotoltest. Nagyon elheto orszag, emberek bekesek nyugisak es mindig mosolyognak 🙂

 6. Én most csütörtökön szerettem volna Kanadába utazni mint látogató,kérték az utlevelet és a meghivólevelemet és kikérdezgettek még a pesti repülötéren beszéltem a kanadai fö konzuláttal és nem engedtek be,valós az,h ha csak látogatóba is megy ki az ember kell,h vigyen magával egy csomó pénzt?

 7. és szeretném kérdezni mivel most visszautasitottak,mennyi idön belül lehet újrapróbálkozni vagy ijenröl ne is gondolkodjak?Mert valószinü a pénz miatt nem engedtek be az országba,mivel nem volt nállam készpénz csak a kártyán de az is kevés

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*