Földrengés rázta meg Montreált és környékét szerda hajnalban. A rengéseket Ottawában is érezték.

A Natural Resources Canada földrengéskutatója -Allison Bent azt mondta, hogy  a montreáli régióban észlelt rengés 4,5-ös erősségű volt, amely csupán riadalmat okozott . Súlyosabb károkról és sérülésről nem érkezett bejelentés. 

Az epicentrum mindössze 21 kilométerre volt Saint Hyacinthe városkájától, és mintegy 37 km-re  Montreáltól. A rengést követő 20 percben összesen 1060 bejelentés érkezett a 911 segélyhívó számra Lavalból és Montreálból.

“Az emberek azt kérdezték, hogy pontosan mi is történt. A 911-es operátorok egész éjjel dolgoztak a megijedt lakosok megnyugtatása végett, mondta Simon Delorme a montreáli rendőrségtől.

A földrengés mintegy 10 másodpercig tartott, így az épületek kissé meginogtak, a padlók, bútorok zörögtek, de szerencsére súlyos károkról továbbra sem érkezett bejelentés.

 

Ottawából is érkeztek bejelentések

Allison Bent földrengéskutató azt is elmondta, hogy néhány ember még a 200 kilóméterrel arrébb lévő Ottawában is érezte a rengést. Leah Hendry úgy gondolta, hogy egy méretes teharautó dübörög el az utcájukban, ahol férjével lakik. “Egymásra néztünk és tudtuk, hogy ez nem teherautó, ez egy földrengés Montreálban”. A szomszéd házakban felpislogtak a fények, de nem észleltünk károkat, vagy sérülést.

A CBC Montreal honlapjára írt kommentelők többnyire azt mondták, hogy alvás közben vibrációt, fura zajt, rezgést éreztek otthonaikban, ahogy a Kanada Világa főszerkesztője is álmából riadt fel a fura -megmagyarázhatatlan vibrálásra, amely dobogás szerűen végigszaladt az ágy alatt, a padlózaton, a montreáli NDG-ben (Notre Dame De Grace).

A Montreal nyugati központjában, páran kirohantak a házukból, mert az ablakaik erőteljesen megremegtek.

“Nagyon rossz emlékeket”

Dominique Anglade a hatalmas montreáli Haiti közösségnek a tagja, akinek nyilvánvalóan nagyon rossz emlékeket idéz fel a földrengés. Anglade a szüleit veszítette el két éve a pusztító Haiti földrengésben.

A montreáli régió földrengéseiről

Johanna Wagstaffe, -aki szintén földrengéskutató elmondta, hogy átlagosan minden ötödik napra jut egy rengés a régióban, de a legtöbb túl gyenge ahhoz, hogy az emberek is megérezzék.

A mostani rengés előtt múlt hét csütörtökén volt egy 3-as erősségű Huntingtontól mintegy 6 kilóméterre északra, az amerikai határ közelében. Szeptember óta 3 földrengés volt olyan mértékű amely érezhető volt Quebec tartományban a Natural Resources Canada szerint.

Mivel Montreál területe viszonylag messze van a tektonikus lemezektől, így kevésbé valószínű pusztító erősségű földrengés a térségben. Wagstaffe most, azért felhívta a lakosság figyelmét az esetleges utórengésekre is.

 

One comment

  1. Borsos István Csabáné

    Nagyon remélem,hogy a barátaim jól vannak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*