Emlékezés és cselekvés napja a nőkkel szembeni erőszak ellen (Szombati ceremóniák Montreálban)

 Montreálban ma 14 fénysugár fog világítani az égbolt felé, amely azt a 14 fiatal lányt szimbolizálja akik a 25 évvel ezelőtti vérengzésben veszítették életüket. 1989 december 6.-án egy férfi tudatosan nőket gyilkolt meg a Montreáli Egyetem Műszaki Karán és ezt a napot két évvel később a kanadai kormány az “Emlékezés és cselekvés napja a nőkkel szembeni erőszak ellen” napjának nyilvánította.

Nathalie Provost, az egyik túlélő fehér szalaggal

Nathalie Provost, az egyik túlélő fehér szalaggal

 Negyed évszázaddal ezelőtt Marc Lépine a saját sikertelenségeiért a nőket hibáztatta, ezért fejébe vette, hogy végez tizenkilenc prominens női személyiséggel. A tervét megváltoztatva végül abba a tanintézménybe tért be felfegyverkezve, ahová ő is jelentkezett korábban, de nem vették fel. Célja az volt, hogy nőket gyilkoljon. A vérfürdő 20 percig tartott, amelyben tizennégy fiatal nő veszítette életet és az elkövető öngyilkos lett>>

 A tragédia megváltoztatta a nők életét az egész országban akik közül sokan a mai napig aktívan harcolnak a fegyverhasználati törvények szigorítása és a nők egyenjogúsága mellett, valamint a nők elleni erőszak megfékezéséért. A megemlékezés jegyében a szövetségi épületeken a kanadai zászlót félárbocra eresztik. Az emberek, fehér (esetenként lila) szalagot viselnek ebben az időszakban, amely november 25.-étől kezdődik a Nemzetközi Nők Elleni Erőszak Felszámolásának emléknapjától.

Szombati megemlékezés Montreálban

A Mount Royal tetején megemlékezést tartanak, ahol a híres québeci énekesnő Diane Dufresne és a klasszikus szoprán Marie-Josée Lord is fellép a tragédia 25. évfordulóján. Az eseménynek a Mount Royal Chalet ad otthont (1196 Camillien-Houde Road), ahol a házigazda Anne-Marie Dussault és Pierre Bruneau lesz. Visszaemlékeznek az áldozatok hozzátartozói, a Műszaki karon végzett diplomások, újságírók és korábbi, illetve jelenlegi közéleti személyiségek, mint például Philippe Couillard Québec jelenlegi miniszterelnöke, vagy az akkori montreáli polgármester Jean Doré.

 A nyilvános megemlékezés délután 1 órakor kezdődik három csokor (14 rózsa) elhelyezésével az Université de Montréal műszaki karának nyugati homlokzatánál.

14:00 – Megemlékezést tartanak az 1989. december 6. nevű téren (Place du 6 décembre 1989) a Decelles Ave és Queen Mary Road sarkán.

15:00 – Fáklyás felvonulás lesz a Mount Royal Chalet-hez vezető úton, amelyet a montreáli lovasrendőrség fog kísérni.

16:30 – A Mount Royal tetején lévő épületnél elkezdődik a megemlékezés, virrasztás.

A Moment Factory szolgáltatja a 14 világító sugarat, amely az áldozatok emlékére hasít bele a sötétbe a Mount Royal tetejéről. (Ez a cég készíti többek közt a Madonna koncerteken látható vizuális effekteket és a Los Angeles-i repülőteret is ők világították ki)

A montreáli közösségi közlekedési vállalat ( Société de transport de Montréal) extra buszokat indít a 11-es vonalon a Côte-des-Neiges és Mont Royal metrómegállóktól. A Camillien Houde Parkway pedig le lesz zárva a forgalom elől 15:00-16:15 között.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*