Eltemették a montreáli maffiavezért, Vito Rizzuto-t (+video)

Vito Rizzuto,

Fotó: REUTERS/Peter McCabe

 A nagy hideg ellenére több százan vettek részt a múlt héten a sacré-coeur kórházban tüdőrák következtében elhunyt egykori maffiafőnök, Vito Rizzuto temetésén. 

Notre-Dame-de-la-Défense római katolikus templom előtt legalább hat nagy limuzin várakozott. “Ez egy nagyon egyszerű temetés” mondta Igino Incantalup pap, aki az egy órás szertartást vezette. Ez a templom egyébként arról híres, hogy Benito Mussolini freskója is látható benne.

A szűk családon kívül is sokan jöttek el, hogy megnézzék az eseményt. A családot övező rejtély és a kíváncsiság is vonzza az embereket mondta Marjolaine Martin, aki korábban Vito fiának és apjának is a temetési szertartásán jelen volt, mint kívülálló. Akik beakart jutni a templomban, azokat mind megkérdezték, hogy a család tagja-e, és átvizsgáltak mindenkit.

A ravatalozó egy nappal a temetés előtt volt, ahol a rendőrség külön-külön lefényképezett minden gyászolót és az autóik rendszámát is. Ugyanakkor a nagy médiavisszhang és a rendőri jelenlét miatt egyes politikusok és a prominens alvilági tagok inkább privát keresik fel a családot.

Vito Rizzuto 1946-ban született a szicíliai  Cattolica Eraclea területén, 1954ben költözött szüleivel Montreálba. Kilenc éves volt amikor nagyapját megölték New Yorkban, akitől egyébként a Vito nevet is örökölte. Apját (Nicolo Rizzuto Senior)  és nagyobbik fiát (Nicolo Rizzuto Junior) szintén lelőtték a közelmúltban Montreálban.

Harminc évig volt a montreáli olasz maffia vezéregyénisége. 2007-ban börtönbe került egy 1981-es hármas gyilkosság kapcsán. A három rivális maffiavezér meggyilkolásában tevékenyen részt vett, ott volt a gyilkosságnál, de nem Ő ölte meg a vezéreket. Az esetről egyébként a “fedőneve: Donnie Brasco” című film ad hollywood-i képet.

Vito amíg a börtönben ült, addig megölték a fiát és az apját. Több rokona eltűnt, akiket vélhetően szintén meggyilkoltak. A szabadulása után Vito azonnal  visszatért Montreálban és egyeztetéseket kezdett a New York-i bűnszervezetekkel. Vásárolt egy páncélozott járművet és egy jól őrzött házba költözött hiszen tudta, hogy élete veszélybe van. Ezt követően látványosan elkezdődtek az alvilági gyilkosságok, amely mögött valószínűleg a  megtorlások állnak.

Kanadában a Rizzuto klán uralta a kokain, a heroin beszerzését és elosztását egészen a hetvenes évektől kezdődően. Ezen kívül részt vettek a szerencsejáték bizniszben és a bérgyilkosságokból is profitáltak. Összességében több százmilliós nagyságrendben mosták a pénzeket tisztára.

Vito Rizzuto ellen Olaszországban is elfogatóparancsot adtak ki 2005-ben a messinai híd építésével kapcsolatban. A messinai híd kötné össze az Olasz szárazföldet Szicíliával, amely akkoriban a legnagyobb szicíliai közbeszerzési program volt. A gyanú szerint a maffia és a Rizzuto klán összefüggésbe került a híd felépítését övező korrupciós botránnyal.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*