Elkészült a kanadai űrhajós első zenei albuma (+video)

Papundekli Chris Hadfield és jómagam | Fotó: kanadavilaga.com

Papundekli Chris Hadfield és jómagam. Ottawa | Fotó: kanadavilaga.com

 A magyar rokonokkal is rendelkező egykori űrhajós, a kanadai Chris Hadfield visszavonulása után elkészítette zenei albumát, mely októberben fog megjelenni. Korábban az űrben is gitározott egy jót, amely az első dal volt amit “odafent” rögzítettek, így minden bizonnyal az lett a világ legdrágább videóklipje. A magyarok szívébe pedig a Budapestről és a Balatonról készített űrfotóival lopta be magát még 2013-ban.

Chris Hadfield 2012 december 21-én érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, és hamar felbolygatta a létesítmény életét. Felvette az első dalt a űrben, ontotta magából a videókat, Twitter-üzeneteket, lélegzetelállító fényképeket az űrállomásról, a Földről, az űrhajósok mindennapi életről. Azt is megmutatta, hogy miképpen mosnak fogat a súlytalanság állapotában. Hadfiled tudatosan használta a közösségi médiát, hogy közelebb hozza az űrhajózást és az űrkutatást a tömegekhez. A NASA és a többi űrhivatal évek alatt nem ért el olyan átütő sikert, mint Chris Hadfield néhány hét alatt.

 Hadfield azóta visszavonult az űrhajózástól, de a jófejsége nem hagyott alább. Támogatja a Mars kolonizálását, koncerteken lép fel, iskolákat látogat, a Twitteren milliós követővel rendelkezik, most pedig albumot jelentet meg, mely egy része még az űrben készült. A most 55 éves űrhajós-zenész elmesélte, hogy a felvételek elkészítése elég körülményes volt az űrállomáson: a gravitáció hiánya miatt a gitárt megtartani és megfelelően énekelni sem volt egyszerű. “Paul Mills, a producer, aki segítségemre volt azt mondta: a gitárjátékod elég zűrös, mire azt feleltem, persze, gyere fel ide, és gitározzál” – idézte fel a The Globe and Mailnek adott interjújában.

A Space Sessions: Songs from a Tin Can című lemez 11 számot tartalmaz, Íme a súlytalanság ihlette Feet Up című dalának zenés videója:

Hadfield mindig is szeretett gitáron játszani, több zenekarban is játszott már. Mielőtt az űrbe indult volna, készített egy pengetőt is, amelyet természetesen magával vitt. 1995-ben már játszott az orosz Mir űrállomáson is. Zene iránti szeretete megmutatkozott abban is, hogy az első űrkoncert is hozzá fűződik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*