Egy hónapra az ottawai nemzetközi pavilonba költözött egy csipetnyi Magyarország

 Elkezdődött a magyar hónap Ottawában, a Nemzetközi Pavilonban. Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár hivatalosan is megnyitotta a magyar hónapot, Szalonna és Bandája, a montreáli Bokréta néptáncegyüttes, valamint Gyuri Bácsi kürtős kalácsa ismét nagy sikert aratott. Jim Watson, Ottawa polgármestere is kilátogatott a rendezvényre.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia nyári sikeres koncertkörútja után a kanadai magyar Nagykövetség egy hónapos rendezvénysorozatot tart a Kulturális Örökségvédelmi Minisztérium nemzetközi pavilonjában. A rendezvénysorozatnak helyszínt adó Konföderációs Pavilon júniusban készült el, amely nemzetközi pavilonként működik az év végéig. A Nagykövetség azon 10 nagykövetség között szerepel, amely lehetőséget kapott a bemutatkozásra a 150. évforduló kapcsán. A magyar hónapra szeptember 30. és október 28. között kerül sor.

Tekintettel arra, hogy Kanadában az innováció kiemelt fontosságú téma, a magyar-kanadai együttműködés egyik legfontosabb jövőbeli területe, így a Shaping Hungary: Design in the 21st Century elnevezésű utazó dizájnkiállítás adja az öthetes rendezvénysorozat alapját. A kiállítás az innováció témájának megjelenítésén túlmenően lehetővé teszi a modern, gazdag hagyományokkal rendelkező Magyarország bemutatását.

A magyar megjelenés másik fontos eleme a magyar örökség, a kanadai magyarok által elért kiemelkedő tudományos, kulturális, gazdasági és egyéb eredmények bemutatása, amellyel hozzájárultak Kanada fejlődéséhez az elmúlt 150 évben. A kiállításokat számos kulturális, gasztronómiai és turisztikai kísérőprogram egészíti ki.

A két szintes pavilont oly módon van berendezve, hogy a magyar megjelenés központi elemét képező dizájnkiállítást a földszinti térben láthatóak. Az első emeleti szinten kanadai magyar képzőművészeti tárlatot mutatunk be, és egyéb kiállításokra, illetve rendezvényekre is sor kerül.

Dióhéjban az alábbi rendezvényeket láthatják az érdeklődők. További részletek a linkekre kattintva olvashatók:

reklám

Kiállítások:

  • Safe Haven – Kiállítás 56-os magyarokról a Pier 21 kanadai bevándorlási múzeum tavalyi tárlata

Rendezvények:

  • Koncertek helyi magyar művészek és magyarországi meghívott művészek bevonásával
  • Filmvetítések
  • Rendezvények a magyarok örökségről Kanadában és a magyarok hozzájárulásáról Kanada fejlődéséhez tárgyában. A 150 év kanadai magyar történetét egy külön ez alkalomra készült kötetben mutatjuk be a magyar hónap elején. A fentieken túl létrehozunk egy olvasósarkot, mely polcaira elhelyezzük a megjelent magyar-kanadai vonatkozású könyveket.

Részletes program  (kattintásra nagyítható)

Cím: International Pavilion of NCC at 7 Clarence Street,  Ottawa, ON K1N 6Z4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*