Egy fiatal beluga cet bújkál a montreáli régi kikötő (Old Port) környéken

A fiatal cetet tegnap háromszor is látták Montreálban, amely kissé foltos. -Mondta Robert Michaud a Tadoussac bázisú tengeri emlősökre specializálódott oktatási és kutatási csoporttól.

Szeptember 28.-a óta egy tucatnyi észlelést regisztráltak a város folyójában, amely aggasztó a tengeri emlősöket kutatók számára.

“Minél tovább marad ezen a vizi szakaszon annál nyugtalanabbak vagyunk”, fogalmazott Michaud a Gazette-nek. “Reméltük, hogy nem lesz több észlelés már októberben és a tengeri emlős visszatér a Tadoussac-i területre, ahol lennie kéne a többiek között”

A kutatócsoport egy csapatot küldött, hogy a helyszínen gyűjtsenek információkat a cetről, amelyről azt feltételezik, hogy egy Tadoussac-i csoport elkóborolt tagja.

“Le szeretnénk fényképezni, amellyel az állapotát is elemezni tudnánk és azonosítható is lenne a későbbiekben” -mondta Michaud. A bőrének jellegzetes jelei lehetővé teszik az azonosítást és a megkülönböztetést. Ha sikerül a kutatócsoportnak lefényképeznie, akkor összetudják vetni a Tadoussac-i emlősökkel.

A montreáli belugáról úgy vélik, hogy 5-10 éves lehet. Michaud nehéz pontosabban behatárolni az életkorát, mert még nincs róla megfelelő fotójuk, de fiatal lehet az elmondások alapján. “Nem bébi, de még nem is felnőtt korú.”

A kutatók megpróbálják videóra is rögzíteni az eltévedt állatot, és hidrofon segítségével a hangját is kívánják rögzíteni. “A bálnafélék általában “nagyon hangosak”, mondta Michaud.

A kutatók elkészítettek egy térképet is, amely mutatja az eddigi észleléseket. Különböző helyeken bukkant fel, mint például az óratorony és a Cité du Havre közötti részen, illetve a Jacques Cartier híd közelében is. Úgy vélik, hogy a nyugodtabb vizű kikötőben pihen és a choppier vizein keres élelmet magának.

A bőrén bizonyos foltok láthatóak amit az édesvíz okozhat. A beluga természetes élőhelye a Szent Lőrinc folyó torkolati része, ahol sós a víz.

A beluga megmentése egyelőre nincs napirenden, mert a kutatók bíznak abban, hogy visszaúszik a természetes élőhelyéhez.

Michaud felhívta az emberek figyelmét arra, hogy ne próbáljanak kapcsolatba lépni illetve megzavarni az állatot, de bárki aki látta, vagy fotót, videót készített róla az jelezheti a következő számon:  1-877-722-5346

 

Mi is az a beluga?

beluga vagy fehér delfin (Delphinapterus leucas) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjéhez, ezen belül a narválfélék (Monodontidae) családjához tartozó Delphinapterus nem egyetlen faja. (Nem tévesztendő össze a beluga néven ismert, a Volga folyóban és az Azovi-tengerben honos tokhallal (lat. Acipenser huso Linnaeus).

Előfordulása

Az Északi-sark környéki tengerekben honos. Amikor Grönland, Észak-Szibéria vagy Alaszka partvidékei jégmentesek, a belugák csapatokban, több kilométerre felúsznak a Jeges-tengerbe ömlő folyamokon. Ezzel magyarázható az is, hogy egy eltévedt példány 1966. május 15-én a Rajnánál bukkant fel, 400 kilométert felúszott rajta az áramlattal szemben, majd megfordult, és június 16-án elhagyta a folyót.

Megjelenése

A beluga cet testhossza 370–430 centiméter, ritkán 5 méter fölött is lehet. A szemek kivételével egész teste tejfehér, így semmilyen más cetfélével nem téveszthető össze. A borjak eleinte szürkék, később foltosak. Homloka hólyagszerűen tornyosodik felfelé, „csőre” nincs. Mellúszója széles és lekerekített. Efölött rövid nyaktájékot lehet megkülönböztetni, háta abból emelkedik ki laposan. Hátúszója hiányzik, vagy csak kisebb duzzanatot képez a hát közepén. A széles farokúszó közepe mélyen bemetszett, az állat ferdén oldalra tartja. Minden állkapocsfélben 8–10 kúp formájú, körülbelül 6 centiméteres fog található. Torka szűk. A hímek nagyobbak a nőstényeknél.

Életmódja

Néha nagy csapatokban vadászik és halakkal táplálkozik, melyeket maga előtt hajt. A beluga cetek lassan úsznak, a 10 km/h sebességet is alig érik el. Csak sekély vizekbe merülnek. Hanglokátorrendszerük nagyon fejlett, és igen jó a hallásuk is, így zsákmányuk helyét a zavaros vízben is pontosan meg tudják állapítani. Többnyire kis csapatokban úszkálnak, a sarkvidéki part menti vizekben fehér testükkel úgy hatnak, mintha csak olvadó jégtáblák lennének. Az északi lakók vadásszák, mert húsa, habár feketés színű, élvezhető, bőréből szíjat vágnak és felvágva hálókat készítenek. Egy kis halzsírt is szolgáltat. A szamojédek az állat fejét póznára tűzve áldozatul használják. A halászok pedig – mint a nagy cetek előhírnökét – szívesen látják. Élettartama körülbelül 20 év.

Szaporodása

Az ivarérettséget 5–6 éves korában éri el. A párzási időszak tavasszal van, a borjak 14 hónapnyi vemhesség után nyár közepén születnek meg. A tehenek 6 hónapig szoptatják kicsinyeiket.

A beluga meghatározásának  forrása: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*