Canada Day – Boldog születésnapot Kanada

A Kanada Napján arra az 1867-es júliusi reggelre emlékezünk, amikor a Brit Észak-Amerika Határozat életbelépésével, Kanadát négy tartományból álló, egyetlen országgá kiáltották ki. 2016. július elsején Kanada az ország a 149. születésnapját ünnepli.

A Nova Skócia gyarmatainak egyesülésével megszületett büszke állam egy ideig még törvényi és politikai függőségben maradt a Brit Parlamenttel, ám az évtizedek múlásával ez a viszony egyre-inkább elcsökevényesedett, majd teljesen megszűnt az 1982-es Kanadai Alkotmány lefektetésekor.

Magát az ünnepet még sokáig nem szedték nagy, piros betűkkel a kalendáriumokban, az átlagos kanadaiban egészen a 20. század elejéig elsődlegesen a brit identitás érvényesült, ami persze csak mérsékelt érdeklődést váltott ki a kanadai hazafiasság karakteres megnyilatkozásaival szemben. Hivatalos ünnepségre egészen 1917-ig, a konföderációs aranyévfordulóig nem is került sor, ahogy a rákövetkező évtizedekben továbbra sem. A ma tehát már, a Föld majdnem összes pontján tűzijáték fényben tündöklő juharleveles lobogó virtusa hozzávetőlegesen csak a II. világégést követő korszakból eredeztethető.

1958 július 1-ére a kanadai kormány már nagyszabású állami rendezvényekkel készült, ettől kezdve vált évenkénti látványossággá a Parlament Hill-en megrendezésre kerülő színes ünnepség is, amelyet tűzijáték és az egész éjszakán át tartó zenés-táncos mulatság követ szerte az egész országban. Az országgá egyesülés centenáriumára való készülődés szintén elhanyagolhatatlan mérföldköve a hamisíthatatlanul kanadai érzelmek öntudatra ébredésének, 1967. július 1-e már a független Kanada igazi születésnapjává érett a parlamentben és a kanadai polgárok szívében is. A hatvanas évek végére egyértelművé vált, hogy a nemzeti lobogó látványától fellobbanó büszkeség elvonatkoztathatatlan az állam mindennapi életének multikulturális tényeitől, Kanada a patriotizmus egy olyan ritka útját választotta, amely a minden mást elemésztő befelé égés helyett, a mindent eggyé ötvöző türelem és felelősség lángjává vált.

A ˝mindenki ünnepe˝

Ettől a nemes elvtől vezérelve, a kezdetben még csak Ottawa-ban megrendezésre került multikulturális koncertek, rövid időn belül Kanada Fesztiválként híresültek el, mely évtizedek óta elválaszthatatlan részét képezi a július 1-ei nemzeti ünnepnek. Kanada Napján a társadalom legkülönbözőbb közösségei és csoportjai egymást ünneplik, együtt. A legnagyobb városoktól kezdve, a legparányibb indián falvakig zene, és barbecue illat tölti meg a levegőt. Az utcán bemutatott zenés műsorokat tengeri és légi parádé kíséri, a Kanadában új hazára találtakat külön állampolgársági ceremóniával köszönti az ország.

Amilyen sikeresen felvette a harcot az etnocentrizmus ellen, éppen olyan decentralizált maga az államünnep is. A Kanada Nap köszöntésére egyszerűen semmilyen sztenderd forma, vagy elengedhetetlen ünnepi szokás, recept nincs, bár az események fókuszában általában Ottawa található. A társadalom tagjainak roppant sokfélesége ellenére, az ünnep akkor is súrlódások nélkül zajlik, ha nem mindenki ugyan azt a színű papírlobogót lengeti, vagy nem ugyan úgy festi ki az arcát. Ebben semmi ellentmondásosat vagy botrányosat nem látnak sem az őslakosok, sem a francia-kanadaiak, sem az angol-kanadaiak.

A Kanada Napot évente megünneplik Londontól Sydney-ig, a Hong-Kong-i kanadai közösség ma éppen úgy ünnepel, mint a budapesti. A New York állambeli Buffalo július első napjaiban, az ontarioi Fort Erie-vel közösen rendezi meg a Barátság Fesztivált, összekötendő a három nap múlva esedékes amerikai Függetlenségi Napot a Kanada Nappal. Az ünneplésből hazánk is alaposan kiveszi a részét, Kanadában jelenleg több mint 315 ezren vallják magukat magyar származásúnak, a két ország közötti kapcsolat története egészen a 19. század végi bevándorlási hullámokig nyúl vissza. Sokat köszönhetünk észak-amerikai barátunknak ’56 kapcsán is, a forradalom után Kanada több mint 37 ezer magyar menekültet fogadott be, a függetlenségért vívott harcunk 50. évfordulójának alkalmából a kanadai képviselőház egyhangúlag elfogadott határozatban nyilvánította tiszteletét.

Kanada Nap, nekünk

Egy korábbi montreáli  Canada Day ünneplés, többek közt magyar felvonulókkal

Peller Anna és a kanadai himnusz magyarul

 Peller Annát a kanadai és az amerikai magyarság  “Az év Hangja” kitűntetéssel jutalmazta 2009.-ben. Peller Anna, történelmet alkotott, amikor a kanadai himnusz magyar változatát elénekelte, amelyet Kántor Pál fordított le anyanyelvünkre énekelhető formában. Itt élünk Kanadában, és ha angolul, vagy franciául nem tudjuk énekelni befogadó hazánk himnuszát, hát akkor hálánkat, szeretetünket mutassuk meg azzal, hogy anyanyelvünkön énekeljük el a kanadai himnuszt.

Egy formabontó, modern változatát is meghallgathatjuk a kanadai himnusz alapjaira íródott zenével, illetve a videó végén a magyar himnusz is feltűnik.

(Video cut – Remzső László)

50 hozzászólás

 1. 18 éves voltam amikor, meglátogattam a nagynénémet Kanadában! Ő sajnos már nem él, de az emlékek erről a csodálatos országról a mai napig élnek bennem! Én Fort Nelsonban voltam Nála! Gyönyörű a táj,

 2. 18 éves voltam amikor, meglátogattam a nagynénémet Kanadában! Ő sajnos már nem él, de az emlékek erről a csodálatos országról a mai napig élnek bennem! Én Fort Nelsonban voltam Nála! Gyönyörű a táj,

 3. 18 éves voltam amikor, meglátogattam a nagynénémet Kanadában! Ő sajnos már nem él, de az emlékek erről a csodálatos országról a mai napig élnek bennem! Én Fort Nelsonban voltam Nála! Gyönyörű a táj,

 4. 18 éves voltam amikor, meglátogattam a nagynénémet Kanadában! Ő sajnos már nem él, de az emlékek erről a csodálatos országról a mai napig élnek bennem! Én Fort Nelsonban voltam Nála! Gyönyörű a táj,

 5. 18 éves voltam amikor, meglátogattam a nagynénémet Kanadában! Ő sajnos már nem él, de az emlékek erről a csodálatos országról a mai napig élnek bennem! Én Fort Nelsonban voltam Nála! Gyönyörű a táj,

 6. 18 éves voltam amikor, meglátogattam a nagynénémet Kanadában! Ő sajnos már nem él, de az emlékek erről a csodálatos országról a mai napig élnek bennem! Én Fort Nelsonban voltam Nála! Gyönyörű a táj,

 7. 18 éves voltam amikor, meglátogattam a nagynénémet Kanadában! Ő sajnos már nem él, de az emlékek erről a csodálatos országról a mai napig élnek bennem! Én Fort Nelsonban voltam Nála! Gyönyörű a táj,

 8. 18 éves voltam amikor, meglátogattam a nagynénémet Kanadában! Ő sajnos már nem él, de az emlékek erről a csodálatos országról a mai napig élnek bennem! Én Fort Nelsonban voltam Nála! Gyönyörű a táj,

 9. 18 éves voltam amikor, meglátogattam a nagynénémet Kanadában! Ő sajnos már nem él, de az emlékek erről a csodálatos országról a mai napig élnek bennem! Én Fort Nelsonban voltam Nála! Gyönyörű a táj,

 10. 18 éves voltam amikor, meglátogattam a nagynénémet Kanadában! Ő sajnos már nem él, de az emlékek erről a csodálatos országról a mai napig élnek bennem! Én Fort Nelsonban voltam Nála! Gyönyörű a táj,

 11. A nagybátyám, járt horgászni és vadászni! Nagyon jókedvű ember volt.A szomszédok szerették a magyarokat. Nagyon kedvesek voltak velem is.Láttam medve bocsokat is. A tavak olyan tiszták hogy látni a halakat ahogy csoportosan úsznak. A hófehér bárányfelhőkről nem is beszélve! A hegyek, az erdők, a tavak csodálatosak!!!!!!!!!!!!!

 12. A nagybátyám, járt horgászni és vadászni! Nagyon jókedvű ember volt.A szomszédok szerették a magyarokat. Nagyon kedvesek voltak velem is.Láttam medve bocsokat is. A tavak olyan tiszták hogy látni a halakat ahogy csoportosan úsznak. A hófehér bárányfelhőkről nem is beszélve! A hegyek, az erdők, a tavak csodálatosak!!!!!!!!!!!!!

 13. A nagybátyám, járt horgászni és vadászni! Nagyon jókedvű ember volt.A szomszédok szerették a magyarokat. Nagyon kedvesek voltak velem is.Láttam medve bocsokat is. A tavak olyan tiszták hogy látni a halakat ahogy csoportosan úsznak. A hófehér bárányfelhőkről nem is beszélve! A hegyek, az erdők, a tavak csodálatosak!!!!!!!!!!!!!

 14. A nagybátyám, járt horgászni és vadászni! Nagyon jókedvű ember volt.A szomszédok szerették a magyarokat. Nagyon kedvesek voltak velem is.Láttam medve bocsokat is. A tavak olyan tiszták hogy látni a halakat ahogy csoportosan úsznak. A hófehér bárányfelhőkről nem is beszélve! A hegyek, az erdők, a tavak csodálatosak!!!!!!!!!!!!!

 15. A nagybátyám, járt horgászni és vadászni! Nagyon jókedvű ember volt.A szomszédok szerették a magyarokat. Nagyon kedvesek voltak velem is.Láttam medve bocsokat is. A tavak olyan tiszták hogy látni a halakat ahogy csoportosan úsznak. A hófehér bárányfelhőkről nem is beszélve! A hegyek, az erdők, a tavak csodálatosak!!!!!!!!!!!!!

 16. A nagybátyám, járt horgászni és vadászni! Nagyon jókedvű ember volt.A szomszédok szerették a magyarokat. Nagyon kedvesek voltak velem is.Láttam medve bocsokat is. A tavak olyan tiszták hogy látni a halakat ahogy csoportosan úsznak. A hófehér bárányfelhőkről nem is beszélve! A hegyek, az erdők, a tavak csodálatosak!!!!!!!!!!!!!

 17. A nagybátyám, járt horgászni és vadászni! Nagyon jókedvű ember volt.A szomszédok szerették a magyarokat. Nagyon kedvesek voltak velem is.Láttam medve bocsokat is. A tavak olyan tiszták hogy látni a halakat ahogy csoportosan úsznak. A hófehér bárányfelhőkről nem is beszélve! A hegyek, az erdők, a tavak csodálatosak!!!!!!!!!!!!!

 18. A nagybátyám, járt horgászni és vadászni! Nagyon jókedvű ember volt.A szomszédok szerették a magyarokat. Nagyon kedvesek voltak velem is.Láttam medve bocsokat is. A tavak olyan tiszták hogy látni a halakat ahogy csoportosan úsznak. A hófehér bárányfelhőkről nem is beszélve! A hegyek, az erdők, a tavak csodálatosak!!!!!!!!!!!!!

 19. A nagybátyám, járt horgászni és vadászni! Nagyon jókedvű ember volt.A szomszédok szerették a magyarokat. Nagyon kedvesek voltak velem is.Láttam medve bocsokat is. A tavak olyan tiszták hogy látni a halakat ahogy csoportosan úsznak. A hófehér bárányfelhőkről nem is beszélve! A hegyek, az erdők, a tavak csodálatosak!!!!!!!!!!!!!

 20. A nagybátyám, járt horgászni és vadászni! Nagyon jókedvű ember volt.A szomszédok szerették a magyarokat. Nagyon kedvesek voltak velem is.Láttam medve bocsokat is. A tavak olyan tiszták hogy látni a halakat ahogy csoportosan úsznak. A hófehér bárányfelhőkről nem is beszélve! A hegyek, az erdők, a tavak csodálatosak!!!!!!!!!!!!!

 21. Egy kis finomitas szukseges… Nova Skocia gyarmatainak egyesulesevel? Nem igazan ertem, ez igy nem pontos. Ontario, Quebec (vagyis annak idejen Province of Canada), Nova Scotia es New Brunswick tartomanyok egyesulesevel jott letre 1867-ben a Dominion of Canada, amihez kesobb csatlakoztak sorban a tobbi tartomanyok. A cikk egyebkent nagyon jo, foleg jol esett olvasni a julius 1-en tartando kulonleges allampolgarsagi ceremoniakrol. 🙂

 22. Egy kis finomitas szukseges… Nova Skocia gyarmatainak egyesulesevel? Nem igazan ertem, ez igy nem pontos. Ontario, Quebec (vagyis annak idejen Province of Canada), Nova Scotia es New Brunswick tartomanyok egyesulesevel jott letre 1867-ben a Dominion of Canada, amihez kesobb csatlakoztak sorban a tobbi tartomanyok. A cikk egyebkent nagyon jo, foleg jol esett olvasni a julius 1-en tartando kulonleges allampolgarsagi ceremoniakrol. 🙂

 23. Egy kis finomitas szukseges… Nova Skocia gyarmatainak egyesulesevel? Nem igazan ertem, ez igy nem pontos. Ontario, Quebec (vagyis annak idejen Province of Canada), Nova Scotia es New Brunswick tartomanyok egyesulesevel jott letre 1867-ben a Dominion of Canada, amihez kesobb csatlakoztak sorban a tobbi tartomanyok. A cikk egyebkent nagyon jo, foleg jol esett olvasni a julius 1-en tartando kulonleges allampolgarsagi ceremoniakrol. 🙂

 24. Egy kis finomitas szukseges… Nova Skocia gyarmatainak egyesulesevel? Nem igazan ertem, ez igy nem pontos. Ontario, Quebec (vagyis annak idejen Province of Canada), Nova Scotia es New Brunswick tartomanyok egyesulesevel jott letre 1867-ben a Dominion of Canada, amihez kesobb csatlakoztak sorban a tobbi tartomanyok. A cikk egyebkent nagyon jo, foleg jol esett olvasni a julius 1-en tartando kulonleges allampolgarsagi ceremoniakrol. 🙂

 25. Egy kis finomitas szukseges… Nova Skocia gyarmatainak egyesulesevel? Nem igazan ertem, ez igy nem pontos. Ontario, Quebec (vagyis annak idejen Province of Canada), Nova Scotia es New Brunswick tartomanyok egyesulesevel jott letre 1867-ben a Dominion of Canada, amihez kesobb csatlakoztak sorban a tobbi tartomanyok. A cikk egyebkent nagyon jo, foleg jol esett olvasni a julius 1-en tartando kulonleges allampolgarsagi ceremoniakrol. 🙂

 26. Egy kis finomitas szukseges… Nova Skocia gyarmatainak egyesulesevel? Nem igazan ertem, ez igy nem pontos. Ontario, Quebec (vagyis annak idejen Province of Canada), Nova Scotia es New Brunswick tartomanyok egyesulesevel jott letre 1867-ben a Dominion of Canada, amihez kesobb csatlakoztak sorban a tobbi tartomanyok. A cikk egyebkent nagyon jo, foleg jol esett olvasni a julius 1-en tartando kulonleges allampolgarsagi ceremoniakrol. 🙂

 27. Egy kis finomitas szukseges… Nova Skocia gyarmatainak egyesulesevel? Nem igazan ertem, ez igy nem pontos. Ontario, Quebec (vagyis annak idejen Province of Canada), Nova Scotia es New Brunswick tartomanyok egyesulesevel jott letre 1867-ben a Dominion of Canada, amihez kesobb csatlakoztak sorban a tobbi tartomanyok. A cikk egyebkent nagyon jo, foleg jol esett olvasni a julius 1-en tartando kulonleges allampolgarsagi ceremoniakrol. 🙂

 28. Egy kis finomitas szukseges… Nova Skocia gyarmatainak egyesulesevel? Nem igazan ertem, ez igy nem pontos. Ontario, Quebec (vagyis annak idejen Province of Canada), Nova Scotia es New Brunswick tartomanyok egyesulesevel jott letre 1867-ben a Dominion of Canada, amihez kesobb csatlakoztak sorban a tobbi tartomanyok. A cikk egyebkent nagyon jo, foleg jol esett olvasni a julius 1-en tartando kulonleges allampolgarsagi ceremoniakrol. 🙂

 29. Egy kis finomitas szukseges… Nova Skocia gyarmatainak egyesulesevel? Nem igazan ertem, ez igy nem pontos. Ontario, Quebec (vagyis annak idejen Province of Canada), Nova Scotia es New Brunswick tartomanyok egyesulesevel jott letre 1867-ben a Dominion of Canada, amihez kesobb csatlakoztak sorban a tobbi tartomanyok. A cikk egyebkent nagyon jo, foleg jol esett olvasni a julius 1-en tartando kulonleges allampolgarsagi ceremoniakrol. 🙂

 30. Egy kis finomitas szukseges… Nova Skocia gyarmatainak egyesulesevel? Nem igazan ertem, ez igy nem pontos. Ontario, Quebec (vagyis annak idejen Province of Canada), Nova Scotia es New Brunswick tartomanyok egyesulesevel jott letre 1867-ben a Dominion of Canada, amihez kesobb csatlakoztak sorban a tobbi tartomanyok. A cikk egyebkent nagyon jo, foleg jol esett olvasni a julius 1-en tartando kulonleges allampolgarsagi ceremoniakrol. 🙂

 31. Egy tökéletesen élhető ország ahol minden olyan dolog megvan ami itt sosem lesz. Törvény,gazdaság,közbiztonság. Azon vagyok,hogy minél hamarabb kikerüljek oda.

 32. gyönyörű ország,csodálatos helyekkel,!!!!!!!!

 33. Szerintem Canada egy igazi szabad orszag jo megelhetoseg jo biztonsag tobbnyire kedves emberek! 3 evig eltem Canadaban es ha tehetnem gondolkodas nelkul visza mennek ha lehetne.

 34. Imadom! Tobbet kaptam itt Canadaba 4 ev alatt mint Magyarorszagon 37 ev alatt!

 35. Jó volt ott élni, vissza is mehetnék, de már betegen nem megyek nyűgnek. De nagyon sokat álmodtam róla

 36. Kedvelem ezt a napot ,mert volt szerencsén ott lenni Fergus Ontario-ban egy ilyen Canada Day napon ami nagyon emlékezetes maradt meg bennem !! Nagyon szép ország sok helyen jártam és ott nagyon kedvesek az emberek nincsen külőmbség a nemzetisége miatt senkinek !! Happy Canada Day !!!!!

 37. Màr készülődünk rà bàr az idő lehet mindent el fog mosni

 38. canada jo orszag minden megvan az elheteshez fo a biztonsag melo anyi van hogy nincs anyi ember.. minden megvan..

 39. Boldog Szuletesnapot Canada” Boldogok lehetnek mind azok akik Kanadat hazajuknak hivhatnak ,es orulhesunk hogy alkalmat adot ara hogy it elhesunk,Kanada egy leg job Orszag a vilagon !!!

 40. Nem tom..Mert nem voltam még Canada…;-)De ha szeretnéd lehetek Canada;-)..Biztos jó(jobb..)mint ITT v BÁRHOL és OTT is..SZERINTEM ÉRTERLEMSZERŰEN OKÉ JÓ v JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ;-)..

 41. Ami tetszik az az emberek mentalitása. a pozitív életszemlelet. Mosoly az emberek arcán. Es a munka megbecsülése. Jó lett volna végleg maradni. Ez nem olyan egyszerű sajnos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*