“Akikért a gitár szól” – könyv és koncert az elhunyt magyar zenészek emlékéért (+video)

Könyv és emlékkoncert készül az elhunyt magyar zenészekről “Akikért a gitár szól” címmel.

Zoltán János rockzene szakíró több évtizede dokumentálja a ma már klasszikus magyar beat- pop és rock művészet történetét. Eddig húsz könyve jelent meg e témakörben, pl. a Vesztesnek születtünk c. könyvében az első hazai rock and roll zenekar, a Scampolo történetét dolgozta fel. De az ő neve fémjelzi többek között a Syrius, a Liversing, a Piramis, a Republic és a Beatrice együttesekről írt könyveket is.
Ezúttal Zoltán János újabb rock-történeti könyv megírásába és egy azonos című élő koncert megszervezésébe fogott.
AKIKÉRT A GITÁR SZÓL …

Az „Akikért a gitár szól” című „Csak a zene nevet a halálon” alcímű könyv, ill. az azt követő emlékkoncert nagy érdeklődés válthat ki.. Ilyen jellegű és tartalmú kiadványt, ill. koncertet nem rendeztek Magyarországon. Remélhetőleg emlékeket ébreszt fel az eltelt évtizedekben az égi zenekarba távozott beat-, pop és rock művészekről otthon és a határon kívűl élő magyar “örök teenager”honfitársaink körében is, hiszen minden bizonnyal sokukban még szép emlékek élhetnek az elhunyt zenésztársainkról..  A negyven fölötti generáció mellett a fiatalabbak is érdeklődéssel fogadják a könyvet és a koncertet, hiszen többek között megismerhetik az eltelt évtizedekben elment zenészeket, valamint az egykori ma már örökzöldnek számító szerzeményeiket.

Mind
 a könyvben mind az emlékkoncerten lehetőség nyílik szponzorációs, ill. együttműködési lehetőségre, hiszen a koncerten szinte az összes élvonalbeli zenekar képviselteti magát.

Zoltán János elérhetőségei:
+36-30-21018000
E-mail:  zoltan.janos@freemail.hu

.

Kubicsek Sándor és Geszler Mihály egy rövidfilmet is készített a kezdeményezésről.

3 hozzászólás

 1. Tisztelt Szerkesztőség!

  Ezúton szeretném Önöknek megköszönni, hogy ez a cikk megjelent az oldalukon.

  Magamról csak annyit, hogy teenager koromban a 60-as években a budapesti Nevada együttes http://www.youtube.com/watch?v=2aByHQ8NT-8 alapító tagjaként zenéltem, majd hosszú – 40 éves – kihagyás után ismét zenélek http://classicbeatband.mindenkilapja.hu, mivel a zene iránti szeretetem soha nem múlt el, mert “Zene nélkül az élet tévedés lenne.” (F. Nietzsche)

  Nagyon remélem, hogy a Kanadában élő honfitársaim közül néhányan még emlékeznek a 60-as évek beat korszakára, amikor a szórakozási lehetősségeink igencsak korlátozottak voltak. Terta vagy Mambó magnóinkról hallgattuk a zenéket, melyeket főleg a Radio Luxemburg és Sa Szabad Európa adókról vettünk fel.
  Felvettük esténként a más módon szinte elérhetetlen nyugati slágereket, másnap gyakoroltuk, és már aznap este játszottuk is az új számokat. Általában a dalok eleje és a vége hiányzott, úgy kellett kitalálni azokat, mivel akkor még nem volt internetes letöltés, az angol szövegeket is csak hallás után úgy írtuk le, hogy akkor még nem is tudtunk angolul (legfeljebb csak oroszul).
  Ezekben az időkben a kultúra mindenható ura Aczél György volt, aki az akkori zenekarokat is három kategóriába osztotta: támogatott, tűrt, tiltott (“a 3 T elve”). A fiatalok viszont nyugati mintákat igyekeztek követni, így leginkább rock- és beatzenékre táncoltak. Minden akkori zenész a “legendás 60-as évek” elején kezdett el gitározni, és amikor már le tudtunk játszani pár akkordot vagy dallamot, azonnal zenekart alapítottunk.
  Számomra azért is fontos, hogy megjelenjen a könyv és létrejöhessen a koncert, hiszen a Nevada együttesből is már négyen az „Égi zenekar”-ba távoztak, így ezzel is tisztelegni tudnánk minden eltávozott zenész emlékének.

  Tisztelettel
  Kubicsek Sándor

 2. Varga Gábor Vilmos

  Ez egy hiánypótlásként is értékelhető kezdeményezés, elismerő elégtétel utólag mindazon már közülünk messzire költözött zenész barátainknak, akiknek zöme nem kaphatta meg azt az elismerést, amely még életükben megillette volna őket.Zoltán Jancsi igazi tudora és elkötelezett híve ennek az utólagos szolgálatnak, ezért jobb, hozzáértőbb ember szinte alig található a mai zenetörténészek itthoni világában. Kubicsek sanyi pedig még élő érintett ebben a körben, hiszen szinte kicsiny gyermek kora óta elkötelezett híve a beat és rock zenének, azok minden műfajának. Ma is regnáló “örömzenész”-ként szolgálja a műfajt nem kicsi sikerrel.Sajnos testvérbátyja is már az ÉGIEK EGYÜTTESÉT gazdagítja, s onnan bátorít minket s biztat arra, emlékezzünk a korábbi ötvenes, hatvanas, hetvenes évek magyarországi nagyjaira, az azóta elköltözött további szeretett zenészeinkre előadóinkra. A gyökerek, a múlt nem ismerése csak az elszegényedést táplálhatja.A gyökerek ápolása, újabb hajtásokat eredményezhet ezen a téren is. Ezért fontos most számunkra a megemlékezés, a könyv, mert mintát mutathat az utánunk jövőknek. Értékeket, pozitív mintákat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*