A kanadai miniszterelnök négyszer annyit keres mint magyar kollégája (+grafikon)

KV – A Business Insider érdekes listát készített a világ vezető politikusainak fizetéséről, melyből az derül ki, hogy nem Barack Obama vagy Vlagyimir Putyin, és még csak nem is Orbán Viktor keresi a legtöbb pénzt. Ők ugyanis mindössze a töredékét kapják annak, amennyit Szingapúr első embere vihet haza. Ezzel együtt Stephen Harper Kanada miniszterelnök nem panaszkodhat; Ő a harmadik legjobban fizetett országvezető, ahogy a cikk végén látható is a grafikonon.

A listát toronymagasan a szingapúri miniszterelnök, Lee Hsien Loong vezeti, akinek a fizetés 1,7 millió dollár, ami  körülbelül 462 millió forintnak felel meg. A 62 éves szingapúri politikus a lista szerint annyit visz haza, mint India, Brazília, Nagy-Britannia, Dél-Afrika és Németország vezetője együttesen. Az igazsághoz hozzátartozik viszont, hogy az Ázsia délkeleti részén található városállam a Worldwide Cost of Living listáján a világ legdrágább településeként szerepel..

A második helyen Barack Obama amerikai elnök végzett, aki 400 ezer dollárt (kb 108 millió forint) kap a munkájáért. A harmadik helyen a kanadai miniszterelnök Stephen Harper található évi 260 ezer dolláros munkabérrel, a német kancellár Angela Merkel, a dél-afrikai elnök Jacob Zuma és a brit miniszterelnök David Cameron többé-kevésbe ugyanúgy, 235 ezer és 214 ezer dollár között keres.

Recep Tayyip Erdogan török és Francois Hollande francia elnök fizetés nagyjából azonos. A világ egyik legbefolyásosabb elnökeként számon tartott Vlagyimir Putyin csupán 136 ezer dolláros fizetéssel rendelkezik, őt az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi követi 124 ezer dollárral.  Rousseff brazil elnök csak kicsivel keres kevesebbet olasz kollégájánál. Őket követi nagy lemaradásban Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki már csak 30 ezer dollárt kap (kb 8 millió forint) hatalmas országának irányításáért.

Orbán Viktort egyébként a BusinessInsider nem helyezte a világ vezető politikusai közé, de az itt található kimutatás szerint -amely évi  18,700,000 forint (66,785 dollár) mi el tudtuk helyezni őt a lista utolsó előtti helyén. Jól látható, hogy az ő bére is eltörpül a szingapúri vezetőé mellett, akinek havonta majdnem 40 millió forintnyi összeg landol a bankszámláján, Orbán Viktor havi másfél milliójával szemben. Egyébként itt látható, hogy például Pintér Sándor belügyminiszter napi, (igen nem tévedés), tehát NAPI 2.380.000 forintot keres, vagyis évente 595 millió forintot!!!! Ezzel igencsak megközelítené a listán Harpert, ha ő lenne Magyarország miniszterelnöke.

 Senkit ne tévesszenek meg ezek az összegek, mert értelemszerűen nem tartalmazzák a mutyizásokat, a korrupcióból származó bevételeket és az egyéb, – törvénytelen módon szerzett – jövedelmeket semelyik ország vezetőjénél, már ha ilyen tisztességtelenül szerzett bevételek egyáltalán léteznek bármely ország politikusainál…Igaz? Ezek a hivatalos munkabérek összegzései.


salary

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*