50 éves Kanada ma ismert lobogója (fotó,video)

“A zászló a nemzeti egység szimbóluma, amely kivétel nélkül képviseli Kanada összes állampolgárát faji, nyelvi, hitbéli és vélemény megkülönböztetés nélkül.” – Hangzott el 1965-ben, amikor a  ma ismert juharleveles zászló hivatalosan is Kanada drapériája lett.

 1965. február 15.-én, azaz fél évszázada húzták fel először a ma ismert kanadai zászlót Ottawában a Parlamentnél.  Előtte de jure az Egyesült Királyság zászlaja, de facto pedig annak kanadai változata (a Canadian Red Ensign) volt használatban.

 A kanadai zászló elemeinek – a legtöbb nemzeti lobogótól eltérően – nincsen misztikus jelentése: a vörös és az ezüst (fehér) a Brit Birodalom színei, a juharfa levele pedig Kanada természeti kincsekben való gazdagságára utal.

A juhar Észak-Amerikában honos nagyon tisztelt növény, mely az őslakos indiánok cukornövénye volt és a mai napig igen kedvelik és nagy mennyiségben állítanak elő belőle juharszirupot. A cukorjuhar levele azért is lett szimbólum, mert ezek a fák a legfontosabb erdőalkotó fái az észak-amerikai kontinensnek.

Elterjedt tévedés, hogy a levél tizenegy csúcsa a tíz tartományt és a szövetségi kormányzatot szimbolizálja (korai változatokon a szár mellett is három-három, s így összesen tizenöt csúcs volt).

 A zászló története

 Kanada 1867-ben jött létre, de csak 98 évvel később lett saját zászlaja. Már a 20. század első felében felmerült egy új zászló bevezetésének  igénye, de a (politikai) szándék csak az 1960-as évekre érett meg, hogy egy saját identitást jelképező zászlót alkossanak. Ekkor azonban szabályos vita alakult ki: a miniszterelnök, Lester B. Pearson a változtatás mellé állt, az ellenzék vezére, a korábbi miniszterelnök, John Diefenbaker azonban ellene kampányolt és nem szerette volna megváltoztatni a brit red ensign-et.

 Többpárti parlamenti bizottság alakult, amely 1964. október 29-én végül egyhangúlag a történész George Stanley ezredes által tervezett zászlót választotta (azon a változaton még 15 csúcsa volt a juharlevélnek). Az ezredes egyébként a Kanadai Királyi Katonai Főiskola zászlóját vette alapul, mely három egyenlő szélességű vörös-ezüst-vörös függőleges sávból állt, középen az iskola címerével. Rengeteg tervezett zászlón szerepelt a hód, a brit zászló, vagy a francia fleur de lys a juharlevelek mellett.

A képviselőház 1964. december 15-én, a szenátus pedig két nappal később fogadta el az új zászlót. Hivatalosan 1965. február 15-én lett nemzeti jelkép, e nap 1996 óta a kanadai nemzeti zászló napja (National Flag of Canada Day).

 

 

Lester B. Pearson bemutatja a győztes dizájnt (1964)

Levonják a régi, “Canadian Red Ensign” zászlót a Parlamentnél

Az új kanadai zászló első pillanatai 1965-ben

Minden nap lecserélik a zászlót

Béke Torony

A kanadai Parlament Béke-Tornyán lévő zászló 4,6 méter széles és 2,3 méter magas. Ezt a zászlót minden egyes munkanapon lecserélik, kivéve ha az időjárás nem teszi lehetővé ezt a műveletet biztonságosan.

De mi lesz a lecserélt zászlókkal?

Minden kanadai illetőségű feliratkozhat egy várólistára, hogy a Parlamenten lobogó zászlókat egyszer megkaphassa és saját otthonában, kertjében kifeszítse. Egy háztartásból csak egy személy iratkozhat fel. 1994 és 2014 között 8500 lobogót osztottak így szét és a mai napig 16 ezren várnak az ország zászlajára. A most feliratkozó személy tehát közel 43 év múlva jut hozzá a lobogóhoz. A keleti és a nyugati tornyok zászlaja kisebb és hetente egyszer cserélik őket. Ezekből tehát kettő talál új gazdát magának a lakosság körében minden héten.  A jó hír az, hogy aki ezen lobogók várólistájára szeretne feliratkozni, annak erre a kisebb zászlóra (1,35 méter x 2,7 méter) mindössze 34 évet kell várnia.

Pauline Girard (a képen) 2003-ban kapta meg a korábban a kanadai Parlament középső tornyán lobogó zászlót. 10 évvel azután, hogy feliratkozott a várólistára. A lobogó 2002 július 11.-én lengett a törvényhozás épületén egyetlen napig.

2012 és 2014 júniusa között 994 darab Béke-Toronyról származó zászló lett kipostázva Kanada szerte. A legtöbb ebből Ontario-ba van, szám szerint 551 darab, de jutott egy darab Yukonba is.

Ha más pályamű győzött volna, akkor ma talán az alábbiak egyike lobogna

 3541 munka közül választották ki a győztest. Ezek közül 2136 ábrázolt juharlevelet, 408 pályázaton szerepelt valamilyen formában az “Union Jack” (brit drapéria), 389 hódot és 359  francia virágos liliom motívumot (fleurs-de-lys) tartalmazott.

A két nagy vesztes, a végső három dizájn közül

Annis Thompson – Északi fényt képzelt el motívumnak

Egy komplikált zászló tervezet

Van amelyiken a hód és a juharlevél egyszerre tűnik fel

Kinézetre mint egy sportszer márka logója. Az egységet fejezte volna ki

A kék és piros a francia és brit zászlók színe, a hód körül a juharlevelek a tíz tartományt jelképezik.

Ez is hajaz a brit zászlóra, de azért annyira mégsem

Egy hat éves gyermek pályázata. Nyilván nem indult túl nagy eséllyel.

Még több kanadai zászló dizájn tervezetet itt lehet nézegetni>>

 

A juharleveles zászló ünnepélyes felvonása 1965 február 15.-én

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*