Itt a vég: 3 hét múlva összeomolhat a budapesti közösségi közlekedés

Január végén, de legkésőbb február elején leáll a BKV – erősítette meg a kósza híreket a Népszabadságnak a Budapesti Közlekedési Központ.

Amennyiben a fővárosi közlekedési társaság kénytelen leállítani a gépjárműparkját, az egyet jelent a főváros közlekedésének összeomlásával. Ennek elkerülésére egyetlen mód van; mihamarabb a normatív támogatáshoz kell jutnia a társaságnak.

A főváros ugyanis képtelen előteremteni a – nemzetgazdasági miniszter javaslatára – decemberben bizonytalan ideig zárolt 32 milliárd forintos normatíva kieső részét. A kormányzat és a főváros megbízottjai legkorábban ezen a héten ülnek először tárgyalóasztalhoz.

Friss! Tarlós: a főváros hajlandó minden forrását összeszedni a BKV helyzetének megoldására

Minden lehetséges pénzt összeszedne a főváros a BKV helyzetének rendezésére, ha az állam is megnyitná előtte a forrásokat – mondta Tarlós István főpolgármester a hvg.hu-nak adott interjújában, amely csütörtökön jelent meg.

Tarlós István álláspontja szerint jelenleg “a tartós megoldás perspektíváját magában hordozó” ad hoc lépéseket kell tenni. A városvezető kijelentette: a főváros arra is hajlandó, hogy az összes maradék likvid forrását “összekaparja”, ami 9 milliárd forint körül van. Mint mondta, ezt betennék a BKV-ba, de csak akkor, ha az állam legalább a zárolt 32 milliárd forintos normatív támogatást felszabadítja, és megadja ezen felül a korábban a hitelek törlesztésére kért 24 milliárd forintos támogatást.

A főpolgármester a portálnak úgy fogalmazott: “intézményeink működését a végsőkig megfeszítve, népszerűtlen drágításokat bevezetve mi is összekaparunk 21 milliárdot. Enélkül el nem képzelhető semmilyen megoldás, mert abban a pillanatban esedékessé válik a lejárt hitelek visszafizetése, és a cég fizetésképtelenné válik” – jegyezte meg Tarlós István, hozzátéve, ez azt jelentené, hogy “három nappal később már gázolaj sem lesz a buszokba”.

A városvezető arra is kitért: napokon belül leül Orbán Viktor miniszterelnökkel beszélni a kérdésről. Szavai szerint a Fideszen belül sokan nem értik a problémát, “kilátástalan velük vitázni”, ezért is várja határozottan a miniszterelnöktől a megoldást.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter december 21-én Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkárt jelölte ki, hogy egyeztessen a BKV gazdasági és pénzügyi helyzetének stabilizálásáról Tarlós Istvánnal. A főpolgármester pedig Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatóját nevezte ki tárgyalópartnernek. Az MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*